Branngasser som antennes når det kommer luft til gjør at ilden stadig flammer opp igjen. Her i 20.40-tiden.
– Det har spredt seg opp på loftet. Det er det verste som kan skje. Da mister vi kontrollen over brannen, forteller brannsjef Jon Inge Aasen (t.h.) på brannstedet. HEr sammen med Torbjørn Høyland. Foto: Øyvind Adrian Skogmo
Blusset opp: Branngasser som antennes når det kommer luft til gjør at ilden stadig flammer opp igjen. Her i 20.40-tiden.
Det pågikk hektisk slokking på Laksesoben i 19.10-tiden tirsdag kveld. Foto: Øyvind Adrian Skogmo
Det pågikk hektisk slokking på Laksesoben i 19.10-tiden tirsdag kveld. Foto: Øyvind Adrian Skogmo
Røykdykkere var i aksjon inne i leilighetene. Foto: Øyvind Adrian Skogmo
Store mannskaper: Alle nødetatene var til stede på Laksesoben tirsdag kveld. Foto: Øyvind Adrian Skogmo
På plass: Stigebilen kom etter hvert tilbake fra Åseral.
Blusser opp igjen: Branngasser som antennes når det kommer luft til gjør at ilden stadig flammer opp igjen. Her i 20.40-tiden.
Store mannskaper: Alle nødetatene var til stede på Laksesoben tirsdag kveld.

MANDAL Natt til onsdag bedrev brannvesenet etterslokking.

Det opplyste overbefalsvakt Inge Jakob Hansen til Lindesnes i 22.30-tiden tirsdag kveld.

– Vi har seks personer på stedet for øyeblikket som driver etterslukking. Det vil de holde på med en del timer utover natten, kanskje helt til i morgen tidlig. De sjekker alt som er varmt, helt til det er ingenting igjen som kan ta fyr. Så overlates brannstedet til politiet etterpå, sier Hansen.

Mister kontrollen

Tirsdag kveld klokken 18.37 kom meldingen om full brann i en firemannsbolig på Laksesoben i Mandal.

– Da vi kom til stedet, var det full fyr i fasaden og under gesimsen. Det har spredt seg opp på loftet. Det er det verste som kan skje. Da mister vi kontrollen over brannen, forteller brannsjef Jon Inge Aasen på brannstedet klokken 19.10. Da var situasjonen fortsatt ikke under kontroll, og slokkingen pågikk hektisk.

Fremdeles i 20.40-tiden fortsatte brannen å blusse opp igjen på loftet.

– Vi slokker, men den finner stadig nye veier. Fremdeles er det branngasser som ligger der, og antennes av den høye temperaturen og luft som kommer til, sier Aasen på dette tidspunkt.

Brannmannskapene brukte motorsag for å lufte ut.

– Ved å kutte hull i takkonstruksjonen, slipper brannmannskapene ut gass og varme som bygger seg opp i toppen. Slik avlaster de både trykk og temperatur, forklarer Hansen.

Manglet stigebilen

Brannvesenets stigebil og fire mannskaper fra Mandal var i Åseral på en annen brann da meldingen om brannen kom. Etter hvert var den også på plass på Laksesoben.

– Det er mye tryggere å ha den her enn å gå opp i stige. Det avhjelper slokkingen veldig, sier han.

Mannskaper på øvelse

Til gjengjeld pågikk det brannøvelse med røykdykking på brannstasjonen i Mandal da brannen brøt ut, forteller Aasen. Rundt tjue brannfolk fra Vigmostad, Marnardal og Konsmo deltok i slokkingsarbeidet på kvelden, blant annet med røykdykking.

Alle kom seg ut

– Alle var ute av huset da vi kom, sier Aasen.

Poltiet bekrefter på Twitter klokken 19.15 at de har vært i kontakt med alle beboerne, og at samtlige er ute av huset.

– Vi var ganske ganske sikre tidlig på at alle var ute, men det var ikke helt avklart før da, sier operasjonsleder Sverre Birkeland i Agder politidistrikt.

Bygget har store brann-, røyk— og vannskader.

– Begge leilighetene oppe er totalt ødelagte, slår Aasen fast.

Etterforsker brannårsaken

Vitner på stedet uttaler til Fædrelandsvennen at det brant i en søppelkasse. Det er for tidlig for politiet til å uttale seg om brannårsak.

– Vi er i gang med etterforskning. Avhør av vitner, og en tekniker skal se på det i kveld, opplyser Birkeland tirsdag kveld.