Dagbladet melder dette mandag. I forslagene som Sp overrekker Stortinget tirsdag vil det ene åpne for at tvangssammenslåtte kommuner kan søke reversering hvis det lokale kommunestyret ber om dette. Dette er i tråd med løftet partiet gikk ut med i valgkampen.

Det som har endret seg siden juni da sammenslåingene ble vedtatt, er at Venstre, Høyre og Frp ikke har flertall alene i Stortinget. Nå ber Sp stå for sitt syn mot tvang, uttrykker partiets leder Trygve Slagsvold Vedum overfor Dagbladet.

KrF uttrykker at de er for Sp-forslaget om å reetablere frivillighet som prinsipp i fremtidige sammenslåinger, men vil ikke love støtte til forslaget å gi blant annet Søgne mulighet til å søke reversering. Overfor Dagbladet uttrykker kommunalpolitisk talsperson Torhild Brandsdal at partiet – ulikt Sp – ikke gikk til valg med løfte om reverseringer. Hun svarer derfor ikke konkret om de vil støtte Sp i alle forslagene.

– Vi stemte imot tvangssammenslåing, men har respekt for Stortingets vedtak og mener det må helt spesielle grunner til for å reversere, skriver Bransdal til avisen.

Sp håper også å få omgjort regionreformen, men her har KrF sagt butt nei til partiet, melder nrk.no

Ørliten sjanse

Mandag ettermiddag skriver Torhild Bransdal dette til bsnett om muligheten for at Søgne kan be om reversering:

– KrFs holdning her at vi har gitt en ørliten åpning for å se på det en gang til dersom det foreligger helt spesielle årsaker for å dele opp igjen. Dette er en generell uttalelse og ikke myntet på noen spesiell kommune.

Først publisert 14:02 mandag, oppdatert kl 16:49.