MANDAL Global Ocean Technology har søkt Mandal kommune om å bidra økonomisk til å etablere en rigghavn på Gismerøya.

«Det er gjort flere forsøk på å etablere rigghavn i Mandal, men ingen har tidligere vært villig til å ta investeringene i forkant. Vi ønsker på vegne av våre nye eiere å sette oss i førersetet for klargjøring av rigghavnen», skriver CEO Tor Henning Ramfjord i Global Ocean Technology i søknaden til kommunen.

  • Les mer om oppkjøpet av Båtservice:

To mill. i anleggsbidrag

Driftsstyret skal behandle saken førstkommende tirsdag. Rådmann Irene Lunde anbefaler i sin innstilling drifts- og bystyret om å støtte planene økonomisk.

«Bystyret er positive til å bidra økonomisk i prosjektet, i tråd med mottatte søknad. Bystyret stiller som betingelse at kommunen sitter igjen med en ferdig opparbeidet næringstomt (...) på min. 4 daa», skriver rådmannen i innstilling.

Her ønsker Global Ocean Technology å etablere rigghavn. Foto: Skjermdump/saksdokumenter Mandal kommune

Videre innstiller hun om å bevilge to millioner kroner i anleggsbidrag, et tilskudd som skal betales ut når første rigg ankommer anlegget på Gismerøya. Et eventuelt tilskudd vil bli innarbeidet i driftsbudsjettet.

«Tilskuddet finansieres ved redusert avsetning til disposisjonsfond 2018», skriver rådmannen.

Kommunen får tomt

Båtservice har siden prosjektet Mandal Rigghavn ble parkert jobbet med å få frem alternative løsninger, men ikke hatt mulighet til å ta investeringene. Det har nå endret seg, skriver Ramfjord i søknaden.

«Nye, sterke eiere har kommet inn, som ønsker å ta investeringene i forkant», skriver han.

Rådmannen har i tråd med Global Ocean Technologys ønsker valgt å fremme dette som hastesak politisk.

Bakgrunnen for dette er at det jobbes konkret med prosjekter der det vil være mulighet for å få rigganløp i nær fremtid.

Global Ocean Technology vil selv stå for å fylle massen i sjøen som skal til for å få på plass rigghavn. Dette ville medført betydelige kostnader dersom kommunen skulle gjort det selv. Kommunen vil dessuten sitte igjen med et areal på ca 4 dekar der massen til fyllingen hentes fra. Den tomten anslås å ha en verdi på rundt fire millioner kroner.

«Rådmannen er glad for at det nå er privat kapital som kan legge til rette for en etablering av rigghavn i tilknytning til Global Ocean Technology sitt anlegg på Gismerøya. Dette vil bidra til en betydelig verdiskapning i regionen», legger rådmannen til.