Flyet med de første norske borgerne som har blitt evakuert fra Gazastripen, landet på Gardermoen lørdag kveld. Statsministeren forteller om sterke inntrykk.

På Gardermoen ble de rundt 80 evakuerte møtt av statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). Han sier til TV 2 at de som landet på Gardermoen, var slitne, men lettet.

– Det er sterke inntrykk. Det var veldig kaldt, særlig for ungene. De fikk på seg ulltepper og kom inn i varmen, og så er det en del prosedyrer de skal gjennom, sier statsministeren til TV 2. Også før flyet landet sa han til NRK at det var sterkt å være til stede.

– De reiser jo fra den mest brutale krigen, og så kommer de til det veldig velorganiserte Norge. Her er det politi, grensekontroll, Nav, flotte folk som tar imot, sa Støre.

Støre sier til VGTV at de som har kommet til Gardermoen, står foran en stor overgang.

– Her blir de tatt godt imot, først med en helsesjekk og registrering. Så begynner en lang reise for dem. Det er også folk her som aldri vært i Norge, men som har norske forbindelser, sier han.

På Gardermoen snakket han blant annet med et par fedre, som fortalte om dårlig tilgang på vann og usikkerhet om hvor de skulle bo når de ble drevet lenger sørover på Gazastripen.

– Jeg snakket også med en 18-åring som håper å komme i gang med studier og lære seg norsk, legger han til.

Om forholdene på Gaza sier Støre at det er en forferdelig krig og at det må våpenhvile til for å få inn mat, vann, drivstoff og medisiner.

– For hver dag som går blir det verre og verre. Dette er på vei til en humanitær katastrofe. Jeg tror flere porter må åpnes for å få inn det folk trenger for å overleve, sier Støre.

Flyet med de evakuerte tok av fra Egypts hovedstad Kairo lørdag ettermiddag. Samme dag kom en større gruppe med norske borgere seg ut av Gaza via grenseovergangen Rafah lørdag, opplyser UD.

– Vi er glade for at mange norske borgere har kunnet komme ut av Gaza og nå er på vei hjem til Norge. Utenriksdepartementet fortsetter å jobbe for at alle norske borgere som ønsker det, skal få komme ut av Gaza så raskt som mulig, sa utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) tidligere på dagen.