Nye strenge regler for begravelser: – Det er veldig tøft

Korona påvirker alle deler av samfunnet, også begravelser. Kirkeverge Øystein Ramstad mistet selv sin egen far for noen dager siden, og må forholde seg til nye retningslinjer når faren skal gravlegges.

  • Audun Fegran Kopperud

Øystein Ramstad er kirkeverge i Lindesnes kirkelige fellesråd, og har ansvar for gjennomføringen av begravelser i regionen. På grunn av korona-situasjonen blir begravelser nå gjennomført med kun den nærmeste familie til stede - inntil 25 personer.

– Hvorfor akkurat 25 personer?

– Noen kommuner har flere og andre har færre. Det ble til at vi tok et tall som var til å leve med. 50 synes vi er altfor mange, men når vi halverer dette vil de fleste klare seg, tror vi, sier Ramstad.

For Ramstad selv er situasjonen ekstra spesiell. Onsdag døde nemlig hans egen far, Per Jan Ramstad. Torsdag 26. mars begraves han fra Mandal kapell, med kun sin nærmeste familie til stede.

– Det er veldig tøft og det kommer mange følelser. Vi vet at det er mange gode venner som gjerne skulle tatt farvel med ham, så det blir stusslig, rett og slett, forteller han.

Per Jan Ramstad etterlater seg kone og fire barn som har hver sin ektefelle og egne barn. Familien gjennomfører begravelsen i henhold til de nye retningslinjene, men velger ikke å møtes til minnestund etterpå.

– Vi ønsket ikke live stream i min fars begravelse, men vi kommer nok til å ta et privat opptak som vi eventuelt kan bruke senere. Kanskje blir det et minnesamvær senere i vår eller når det blir mulig, forteller han.

Ramstad erkjenner at det blir spesielt ikke å kunne klemme og ta hverandre i hånden under begravelsen.

– Det blir nok veldig tøft for alle oss som kommer i denne situasjonen. Det dukker opp mange følelser som man aldri hadde tenkt på før, sier han.

Gjennomføringen av begravelser vil skje ved at den nærmeste familien blir sittende på annenhver rad. Når rad 1, 3 og 5 er fylt opp er kvoten på 25 personer nådd, ifølge Ramstad. Resten av plassene i kirken vil det bli satt opp et «stengt»-skilt på. Det vil for øvrig bli plassert ut en antibac-stasjon i kapell og kirker, på samme måte som i butikkene, opplyser han.

– Kjernefamiliene vil kunne sitte på samme rad. Organisten vil sitte langt unna de andre oppe på galleriet i de fleste kirker. Presten, som blir utsatt for møte med mange mennesker i denne tiden, må holde avstand og også hilse på avstand.

– Hvordan hilser presten på avstand?

– Et nikk, et smil og kanskje en hånd på brystet.

En vanlig begravelsesseremoni varer i om lag en halv time. Det vil den fortsette å gjøre i disse koronatider, ifølge Ramstad.

– Hvordan gjennomføres selve gravferden?

– Det er ikke til å unngå at de seks som skal bære kisten blir noe nærmere hverandre enn én meter. Ellers holder resten av følget den avstanden til hverandre som man ellers gjør i disse tider.

Ramstad mener en god idé kan være at én av kjernefamiliene bærer kisten. Dette er imidlertid opp til hver enkelt familie, påpeker han.

Et alternativ man kan bruke, som Ramstad tror blir mer aktuelt i disse tider, er bisettelse og kremasjon. Så kan man utsette hele begravelsen i inntil seks måneder, som er reglene ifølge kirkevergen. Det kalles da en urnebegravelse.

Noe som også har blitt mer aktuelt som følge av viruset, er streaming av begravelser. Begravelsesbyråene har kontakt med lokale firmaer som kan gjøre denne jobben, opplyser Ramstad. De som da sitter hjemme kan følge seremonien på Facebook eller Youtube.

Les hele saken med abonnement