– Jeg gjorde det fordi jeg ønsket å få oppmerksomhet rundt organdonasjon.

Det sier nyresyke Stina Nordine (39) som lørdag syklet i mål ved Lindesnes fyr etter en sykkeltur på 3300 kilometer, fra Nordkapp til Lindesnes. Mange har syklet denne strekningen før, men aldri med et dialyseapparat på slep.

– Når man ikke har nyre, blir ikke blodet filtrert slik det skal. Jeg fikk nyretransplantasjon i 2012, den nyren varte i seks år, sier Nordine som står i kø for å motta ny nyre fra organdonor.

Når man lever uten nyre innebærer dette blant annet at man ikke tisser. Derfor blir man ikke kvitt verken avfallsstoffer i kroppen eller væske. Nyrens oppgave er å vaske blodet, holde det i balanse og å fjerne urin fra blodet.

Mange tok turen til Lindesnes fyr for å ta imot Stina Nordine da hun kom i mål. Foto: Odd Arne Nomedal

440 venter på ny nyre

– Hvor lenge må du vente på ny nyre?

– Jeg aner ikke. Det var derfor jeg syklet. Til sammen er vi litt over 500 mennesker som venter på organtransplantasjon når man inkluderer dem som trenger nytt hjerte, ny bukspyttkjertel, lever eller nye lunger. Listen har doblet seg de siste ti årene, sier Nordine.

Annenhver dag må hun ved hjelp av dialysemaskin tømme kroppen for vann og giftstoffer. Denne prosessen tar seks timer.

– Å gå gjennom dialyse er litt som å løpe maraton. Etterpå er man kjempesliten, sier Nordine som har vært i dialyse i to år nå.

– Hvordan reagerer kroppen på ikke å ha nyrer?

– Man blir forgiftet dersom man ikke har nyrer. Man er alltid litt dårlig og kroppen er konstant forgiftet. Man klør og blir full av væske, får dårlige PH-verdier, blir kvalm og får vondt i magen.

Nordine forklarer at hver gang hun går gjennom dialyse så har hun to liter vann for mye i kroppen.

– Akkurat som man har skittent oppvaskvann i kroppen.

Stina Nordine er avhengig av dialysemaskin siden hun ikke har fungerende nyrer. Foto: Karoline O. A. Pettersen

Reisen

Nordine fikk med seg venner og familie på den lange reisen, som til sammen tok tre måneder og fire dager. En bobil fulgte med, som de sov i, og der Nordine gjennomgikk dialysebehandlingen annenhver dag.

– Trafikken var en stor utfordring. Det var midt på sommeren med mye trafikk på E 6. Den største utfordringen var selvsagt å sykle når man er så alvorlig syk som jeg er, sa Nordine.

Hun håper at initiativet hennes vil oppnå en større bevissthet rundt mangelen på organer, og at folk melder seg opp som organdonor.

Stina Nordine hadde med seg familien sin på sykkelturen. Foto: Odd Arne Nomedal

– En bragd

– Det er helt fantastisk at hun har orket dette mens hun har gått i dialyse. Når man er i dialyse blir det veldig mange timer både før og etter hvor man er fryktelig sliten, og likevel har hun klart å sykle og tilbakelegge så mange mil. Det er virkelig en bragd, sier daglig leder i Stiftelsen Organdonasjon, Hege Lundin Kuhle.

Hun forklarer at Nordine har gjort en viktig jobb med å nå ut til folk på ferden sin.

– Oppmerksomheten hun har fått rundt organdonasjon ved å sykle er helt formidabel. Stina representerer over 500 personer som står på ventelisten for organdonasjon i dag, og deres eneste håp er at de som går bort har snakket om organdonasjon med sine nærmeste, sier Lundin Kuhle.

Velkomst ved Lindesnes fyr

Sanggruppa Ballastbrygga Boyband bidro med sang da Stina Nordine syklet i mål ved Lindesnes fyr, og ordfører Even Tronstad Sagebakken ønsket henne velkommen til kommunen. Det var også ord fra daglig leder i Stiftelsen Organdonasjon, ved Hege Lundin Kuhle, og musikalsk innslag fra fiolinist Ragin Wenk-Wolff, samt innskriving av fyrvokteren.