Andreplass sammenlagt: Sebastian Dreyer Heldahl fikk sølvplassen sammenlagt i NorgesCup junior, bak Håkon Lunder Aalrust fra Ringerike SK, men foran Sindre Reidar Mohr fra Stavanger SK.
Fikk det tungt: – Jeg hadde ingenting å tråkke med. Og klarte ikke å produsere nok kraft til å holde følge med de beste, forteller Sebastian Dreyer Heldahl om sist helgs skuffende åttendeplass.

MANDAL/LILLEHAMMER Det dreier seg om en kartleggingssamling i Olympiatoppen i Oslo mandag og tirsdag, som kan gi 16-åringen fra Mandal mulighet til å sykle for juniorlandslaget på landevei sesongen 2016. – Jeg synes det er veldig stort å få muligheten til å vise meg fram for landslaget. Særlig ettersom mitt hovedfokus har vært terrengsykling, forteller Sebastian Dreyer Heldahl.

– Jeg får mer lyst tll å satse. Det viser at det jeg har gjort funker. Det er en stor motivasjon at folk har tro på meg, legger han til.

Målrettet trening

Dermed kommer han nok til å sykle mindre terreng neste år.

– VM i 2017 i Bergen i Tempo (individuelt landeveisritt, red.mrk.) er målet, forteller Heldahl.

For å kvalifisere seg til det, må det først og fremst gode resultater til. Mye målrettet trening, særlig intervalltrening på terskelen rett før melkesyre.

– Når man trener Watt, handler det om å oppnå så mye effekt som mulig i hvert pedaltråkk. Jo høyere watt du klarer før du får melkesyre, jo bedre, forklarer han.

For mye trening

Sist helg deltok Sebastian på NM i Cyklecross. Men der endte han på en skuffende 8. plass.

– Jeg hadde ingenting å tråkke med. Og klarte ikke å produsere nok kraft til å holde følge med de beste. Følte meg sliten i hele kroppen. Det skyldtes nok litt for mye trening, tror sykkeltalentet.

Til tross for det, endte han på en 2. plass sammenlagt i NorgesCup i Cyklecross. Han skulle egentlig syklet i klassen 15–16 år, men valgte heller å stille i juniorklassen for å få tøffere motstand. Der har han syklet mot konkurrenter som har vært opp mot to år eldre enn ham, forklarer pappa Tor Harald Heldahl.

– Bra sesong

– Det har egentlig vært en veldig bra sesong. Jeg har hatt gode resultater, og gjort det bra i de rittene jeg ville gjøre det bra i, forteller Sebastian.

LES OGSÅ:

Han er særlig fornøyd med en tredjeplass i NM og med å ha blitt nordisk mester i terrengsykling. I tillegg til en 4. plass i ungdomsmesterskapet i landeveistempo.

– Det kunne vært bedre, men alt i alt er jeg veldig fornøyd.

2. plassen i NorgesCup sikret ham også et utøverstipend på 1500 kroner fra Norges Cykleforbund.

– Det er jo fint å få noe igjen for det. Sykling er en veldig dyr sport. Stipendet gjør at jeg kan kjøpe litt mer utstyr. Ikke så mye, men kommer veldig godt med, sier han.

LES OGSÅ:

Fra KCK til Lillehammer

Mandalsgutten har syklet for Kristiansand CK, men ettersom han nå er begynt på Norges Toppidrettsgymnas (NTG) på Lillehammer, tar han overgang til Lillehammer fra neste sesong.

Kommende sesong satser han på å øke oksygenopptak og såkalt terskelwatt. Mye intervaller. I tillegg reiser han til Spania tre uker i februar, i samarbeid med NTG.

Han håper på å kvalifisere seg til EM og VM i terrengsykling.

– Det er veldig høyt nivå i Norge. De beste er i Europatoppen. Det vil bli tøft, men holder jeg meg sykdomsfri i løpet av vinteren, og gjør det jeg skal, har jeg mulighet til det, avslutter han.