Jai Hindley gikk til topps på den 5. etappen i Tour de France. Tadej Pogacar måtte gi slipp på Jonas Vingegaard opp den siste kategoriserte stigningen.

Dermed har danske Vingegaard skaffet seg et betydelig forsprang i kampen mellom de to favorittene til sammenlagtseieren.

Hindley vant etappen og overtok den gule trøya fra Adam Yates. Vingegaard er nummer to i sammendraget med 47 sekunder opp til Hindley, mens Pogacar falt ned til 6.-plass med 1.40 opp til den australske seierherren.

– Jeg vil gjerne være i den gule trøyen, men kanskje er det bedre å ikke skulle forsvare den i morgen, sa Vingegaard til pressen etter etappen.

Giulio Ciccone og Felix Gall endte på 2.- og 3.-plass på etappen, mens Vingegaard rullet i mål som nummer fem 34 sekunder etter Hindley.

Intens avslutning

Onsdagens etappe strakte seg over 162,7 kilometer fra Pau til Laruns. 18,5 kilometer før målgang var Jai Hindley først over den 1.-kategoriserte stigningen opp til Col de Marie Blanque.

Lenger ned i bakken støtet fjorårets Tour de France-vinner Vingegaard fra hovedfeltet, mens rivalen Pogacar ikke klarte å følge dansken. Dermed skilte det hele 36 sekunder på toppen mellom de to sammenlagtkanonene. Senere økte forspranget til Vingegaard.

– Jeg tenkte bare å kjøre full gass derifra og til målstreken, sa Vingegaard om tidspunktet han satte opp farten i bakken.

Gigantbrudd

Det tok tre mil ut i etappen før et stort brudd på hele 36 ryttere klarte å sette seg. Uno-X-rytter Torstein Træen var blant utbryterne, men slapp bruddet med 80 kilometer igjen til mål.

Bryan Coquard vant den innlagte spurten underveis på etappen og tok tjue poeng i sammendraget om den grønne trøya.

Felix Gall var først over rittets første HC-kategoriserte stigning da det gjensto 75,2 kilometer, og han overtok klatretrøya. Krists Neilands var først over den 3.-kategorisete stigningen senere på etappen.

Ingen Uno-X-ryttere var med på å prege onsdagens etappe. Tobias Halland Johannessen ble beste nordmann på 77.-plass.

(NTB)