– Det har gått i bølgedaler, men vi har forsøkt å tenke fornuftig siden starten i 1994 i en kjeller hjemme på Handeland. Vi har hatt en sunn vekst, bygd opp selskapet stein for stein. Vi begynte med mindre bygg, men i de senere årene har hytter og bolighus vært de viktigste segmentene, sier daglig leder Sigbjørn Handeland.

Samarbeid med håndverkere

Handeland kaller seg gjerne for «drengen» i kontorlandskapet i de tidligere lokalene til Eikenheimen. Her har Eiken hytter etablert seg med hovedbase etter at aldershjemmet ble lagt ned. I flere av kontorene ser en rester etter at dette var et aldershjem, blant annet har flere egne bad!

Vi har vært sterkt forankret i Rogaland, Agder og inn i Telemark. Veksten vi har hatt har vært inn mot Østlandet og Midt Norge.

– I dag har vi 12 ansatte tilknyttet virksomheten her i Eiken, ti på kontoret, og 2,5 stilling ved vårt eget verksted. I tillegg har vi knyttet til oss 20-30 selvstendige næringsdrivende som er utførende på betong, snekker og lignende virksomheter. Det vi gjør her fra kontorene våre her i Eiken er at vi prosjekterer arbeidstegninger, markedsfører, selger produktene og byggeleder. Så har vi en produksjon der vi monterer elementer vegger og logistikk sammen med andre bedrifter. Deriblant Eikås sagbruk. Monteringen ute på byggeplassene skjer i tett samarbeid med håndverkerne, forteller Handeland.

Tre og byggeindustrien er svært viktig for Hægebostad. Dette er en av hyttemodellene som Eiken Hytter har utviklet og som de leverer sammen med håndverkere i Sør-Norge. Foto: Eiken Hytter

Viktig for Agder

Aktiviteten i Eiken hytter viser at tre- og byggeindustrien i Hægebostad står sterk. Mest kjent er nok Hamran snekkerverksted som har gjort seg bemerket med sine kjøkkenløsninger.

En kilometer sør for Eiken hytters lokaler i Eiken, har Eikås Hytter og Hus sin base. Eikås sagbruk lenger litt lenger nord i dalen er et av landsdelens største sagbruk.

– Vi karakteriserer oss som en midt på treet hytteprodusent. Det er bra at vi er flere innen dette segmentet som kan sette Indre Agder på kartet, sier Handeland.

Markedsleder Rene Nøkland og daglig leder Sigbjørn Handeland smiler over utviklingen i Eiken Hytter. Foto: Torrey Enoksen

Vokst på Østlandet

Det som har fått hyttefolket til å få opp øynene for den mellomstore bedriften, er hvordan de presenterer de ulike modellene. Bevisst bruk av 3D modeller har fått mange, også utenfor hjemmemarkedet som strekker seg fra Rogaland til Telemark, har gitt dem nye kunder.

– Vi har gjennom hjemmesiden vår oppdaget at trafikken har tatt seg merkbart opp fra 2016 til 2017. I fjor hadde vi dobbelt så mange henvendelser enn året før, sier markedsleder Rene Nøkland.

– Vi har vært sterkt forankret i Rogaland, Agder og inn i Telemark. Veksten vi har hatt har vært inn mot Østlandet og Midt-Norge. Vi søker å utvikle konsepter for de aller flestes lommebok, der vi har kunden i fokus, forteller Handeland.

Økt etterspørsel

Som i en rekke andre næringer i landsdelen, har hyttenæringen vært påvirket av utviklingen innen oljesektoren. I 2014 omsatte Eiken hytter for over 45 millioner kroner. Tallene for 2016 viser at omsetningen sank med ti millioner til 35 millioner kroner. Resultatet på bunnlinjen var pene 451.000 kroner.

Regnskapstallene for 2017 er ikke klare enda, men ifølge Handeland og Nøkland er utsiktene for 2018 gode.

– Det er en økt etterspørsel etter hytter her sørvest, som de siste årene har lidd av usikkerheten i oljenæringen. Det bygges mange fritidsboliger i året, og målet er å få en liten del av dette markedet. Salget ligger over de 50 prosjektene i året som vi har kapasitet til å kunne levere, forteller Handeland.

Markedsleder Rene Nøkland og daglig leder Sigbjørn Handeland smiler over utviklingen i Eiken Hytter. Foto: Torrey Enoksen