I forrige uke skrev regionavisen Lister nyheten om at Farsund kommune kjøper Theis Lundegaardsgate 1 og 2 for 9,5 millioner kroner. Eiendommen vil etter alt å dømme bli en del av utbyggingen av Eilert Sundt videregående skole. Salget kommer opp som sak for formannskap og kommunestyret henholdsvis i februar og mars.

Orker ikke en gang til

Andersen blir blank i øynene. Det er vanskelig å snakke om beslutningen hun selv har tatt. Hun følte imidlertid at hun ikke hadde noe valg.

Jeg klarer ikke gå gjennom dette en gang til

– Jeg klarer ikke gå gjennom dette en gang til, sier Andersen.

Hun sikter til forrige skoleutbygging ved samme skole.

– Det var såvidt vi klarte det. Denne gangen ser jeg ingen mulighet for hvordan vi skal klare det, sier Andersen.

Sønnen hennes, Frank Andersen, nikker enig.

– Det vil jo bli et anleggsområde her i rundt to og et halvt år, sier han.

En institusjon

Glassmagasinet vil for mange regnes som en institusjon i Farsund. I hele 53 år har Aslaug Andersen drevet butikken på hjørnet. De som kjenner henne vet at hun har ekstremt god hukommelse når det gjelder de trofaste kundene.

Jobben betyr så mye for henne.

– Som når kunden lurer på hva de kan kjøpe i gave til navngitte personer. Da kan hun gjerne foreslå deler til et servise som hun vet at disse samler på, smiler sønnen og legger til:

– Jobben betyr så mye for henne.

Aslaug Andersen (t.h.) forteller at det har vært en vanskelig, personlig prosess å komme frem til at salg er det beste av to onder. Til venstre står sønnen Frank Andersen og ansatt Wenche Kalleberg. Foto: Mona Wikøren

Vendepunktet

Da det ble vedtatt å bygge ut, begynte Aslaug Andersen å tenke på hvordan det hele ville bli. Da hun tilfeldigvis møtte kommunens ordfører, Arnt Abrahamsen, utenfor butikken i høst, innså hun at skoleutbyggingen ville bli en enorm påkjenning - kanskje umulig å klare seg gjennom.

– Jeg sto og feide på utsiden da Abrahamsen kom. Jeg har aldri snakket med ham, men jeg grep muligheten og spurte om hvor høyt skolebygget vil bli, forteller hun.

Hun tenker da på bygningene som vil komme tvers over gaten.

Ordføreren sa at han ikke visste, men at man regner med det ville bli høyt.

– Ordføreren sa at han ikke visste, men at man regner med det ville bli høyt. Og så sa han at «For å være helt ærlig, så synes vi veldig synd på dere», sier Andersen.

Farsund kommune har fremforhandlet avtale om kjøp av Theis Lundegaardsgate 1 og 2 for den planlagte utbyggingen av Eilert Sundt videregående skole. Foto: Mona Wikøren

Beslutningsprosessen

Noen uker senere var det mye aktivitet over gaten da det skulle fjernes store mengder eføy.

– Da fikk jeg bilder på netthinnen om hvordan det ville bli med anleggsarbeid, graving og store høye hus rett foran meg. Det vil bli forferdelig mørkt her, sier Andersen.

Sønnen påpeker videre at de er blitt forespeilet av kommunen at hele gaten vil bli gravd opp siden det skal bygges også inn under veien.

– Så skal det legges ny vei oppå dette. Det vil bare bli fortauet på denne siden av gaten som vil bli åpent, sier han.

Det er umulig å drive når vi ikke kan få vareleveranser på to og et halvt år.

– Det er umulig å drive når vi ikke kan få vareleveranser på to og et halvt år. Det er dessuten tvilsomt at kundene vil parkere andre steder og spasere inn langs anleggsområdet til butikken, sier Andersen.

I løpet av en måned gikk hun gjennom en smertefull prosess - og endte opp med at hun egentlig ikke hadde noe valg.

– Salg er det beste av to onder, avrunder 75-åringen, som likevel ikke gir opp butikkdriften. Nå er hun på utkikk etter nytt - og stort nok - lokale for forretningen.