– Starten på denne sesongen har vært utfordrende, for vi har ingen kunstig lys, og agurk er veldig lyskrevende, sier Per Olav Skutle, Sørlandets største agurkprodusent.

Han og familien driver Spangereid Gartneri, og denne våren har det tatt litt tid å få gang på plantene.

Produksjonen foregår normalt fra februar til oktober. Det vil si at de første frøene sås i januar, plantes ut i februar og høstes i midten av mars. Neste såing skjer i midten av mai og den siste i slutten av juli. Dermed kan det høstes agurker hver dag fram til slutten av oktober.

Per Olav Skutle overtok driften av det familiedrevne Spangereid Gartneri i 1985, samme år som han var ferdig utdannet ved gartnerskolen på Dømmesmoen i Grimstad. Foto: Trine M. Vasby

15.000 agurkplanter

Gartneriet har flere store drivhus med til sammen 10.000 kvadratmeter under tak til cirka 15.000 agurkplanter.

– Målet er å høste en million agurker i løpet av sesongen som går til slutten av oktober, forteller Skutle.

– Det går fort her, fra planting til høsting?

– Ja, på den varmeste tida om sommeren går det 18 til 20 dager fra planting til høsting.

En agurkplante kan bruke 4–5 liter vann i døgnet på en solrik dag i høysesongen.

Agurkplanter så langt øyet kan se. Foto: Trine M. Vasby

Ikke sprøytemidler

Familiebedriften på Spangereid er den desidert største agurkprodusenten i Agder. Det er med andre ord høyst sannsynlig at agurkene som finnes i våre lokale butikker, kommer derfra.

– Hva med bruk av sprøytemidler?

– Vi bruker ikke kjemiske plantevernmidler, vi bruker nyttedyr, forteller Skutle.

Små nyttedyr brukes i stedet for kjemiske plantevernmidler.

Han viser små poser som henger på plantene. De inneholder ørsmå nyttedyr som spiser spinnmidd og trips som er agurkens fiende.

Agurktips

Agurk trenger mye lys, det er det viktigste, sier Skutle når vi ber om å få eksperttips til egendyrking.

Han har ellers disse rådene for agurkdyrking:

  • Frø sås og dekkes med cirka én centimeter jord

  • Planten bindes opp, cirka to meter

  • På de fem nederste bladene fjernes både agurker og sideskudd for nok høyde til frukten og ikke minst for balansen i plantene

  • Ta bort sideskudd og slyngtråder

  • Så og plante gjerne med litt mellomrom, så ikke alle agurkene kommer på samme tid

  • Ideell temperatur er 20–21 grader

Skutle tar imot skoleklasser på besøk, og da liker han å stille barna spørsmålet: hva har mest vann i seg, havet eller agurken?

– Rett svar er agurk, for den kan bestå av opptil 97 prosent vann, mens havet inneholder 3,5 prosent salt, og det er det jo ikke mange som vet.

Per Olav Skutle i drivhuset på Spangereid. Foto: Trine M. Vasby
Ferdig pakket agurker for levering fra Spangereid Gartneri. Hver pall inneholder 1500 agurker. Foto: Trine M. Vasby