Holum og Mandal skogeierlag trår i kraft 1. april.

– Det har vært prøvd fire ganger før uten å lykkes. Men 6. mars var begge styrene enstemmige for å få det til, forteller leder for nye Holum og Mandal skogeierlag, Bjarne Nøding.

Ifølge Nøding har de to lagene samarbeidet veldig bra opp gjennom mange år.

– Vi så ingen oppsider med å drive to separate lag. Nå blir det flere medlemmer til å fordele styre- og tillitsverv, og bedre økonomi med et mer robust budsjett i laget, sier Nøding.

Omsatte for 8,3 millioner

De to lagene har tilsammen 210 andelseiere, 85 i Mandal og 125 i Holum. I 2017 hogde andelseierne 23.500 kubikkmeter tømmer til en verdi av 8,3 millioner kroner, opplyser Nøding. I tillegg kommer salg av ved, juletrær og pyntegrønt fra egen gård.

Nøding er overbevist om at aktiviteten og omsetningen vil øke sterkt i 2018 og fremover.

– Nye Lindesnes Kommune med Marnardal, Lindesnes og Mandal vil bli en av de store skogkommunene når de blir slått sammen. Ca 100.000 kubikkmeter vil bli hogd her. Dette gir en utrolig stor aktivitet for skogsentreprenører, tømmerbiler og ikke minst på havna. Det vil gå utrolig mange skip med tømmer fra Mandal og områdene rundt i årene fremover, sier han.

– AT Skog har tømmerkai på Gismerøya som de nå selger til Mandal kommune. Virksomheten skal flyttes etter hvert over til den nye tømmerkaia i Strømsvika når den ferdig. Dette vil gi AT Skog muligheter til å skape positiv aktivitet og arbeidsplasser innen skogbruket i distriktet, tror Nøding.

Trenger bedre veistandard

Nettopp infrastruktur og best mulig transportvilkår er et område som det nye skogeierlaget vil fortsette å jobbe for. AT Skog og skogeierlagene jobber med Mandal kommune for å få skrevet opp veistandarden administrativt på kommunale veier for å kunne kjøre med 24 meter vogntog med totalvekt på 60 tonn.

– Noen av veiene må fysisk oppgraderes, men andre er gode nok allerede. Det må bare et pennestrøk til. Andre kommuner i fylket har allerede gjort dette, sier han.

Nøding tror den vanlige medlem vil merke lite forskjell av sammenslåingen. Det nye laget vil kjøre de samme arrangementene, som kurs, skogkveld, skogdag og familieskogdag.