Fredrik Hærås (16) har møtt trofast opp på ungdomsklubben Together helt siden oppstart for tre år siden. Nå er han en av ungdomslederne. Det samme er Ayla Tønnesland (16). Hun har vært med i halvannet år.

– Jeg liker miljøet her. Veldig god stemning. Og nå som jeg har begynt på ungdomsskolen, så er det en grei måte å ha kontakt med ungdomsskolen på, sier Ayla.

– Ei av min søsters beste venninner var med og startet dette, og fikk meg til å begynne, sier Fredrik. Om ledervervet meddeler han:

– Jeg ble bare spurt etterhvert, for jeg hadde vært her så mye.

– Her blir folk akseptert som den de er, sier Ayla.

– Du trenger ikke være kristen, egentlig, sier Fredrik.

– Her er mer folk som ikke er kristne, enn kristne, forteller Ayla.

Together

Together er et tilbud for ungdomsskoleelever, 8. - 10. klasse. Mellom 30 og 40 ungdommer bruker å komme hit. Ungdomsklubben holder til i kjelleren på Greipstad menighetshus, og har åpent annenhver fredag fra klokken 19.00 til midnatt. En ny ungdomsklubb for elever i videregående, med litt mer turvirksomhet, er på planleggingsstadiet.

– Songdalen er flinke på arrangementer, og har mye forskjellige tilbud til ungdom. Vi har for eksepel fire ungdomsklubber i kommunen. Jeg føler det er mye fokus på ungdom og de eldre her, sier Ayla. Fredrik, som bor på Utkjerr, samtykker, men ser også noen negative sider:

– Det er litt isolert. Få innbyggere, langt unna byen og ingen buss.

– Jeg bruker mye buss, sier Ayla.

– Jeg kjører selv, lett MC. Hvordan det går til vinteren, det får vi nå se. Det er nå det jeg har, sier Fredrik.

Fremtidsplaner

– Jeg har lagt mine planer allerede. Minst muløig skole, sier ayla og ler. Nå tenker hun først på å bli ferdig med videregående. Hun går andre året på Øvrebø.

– Så blir det å være lærlig, og få fagbrev som helsefagarbeider, sier Ayla. Planen videre er å flytte til Oslo og ta et år på make-up, men det kan være vanskelig å komme inn.

– Jeg må ut i jobb. Make-up blir bijobb, sier Ayla. Etter Oslo er planen å flytte tilbake til Sørlandet, kanskje ikke til Songdalen, men Kristiansand.

– Jeg skal fullføre videregående. Så blir det universitetet ett eller annet sted, sier Fredrik. Når det gjelder bosted, har han foreløpig ingen planer.

– Oslo, kanskje.

– Hva med Songdalen?

– Nei, ikke så lenge i hvert fall, svarer Fredrik.