KRISTIANSAND «Rettskrav» på stilling er ikke et begrep som benyttes i arbeidsmiljøloven, men følger av rettspraksis: Dersom en nyopprettet stilling medfører en vesentlig grad av videreføring av en nedlagt/bortfalt stilling, vil ikke arbeidsgiver stå fritt til å bytte ut vedkommende med en ny.

– Jeg har egentlig ingen kommentar til om jeg kommer til å søke denne stillingen eller fremme rettskrav, sier rådmann i Audnedal, Kjell Olav Hæåk.

– Jeg har heller ikke tatt stilling til hva jeg kommer til å gjøre ennå, sier rådmann i Lyngdal, Norman Udland.

Udland er ansatt på åremål og er inne i den første perioden, mens Hæåk har fast stilling.

Interimsnemnda valgte onsdag enstemmig å støtte ordførernes vurdering av at det finnes rettskrav til stillingen som rådmann i nye Lyngdal kommune (Lyngdal 2). Dersom slikt rettskrav blir fremmet når rådmann skal tilsettes, vil ikke stillingen bli utlyst eksternt.

Det er kun dersom det ikke finnes rettskrav til rådmannsstillingen i Nye Lyngdal at den kan lyses ut eksternt. Ordførerne har konkludert med at det i Nye Lyngdal finnes rettskrav til stillingen. Dersom slikt rettskrav blir fremmet når rådmann skal tilsettes, vil ikke stillingen bli utlyst eksternt.