Torsdag ble det nok en gang registrert en ny global varmerekord med en gjennomsnittstemperatur på 17,23 grader. Dette er ukens den tredje uoffisielle rekord.

Rekorden, som er 0,5 grader høyere enn den forrige temperaturtoppen, er beregnet av University of Maine. De bruker satellittdata og simuleringsmodeller til å regne ut gjennomsnittstemperaturen på jorden.

Ukens første rekord kom på mandag og lød på 17,01 grader. De to påfølgende dagene ble temperaturen beregnet til 17,18 grader. Dermed er de siste fire dagene de varmeste som noen gang er registrert.

Gjennomsnittet inkluderer steder der varmen er i ferd med å nå farlige nivåer, som i kinesiske Jingxing, der kvikksølvet passerte 43 grader. Andre steder er det bare uvanlig varmt for denne tiden av året, som i Antarktis, der sore deler av kontinenter var 4,5 grader varmere enn normalt denne uken.

Amerikanske NOAA, som studerer forholdene i havet og atmosfæren, kom torsdag med en advarsel om resultatene fra Maine. Den nasjonale etaten sier de ikke kan bekrefte data som delvis kommer fra datamodeller.

– Selv om NOAA ikke kan bekrefte metoden eller konklusjonene fra analysen til University of Maine, ser vi at vi er inne i en varm periode som følge av klimaendringene, sier NOAA.

– Selv om dette ikke er offisielle tall fra myndighetene, gir de oss en pekepinn om hvor vi er akkurat nå, sa NOAA-forsker Sarah Kapnick om den forrige rekorden.