Retten etter russedrapet ble satt klokken 09.00 i Kristiansand tingrett. 20-åringen står tiltalt for forsettelig drap under særdeles skjerpende omstendigheter.

Aktor i saken er Beate Rullestad-Jansen, forsvarer er Gøran Møller Christiansen.

Tiltalte erkjenner seg delvis skyldig i tiltalepunktene når aktor Rullestad-Jansen leser opp tiltalen. Han erkjente seg kun skyldig i punktet hvor han er tiltalt for å ha solgt falske gullbarrer til en verdi av 27 000 kroner på QXL nettauksjon. Dette tiltalepunktet har ikke noe med selve drapshandlingen å gjøre.

Avslo begjæring om lukkede dører

Forsvarer ber om at retten lukkes når tiltalte skal forklare seg. Han ber ikke om at pressen må forlate salen, men at de ilegges referatforbud. Forsvarer påpeker at referatfobudet ikke skal gjelde de faktiske forhold, men tiltaltes alter ego Vicotria, hans tanker og den seksuelle identitet.

Bistandsadvokaten til Joakims foreldre slutter seg til forsvarers ønske.

Retten trekker seg nå, like før klokken 10.30, tilbake for å avgjøre spørsmålet om lukkede dører. Tyve minutter senere opplyses det at begjæringen ikke tas til følge og at rettssaken fortsetter som normalt.

Tiltalte stirrer i bordplaten mens dommer Jostein Johannessen leser opp slutningen om videre åpne dører.

– Usedvanlig straffesak

– Helt innledningsvis må jeg si vi står ovenfor en helt usedvanlig straffesak. Det er en grusom handling og det er vanskelig å forstå, sier forsvarer Møller Christiansen i åpningen av sin prosedyre.

– Jeg ber retten om å behandle denne saken slik som alle andre saker. Det er de kalde fakta som er rettesnor i rettssaker. Vår sak handler om det som foregår i tiltaltes hode.

Fra forsvarers side er hva som har skjedd mindre interressant, men hvorfor det har skjedd er mer avgjørende.

– I vår sak fremstår det eneste motivet for handlingen psykisk sykdom, sier han.

Ba om ny helsesjekk

Forsvarer forteller at tiltalte siden i våres er satt på en ny antipsykotisk medisin. Og det er på bakgrunn av dette forsvarer Christiansen bad om tilleggserklæringen fra de sakkyndige.

– Tiltalte har et alter ego som heter Victoria. Det er en person som liker menn.

Var deprimert i tiden før drapet

Tiltalte har fulgt nøye med under aktors innledningsforedrag. Her er hva som kom fram der.

Aktor går i sitt innledningsforedrag gjennom tiden før drapet.

Tiltalte var deprimert i midten av april og moren var så bekymret at hun bestilte legetime. Der skrev legen ut det beroligende midlet Sobril.

I begynnelsen av april 2015 ble tiltalte innkalt til politiet, etter å ha uttrykt ønske om å reise ut for å krige mot IS. I en bekymringssamtale med politiet 5. april, gikk tiltalte med på å droppe reisen.

Bestemte seg likevel for å reise

Drapsdagen kom fornærmede til tiltalte ca 09.40. De gikk inn på soverommet hvor de hadde seksuell kontakt.

– Biologiske funn underbygger dette, sier aktor.

Fornærmede uttrykte at han var bekymret for hvordan tiltaltes mor skulle reagere om han kjørte tiltalte til jernbanestasjonen, for å reise ut. Planen var at fornærmede dagen etter skulle kjøre tiltalte til stasjonen. Han hadde bestemt seg for å reise likevel.

Ble stukket med bajonett

I boligen går de to inn på badet hvor fornærmede klipper håret til tiltalte. Tiltalte får da en tanke om at han ikke vil leve. Han har med en startpistol og med den truer og binder han fornærmede. Han taper fornærmede og legger ham i sengen. Deretter skifter han til militæruniform og skuddsikker vest. Det tar nesten en time. Han får også bilnøklene til fornærmede. Han går så rundt omrking i leiligheten og tror han mister nøklene. Da bilr han stresset.

Han stikker så fornærmede i halsen med en bajonett. Det oppstår så en brytekamp hvor fornærmede blir stukket gjentatte ganger.

Truet til seg bil

Etter drapet satte tiltalte seg på senga og satt der i 5-10 minutter. Deretter tok han med seg noen replikavåpen og gikk ut. Der truet han til seg bilnøklene til en nabo. Etter to forsøk fikk han start på bilen og kjørte fra stedet.

– Tiltalte sa da til bileieren at det lå en død person inne i leiligheten, sier aktor.

Etter å ha kjørt fra stedet, kjørte tiltalte mot Valand. Han ringte mor og sa hun ikke måtte gå hjem, for det lå en død person der. På Valand Kro tilranet han seg en flaske vann og den ansattes mobiltelefon. Telefonen tok han ikke med seg, men knuste den på utsiden.

Pågrepet i Holum

Etter ranet av vannflasken og telefonen, snudde han og kjørte mot Mandal. Da han kom til Ime var det blitt lite bensin igjen på tanken. Han kjørte da i retning Holum, tanken var å fylle bensin på Møll bensinstasjon.

Tiltalte ble pågrepet av bevæpnet politi på Møllsletta.

Tilregneligheten et av hovedpunktene

Aktor Rullestad-Jansen begynte sitt innledningsforedrag med å trekke frem tilregneligheten som et av hovedpunktene i saken.

– Jeg registrerer at tiltalte har erkjent seg delvis skyldig etter tiltalen, noe som betyr at han ikke erkjenner seg straffeskyldig gjennom å være utilregnelig, sier aktor innledningsvis.

Omfattende kontakt med helsevesenet

Aktor går gjennom barne— og ungdomstiden til tiltalte. Hun peker på en omfattende kontakt med helsevesenet.

Allerede i barnehagealder ble han utredet av PPT på bakgrunn av adferden. Senere i ungdomstiden har han blitt vurdert ved flere anledninger, og han har fått diagnosene ADHD, Tourettes og Asperger syndrom.

Det har vært litt ulike diagnoser på de forksjellige tidspunktene.

Tiltalte har også blitt vurdert til å ha høy intelligens.