ECUADOR: Ifølge Kripos skal den narkosiktede bestemoren i Ecuador ha overført over 500.00 kroner til Ecuador i løpet av det siste året. Pengene skal være overført til hennes venn der, eller andre i hans omgangskrets.

Etter det Lindesnes kjenner til skal kvinnen ha finansiert betydelig beløp ved låneopptak.

Skal ha sagt han var syk

Flere venner og bekjente av den narkosiktede kvinnen har opplyst at mannen i Ecuador skal ha opplyst at han var alvorlig syk.

Pengeoverføringene fra kvinnen skal ha vært myntet på behov for medisinsk hjelp.

Kvinnen, som er i 50-årene fra Lindesnes-området, ble pågrepet på flyplassen i Quito, hovestaden i Ecuador, 28. februar i år. Ifølge lokalt politi hadde hun tre kilo kokain i bagasjen.

Kvinnens advokat, Nils A. Grønås, opplyser at han ikke har vært i kontakt med sin klient fredag.

– Det har ikke skjedd noe nytt siden i går, sier han til Lindesnes fredag.

Kvinnen har sagt at hun ikke erkjenner straffskyld, og hevder hun har blitt lurt.

— Hun sier at hun har blitt lurt av personer i Ecuador, sier Grønås.

– Den narkotatte kvinnen skal ha overført over 500.000 kroner til Ecuador i løpet av det siste året. Hva vet du om det?

– De tingene har jeg ikke diskutert med min klient. Det er ikke noe jeg har fått noe utredning på, svarer Grønås.

Grønås har hele veien vært bekymret for om kvinnens rettigheter har blitt ivaretatt, og disse bekymringene ble styrket etter at han hadde en samtale torsdag med kvinnens offentlig oppnevnte advokat i Ecuador.

— Hun ble avhørt dagen hun ble pågrepet uten at hverken tolk eller advokat var til stede. Kommunikasjonen skal ha skjedd via google translate, et oversettelsesprogram på nettet. Det er klare brudd på menneskerettigheter som enhver siktet har, sier advokaten til VG.

Snust fram av narkohund

Ifølge VG var det en narkotikahund som oppdaget kokainen. Den snuste seg fram til nesten tre kilo kokain av høy kvalitet, angivelig gjemt i et dobbelt lokk i kofferten til den norske kvinnen.

— Vi ser etter bestemte profiler. De kan være nervøse og stresset. Vi har tatt så mange personer for å smugle narkotika, at vi ser det umiddelbart, sier Santiago Vallejo, operasjonsleder ved narkotikapolitiet, til VG.

Narkotikapolitiet konfiskerte kokainet, veide det, og sendte det videre til en kriminolog for analyse. Nå ligger saken hos justismyndighetene i Quito. De ansatte hos narkotikapolitiet sier de kjenner saken med den norske kvinnen godt.