ECUADOR: – Det kom fram i en svært kort telefonsamtale hun hadde med et familiemedlem. Der ga hun klart uttrykk for at hun er blitt grundig lurt, sier Grønås til Lindesnes.

Torsdag fikk han kontakt med hennes offentlig oppnevnte forsvarer. Tirsdag ble det kjent at en norsk kvinne sitter fengslet i forbindelse med en narkotikasak i Ecuador. Hun ble pågrepet med tre kilo kokain på en flyplass i hovedstaden Quito den 28. februar.

Kvinnen skal ha vært på vei til Madrid med flyselskapet Iberia, men ble stoppet av detektoren i sikkerhetskontrollen. Hun sitter nå i kvinnefengslet Centro de detencion provisional Pincicha i hovedstaden.

Bak murene deler den norske kvinnen skjebne med 750 andre kvinner, ifølge VG. I fengselet finnes også flere barn, ettersom småbarnsmødre har tillatelse til å la barna flytte inn med seg.

Google translate

Ifølge Grønås har hans bekymringer knyttet til sin klients fengselsopphold blitt styrket etter samtalen med den lokale forsvareren.

— Hun har sittet i avhør dagen hun ble pågrepet uten at en tolk eller advokat var til stede. Kommunikasjonen skal ha skjedd via google translate, et oversettelsesprogram på nettet, sier han.

— Det er klare brudd på menneskerettigheter som enhver siktet har, sier advokaten.

Han forteller at kvinnen først havnet på et fengsel med langt verre soningsforhold enn dagens. Overfor hennes offentlige forsvarer skal forholdene beskrives som svært dårlige, uten seng og bare et teppe tilgjengelig.

– De er heldigvis noe bedre på stedet hun er overført til, sier Grønås.

- Bekymringsfull helsetilstand

Han er også svært engstelig for sin klients helsesituasjon.

— Hennes helsetilstand er veldig bekymringsfull, det har hun gitt uttrykk for selv også, sier Grønås.

Han ønsker ikke å gå inn på detaljene rundt den fengslede bestemorens helse.

Torsdag var representant fra det norske konsulatet på besøk hos kvinnen.

I neste uke skal det gjennomføres en høring.

Kvinnen risikerer lang fengselstraff.