USAs president latterliggjorde klimaaktivisten Greta Thunberg etter hun talte for FNs klimapanel. Verdens mektigste mann twittret at hun virker som en veldig lykkelig, ung jente som gleder seg til en lys og fantastisk fremtid. Presidentens sjikane er ikke bare lett avslørt hersketeknikk mot en ung jente, men et sarkakstisk og kunnskapsløst angrep på stor opinion i verdensbefolkningen. 16-åringen lot tårene trille i et sterkt engasjert innlegg til en forsamling mennesker som det er grunn til å tvile på forstår klodens kamp mot klimaklokken. Thunberg refset verdens ledere for å handle for sakte og gjøre for lite til å motvirke klimaendringene.

Den ungdommelige klimaprotesten startet for 13 måneder siden da Thunberg protesterte foran Riksdagen i Stockholm. Ett år etter er over halve verden på hennes lag. Fornekterne av klimakrisen er seiglivede. De to siste ukene har verden sett den andre bølgen av klimaprotester, og den er høy. Hundretusenvis av mennesker samlet seg i gatene i Myanar, India, Israel, Ungarn, Tyskland, Spania, Frankrike, New Zealand, Sør Korea Australia. I Oslo sto 350 mennesker foran Stortinget og protesterte. I Italia deltok en million mennesker - sånn for å sette det norske middelmådige engasjementet i perspektiv. Felles for alle protestantene er krav om en klimapolitkkk som fungerer. Totalt demontrerte mennesker i 150 land. Det er den største massedemonstrasjonen verden har opplevd.

I etterkant av tordentalen i FN har Thunberg og klimabevegelsen møtt kritikk fra voksne og vel satte verdensborgere, som mener hun overreagerer. Det finnes ingen planet B, og kampen for å redde kloden er den viktigste. Det store klimaopprøreret står opp for en klode det knapt finnes medisin for eller håp, og Thunberg kjemper mot verdensledere i samme tilstand: som verken medisiner eller håp virker for.

Det ungdommelige motet er på linje med Malala Yousafzai, som fikk Nobels fredspris i 2014 for sin kamp mot Taliban. Historiske linjer viser sterke unge kvinner : Jeanne D’Arc var 16 år da hun ble helt og helgen i kampen mot engelskmennene i hundreårskrigen mellom England og Frankrike på 1400-tallet. Claudette Colvin (15) var ni månedere tidligere ute enn Rosa Parks da hun nektet å reise seg fra de hvite setene på bussene i USA, og 15-åringen har i ettertid fått rettmessig ære for å bidra til opphevelsene av segregasjonslovene. Samantha Reed Smith fra USA var 10 år da hun i 1982 skrev en oppfordring til daværende generalsekretær i Sovjetunionen, Yuri Andropov, om å la være å gå til atomkrig. Brevet ble trykket i Sovjets største avis, Pravda, og gikk verden rundt før Internett kunne bevege en verden.

Eksemplene er flere og mange og Greta Thunberg er nå fremst i rekken av endringsagenter som ser verden i svart og hvitt. Angrepet for å redde kloden har riktig fokus. Nyanser og kompromisser spiser opp forpliktelsene før handlingene virker. Det har verden ikke tid til.