I et samarbeid med Kirkens Kulturutvalg, og i anledning Finsland Historielags 75-årsjubileum legges det søndag opp gudstjeneste og to kulturarrangementer av en annen karakter.

– Vi skal prøve å gjenskape noe av stemningen fra 200 år tilbake i tid, og ribber derfor gudstjenesten ned, med historiske elementer fra kirkens liturgier, forklarer Håkon R. Sødal, organist og leder av kirkens kulturutvalg i Finsland og Greipstad.

Under gudstjenesten vil vi derfor ikke ta i bruk orgelet, ettersom mange kirker på denne var uten instrumenter, særlig på bygdene. I tillegg vil gudstjenesten, som skal ledes av Anne Bjørnholmen Øvensen, inneholde mange elementer fra århundregamle tradisjoner.

Biskop Christian Sørenssen Foto: Privat

Tradisjonsrik feiring

Etter gudstjenester vil Sødal holde et kåseri om tidligere biskop Christian Sørenssen.

– Målet er å fremme en person som på mange måter er blitt glemt. Vi tenkte derfor at å fremme linken mellom han og Finsland var en fin måte å feire jubileet på. Han er jo tross alt en av Finslands store "sønnesønner", påpeker Sødal.

Sørenssen var biskop i Agder på begynnelsen av 1800-tallet, og etterhvert i Oslo. Mye interessant stoff knyttet til hans liv vil bli presentert.

Kåseriet vil rammes inn av "tidsriktig" musikk - ved Therese Gabrielsen (fløyte) og Håkon R. Sødal (piano).

Etter arrangementene i kirken søndag vil feiringen fortsette med kirkekaffe og feiring på Herredshuset i Finsland. Det blir servert tradisjonsmat, det blir markering av Historielagets jubileum, og det blir flere historiske og musikalske innslag