– Global oppvarming. Hvor blir det av den, spør Trygve Dåstøl på telefon fra Finsland. Han sier videre at dette er snøvintre slik vi var vant med på 60-70-tallet. Nå lurer han på om vi kan sette bort truger og ski på 17. mai.

– Det må vi avvente litt med å si, og heller komme tilbake til det, sier vakthavende meterolog Per Egil Haga ved Meterologisk institutt. Selv om det er mye usikkerhet knyttet til værprognosene fremover, ser det ut som mars fortsetter slik den begynner, det blir kaldt.

– Ut mars kan det nok bli trugeføre. Vi har en relativt kald værtype, mer enn normalt for mars. Vi har ingen klare indikasjoner på når vårvarmen kommer. Det blir en kald start på våren, fastslår vakthavende meterolog.

Kaldt

Kulden skyldes et høytrykk sentralt plassert over Sør-Skandinavia, men dette vil etterhvert svekkes.

– Lavtrykk gir mildere luft i sør. Vi får en liten stigning i temperatur, men får fortsatt en vinterlig værtype med temperaturer godt på minussiden de neste dagene, sier Haga.

De neste par dagene vil her bli godt med skyer, og perioder med snø.

– Vinden holder seg i morgen og også mye av lørdagen, ser det ut til, sier Haga. Sterk vind fra samme retning kombinert med nedbør i form av snø, kan gi krevende kjøreforhold.

– Det ser lettere ut for søndag og videre utover begynnelsen av neste uke, men fortsatt vinterlige temperaturer med liten eller ingen nedbør, opplyser vakthavende meterolog.

Effektive kuldegrader

Mange opplever at kuldegradene oppleves enda kaldere når det blåser så mye som nå. Dette er helt i tråd med meterologens forklaring:

– Frisk bris i elleve kuldegrader kjennes ut som minus 20. Det er en betydelig forskjell om det blåser eller ikke, sier Haga.

Trøsten får være at solen stadig kommer høyere opp på himmelen.

– Solen kan begynne å varme litt på dagtid. Vinden roer seg, og det blir ikke så surt lenger. I solveggen kan det bli litt behagelig etterhvert, sier vakthavende meterolog ved Meterologisk institutt i Oslo, Per Egil Haga.