En mann er siktet for drap i forbindelse med at en kvinne er funnet død i leilighet på Grünerløkka i Oslo. Den siktede varslet selv politiet om drapet.

– Han vil forklare det som har skjedd for politiet, og kommer antakelig til å erkjenne seg skyldig, sier mannens forsvarer, advokat Bjørn Rudjord til TV 2, som sier at mannen er på vei inn i avhør.

Mannen befant seg på stedet da politiet ankom, opplyser Oslo politidistrikt. Han ble pågrepet og siktet for drap.

– Det er funn på stedet og utviklingen i etterforskningen som tilsier at vi har siktet vedkommende for drap, sier krimleder Oscar Støversten til VG.

Politiinspektør Grete Lien Metlid ved Oslo politidistrikt opplyser til Dagbladet at det var den siktede selv som varslet politiet.

Ukjent relasjon

Politiets innsatsleder på stedet, Arve Røtterud, sa til NTB at de mottok melding om en alvorlig voldshendelse rundt klokken 3 natt til mandag.

– Da vi kom fram, kunne vi konstatere at en person var drept. Gjerningspersonen var også på stedet, sier Røtterud.

Innsatslederen opplyser at det er mann som er pågrepet, mens den døde er en kvinne. Krimleder Håkon Johannessen opplyser til NTB at det tilsynelatende er en relasjon mellom de to, men at de per nå ikke vet hva det er.

Politiet jobber også med å varsle pårørende. Advokat Bjørn Rudjord er oppnevnt som mannens forsvarer.

Han skriver i en tekstmelding til NTB at han ennå ikke har snakket med den siktede, og derfor ikke vet hvordan han stiller seg til siktelsen.

Ingen vitner

Ifølge Røtterud har det ikke vært noen vitner til hendelsen.

– Vi har hatt kontakt med naboleilighetene, men det er ingen som har fått med seg noe spesielt, så vi har ikke så veldig mye mer informasjon per nå, sier innsatslederen.

Rundt klokken 4.30 ankom politiets krimteknikere åstedet.

– Det er gjort beslag i saken, som vi også tror er blitt brukt til å utføre drapet, sier innsatslederen.

Dette er den 17. saken der politiet her i landet har startet drapsetterforskning i 2024. I alt er det 22 ofre i de ulike sakene.

Signe Marie Rølland

Spilte våren i gang

Mandal Guttekorps hadde med seg drilltroppen, blant annet på dette nummeret fra musikalen Chicago. Foto: Signe Marie Rølland

Mandal Guttekorps hadde sin tradisjonelle vårkonsert i Buen fredag kveld.

– Vi ønsker dere varmt velkommen til denne vårkonserten som vi har øvd lenge til. Det er Kathrine Bentsen Berge som har vært vikar som dirigent for A-korpset, og hun avslutter vikariatet sitt med denne konserten, sa styreleder Jenny Aprilia Hodnemyr innledningsvis.

Med «Riff Interlude» og «And all that Jazz» fr musikalen Chicago satte guttekorpset stemningen for kvelden, og det folksomt i Storsalen. På flere av numrene hadde de også med drilltroppen.

– Vi er trompetistene i korpset som dere sikkert ser siden vi har trompeter og skal spille «The Mandalorian» fra Star Wars, sa Jerv Sokrates Rølland da han introduserte dem.

Mandal Guttekorps under musikalsk ledelse av dirigent Kathrine Bentsen Berge. Foto: Signe Marie Rølland
Siri Wichne Pedersen

Rolig natt på Sørlandet

Operasjonslederen i Agder politidistrikt melder at det har vært en rolig natt.

– Det var en del folk ute på byen, men vi har vært synlig til stede i hele distriktet.

Russetiden startet fredag kveld, men politiet har ikke merket noe særlig til det.

– Russen er i gang med feiringen, men det har ikke kommet mange klare på høy musikk og festbruk, melder operasjonslederen.

NTB

Tidenes nest laveste strømpris i morgen

Jo mer strøm man bruker i timene med negativ strømpris, jo lavere blir strømregningen. Her ser vi kraftledninger ved Skedsmokorset. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Foto: Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Lørdag ettermiddag får to prisområder på Sør og Østlandet tidenes nest laveste strømpris: minus 37 øre.

Klokken 15 lørdag blir spotprisen i NO1 (Østlandet) og NO2 (Sørlandet) på minus 37 øre/kWh, før avgifter og nettleie. I timen før er prisen minus 35 øre/kWh, melder Europower.

Til sammen er det negativ pris i syv timer lørdag. Bare én dag har timeprisene vært lavere. Det var 16. juli i fjor, da prisen på strøm i Sør-Norge var minus 70 øre per kilowattime.

På det dyreste koster strømmen i Sør-Norge 43 øre per kWh lørdag.

I Nord-Norge ligger lørdagprisene på mellom 15 og 30 øre.

NTB

Regjeringen jobber med skolematordning for hele landet

Matpakken skal erstattes med statlig finansiert skolemat, om kunnskapsministeren får det som hun vil. Foto: Gorm Kallestad / NTB Foto: Foto: Gorm Kallestad / NTB

Regjeringen arbeider ifølge Dagbladet med en nasjonal skolematordning, med statlig finansiering, som skal sikre skolemat til alle elever over hele Norge.

Mange kommuner hadde gratis skolemat som tilbud til elevene før lokalvalget, men etter Høyres valgskred i kommunevalget er matpakken tilbake flere steder, blant annet i Oslo og Stavanger.

Nå vil regjeringen se på om det er mulig å finansiere en statlig skolematordning, melder Dagbladet.

– Det er viktig at skolene ønsker det selv. Og at de får ekstra ressurser så dette ikke går ut over lærernes jobb. Vi innførte det for 7000 barn i Stavanger. Det ble veldig populært, selv om det var noen oppstartsproblemer, sier kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun til avisen.

Men Høyres utdanningspolitiske talsperson, Jan Tore Sanner, er ikke imponert. Han mener prioriteringen er feil og peker på rekrutteringskrisen til læreryrket og svake Pisa-resultater.

– Kari Nessa Nordtun burde heller bruke de store pengene på å få mer kunnskap i skolen, og satse på lærernes kompetanse, sier Sanner.

I regjeringens tiltredelsesdokument – Hurdalsplattformen – står det at regjeringen vil «gradvis innføre eit dagleg sunt, enkelt skulemåltid». Tiltaket vil ifølge Dagbladet koste rundt tre milliarder kroner årlig.

NTB

SSB tror ikke årets lønnsoppgjør vil påvirke renten

Forskningsleder Thomas von Brasch i SSB tror ikke lønnsoppgjøret vil påvirke Norges Banks renteplan. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Foto: Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Årets lønnsoppgjør påvirker prisstigningen for lite til at det er nødvendig med høyere rente, mener Statistisk sentralbyrå.

Lønnsoppgjøret i industrien endte med 5,2 prosent anslått vekst i årslønnen. Norges Bank hadde lagt til grunn at lønnsveksten ville bli 4,9 prosent i år.

Men 0,3 prosentenheter høyere lønnsvekst enn planlagt vil ha mikroskopisk effekt på prisveksten, slår SSB fast. Næringslivet vil velte lønnsveksten over i prisene. Men lønn utgjør ifølge SSB kun 30 prosent av de samlede variable kostnadene når næringene vektlegges etter sin betydning for prisveksten.

– Gitt noen forutsetninger finner vi at 1 prosentenhet høyere lønnsvekst vil øke prisveksten med 0,2 prosentenheter i år og neste år, sier forskningsleder Thomas von Brasch i SSB til Aftenposten.

Den økte lønnsveksten fra oppgjøret er omtrent en tredel av økningen i SSB-beregningen.

– Gitt usikkerheten i alt dette, er 0,05 prosentenheter anslått høyere prisvekst så lite at det alene ikke gir grunnlag for å endre renteplanen, sier von Brasch.

NTB

Demonstranter forsøkte å ta seg fram til Støre og Barth Eide – stanset av PST

Statsminister Jonas Gahr Støre ble mandag ført inn i Folkets Hus via bakdøren etter at rundt 50 aktivister samlet seg for å blokkere landsstyremøtet til Arbeiderpartiet. Foto: Heiko Junge / NTB Foto: Foto: Heiko Junge / NTB

Torsdag forsøkte Gaza-demonstranter å ta seg fram til statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i Oslo sentrum. Det har også vært en hendelse med utenriksministeren.

Det sier seniorrådgiver Eirik Veum i Politiets sikkerhetstjeneste.

– PST kan bekrefte at det var en hendelse i nærheten av statsministeren torsdag. Personell fra PST og politiet fikk raskt kontroll på situasjonen, sier Veum til NRK.

Statsministerens kontor ønsker ikke å kommentere saken, og henviser til PST.

– Jeg ønsker ikke å kommentere hvordan vi vurderer sikkerhetssituasjonen rundt myndighetspersoner, men vi registrerer at det har vært flere hendelser, sier Veum.

Oslo politidistrikt har ikke kommentert saken.

Veum bekrefter på spørsmål fra Dagbladet at det torsdag også var en hendelse mellom utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) og demonstranter.

– Jeg kan bekrefte at det var en hendelse med utenriksministeren. Den ble håndtert på samme vis som med statsministeren, sier PST-seniorrådgiveren.

Signe Marie Rølland

Polititjenesteperson knivstukket

En polititjenesteperson i Agder ble torsdag kveld knivstukket i forbindelse med et ordensoppdrag. Hendelsen skjedde i et privat hjem i Setesdal i 19.30-tiden. Tjenestepersonen ble ikke fysisk skadd av kniven fordi den traff stikkvesten som vedkommende hadde på seg, skriver Politiet i Agder i en pressemelding.

– Politiet rykket ut i forbindelse med et ordensoppdrag i et privat hjem. Da patruljen kom fram ble de møtt av en mindreårig og andre familiemedlemmer. Den mindreårige gikk til angrep på patruljen og stakk en kniv i stikkvesten til den ene polititjenestepersonen. Patruljen fikk etter hvert kontroll og den mindreårige ble pågrepet. Polititjenestepersonene som var til stede under hendelsen er ivaretatt, sier politistasjonssjef Kim Asbjørn Haugen ved Setesdal politistasjonsdistrikt

- Vedkommende er siktet for brudd på straffelovens §275 jfr. §16 og blir fremstilt for varetektsfengsling fredag ettermiddag, sier politiadvokat Maren Sundberg Fidjeland i Agder politidistrikt. Agder politidistrikt vil anmode Sør-Vest politidistrikt om å etterforske saken videre.

Espen Sand

Møter Bryne i 2. runde

Start ble beseiret i cupen denne uken. Nå venter Bryne i Idrettsparken. Foto: Espen Sand

Mandalskameratene skal møte Bryne i 2. runde i Norgesmesterskapet i fotball.

Det ble klart fredag klokken 13.

Kampen spilles i Idrettsparken 24. april.

– 1. runde var en veldig fin runde med skikkelig cupstemning, noen overraskelser og mange flotte lokaloppgjør mellom bredde og topp. I oppsettet for 2. runde er det også flere gode lokaloppgjør og vi gleder oss til mange spennende kamper. Vi prøver å unngå å sette klubber mot hverandre som ikke har spilt mot hverandre de siste årene, og samtidig vektlagt kortere reiser der det er mulig, men for å få helheten til å gå opp er det vanskelig å unngå unntak for dette i enkelte kamper, sier Rune Pedersen i NFFs konkurranseavdeling.

NTB

Ingvild Kjerkol går av som helseminister

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) under pressekonferansen på Statsministerens kontor (SMK). Foto: Cornelius Poppe / NTB

Ingvild Kjerkol har ikke tilliten hun må ha for å kunne fortsette om helseminister, ifølge statsminister Jonas Gahr Støre. Kjerkol gikk fredag av som statsråd.

– Jeg har konkludert med at det vil være svært vanskelig å fortsette den krevende jobben som helse- og omsorgsminister. Jeg har derfor kommet til at Ingvild bør fratre som statsråd, sa Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på pressekonferansen der avgangen ble kunngjort.

Den ble tilkjennegjort på en hastig innkalt seanse på Statsministerens kontor dagen etter at Støre fikk skriftlig beskjed om at ikke bare hadde Kjerkol plagiert innhold i sin masteroppgave – hun hadde jukset med viten og vilje. De er konklusjonen og vurderingen til nemnda for studentsaker ved Nord universitet.

Kjerkol fastholdt at tekstlikhetene i oppgaven ikke skyldtes forsettlig juks, men sier hun «må forholde» seg til nemndas oppfatning.

– Min medstudent og jeg har levert en oppgave etter beste evne. Vi har ikke hatt til hensikt å plagiere andres oppgaver. Men nemnda har behandlet oss akkurat som andre studenter, sånn som de skal gjøre. Og selv om det er vondt å ikke bli trodd, må vi forholde oss til at nemnda er av en annen oppfatning, sa Kjerkol.

Hun har så langt ikke tatt stilling til om beslutningen til Nord universitet skal ankes til Felles klagenemnd.

NTB

Prisene på bruktboliger økte med 1,2 prosent siste kvartal

Bruktboligprisene økte med 1,2 prosent fra fjerde kvartal 2023 til første kvartal 2024. Sett mot prisene i første kvartal 2023, økte prisene også med 1,2 prosent. Illustrasjonsfoto: Frederik Ringnes / NTB Foto: Illustrasjonsfoto: Frederik Ringnes / NTB

Prisene på brukte boliger økte med 1,2 prosent fra fjerde kvartal i fjor til første kvartal i år. Regionene i vest hadde den sterkeste prisøkningen.

Sammenlignet med prisene i første kvartal 2023, økte prisene på brukte boliger med 1,2 prosent i løpet av årets første tre måneder. Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Alle regionene bortsett fra Nord-Norge hadde prisvekst i denne ettårsperioden.

Stavanger var regionen med den sterkeste prisveksten på 5,4 prosent. Svakest utvikling blant storbyene hadde Oslo med Bærum, der prisene økte med 1,2 prosent.

Sett mot fjerde kvartal i 2023, økte boligprisene i samtlige regioner.

Den sterkeste økningen var i Møre og Romsdal og Vestland, utenom Bergen, med en oppgang på 3,7 prosent. Innlandet og Oslo med Bærum hadde svakest prisutvikling med en økning 0,4 prosent.

NTB

Tre av fire er ikke vaksinert for å reise utenlands

Tall som P4-nyhetene har fått fra Nasjonalt vaksinasjonsregister viser at 3 av 4 nordmenn ikke er vaksinerte for populære reisemål. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB Foto: Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB

75 prosent av befolkningen har ikke fulgt Folkehelseinstituttets (FHI) anbefaling om at alle voksne over 26 år tar oppfriskningsdose av fire reisevaksiner.

– Dette er jo vaksiner som ikke varer livet ut. Fra du er midt i 20-årene trenger du påfyll, og den vil jo da gi beskyttelse mot fire forskjellige sykdommer, sier avdelingsdirektør Are Stuwitz Berg i FHI til P4-nyhetene.

Ifølge tall som kanalen har fått fra Nasjonalt vaksinasjonsregister, har 75 prosent av den voksne befolkningen ikke fulgt reiserådet om å ta oppfriskningsdose av vaksinen mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio.

– Ingen av disse sykdommene er en sykdom du vil ha, sier Berg, og legger til at han håper flere tar oppfriskningsdose etter å ha lest FHIs reiseråd.

Polio og difteri er sjeldne sykdommer, men nylig har det vært utbrudd av kikhoste i Europa, blant annet i Sverige, og i Canada.

Sykdommen regnes som svært smittsomt og er spesielt alvorlig for spedbarn.

Iselin Vårøy

"Kraften i kobling" er i gang

170 personer har meldt seg på dagens konferanse. Foto: Iselin With Vårøy

I dag samler 170 personer seg i Storsalen i Buen kulturhus for å få med seg konferansen «Kraften i kobling». Det er Lindesnesregionen Næringshage som arrangerer konferansen.

– I dag kommer det ulike foredragsholdere som skal snakke om hvordan de bruker skaperkraft i sitt daglige virke, sier rådgiver Hilde Tallaksen.

Konferansen startet i dag klokken 12.00 og holder på til 18.00.

I kveld kommer Abels Tårn. Før det blir det foredrag og panelsamtaler, hvor vi kobler folk sammen, sier Tallaksen.

SKAP folkehøyskole er også en av arrangørene.

– Rundt 70 av deltakerne er elever på skolen. Ellers er det rundt 100 personer fra ulike bedrifter og næringsliv, sier hun.

Iselin Vårøy

Kansellerer avganger

På grunn av vedlikehold på båten kansellerer Color Line avganger mellom Kristiansand og Hirtshals. Det melder de på sine hjemmesider.

Avgangene som er kansellert er:

  • Kristiansand-Hirtshals 13. april klokken 08.00-11.15.

  • Hirtshals- Kristiansand 13. april klokken 12.15-15.30.

  • Kristiansand- Hirtshals 13. april klokken 16.30-1945.

Det er båten SuperSpeed 1 som skal på vedlikehold.

Iselin Vårøy

Bistår med vannlekkasje

Brannvesenet i Mandal bistår med ei pumpe i Gustav Vigelands vei grunnet en vannlekkasje.

NTB

Sykkelsporten tar tøft grep – spesialetterforsker skal avsløre motordoping

Det skal jaktes på juksemakere i sykkelsporten. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Foto: Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Det internasjonale sykkelforbundet intensiverer jakten på teknologiske juksemakere. En spesialetterforsker er ansatt for å stå i spissen for arbeidet.

Det er såkalt motordoping og bruk av andre typer ulovlige teknologiske hjelpemidler sykkeltoppene vil til livs.

Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) har ansatt amerikanske Nicholas Raudenski i en nyopprettet stilling på området. Han får tittelen leder av kampen mot teknologisk svindel.

Raudenski har en fortid i det amerikanske forsvarsdepartementet. Han har samtidig jobbet i idretten de siste ni årene, blant annet i antidopingenheten International Testing Agency (ITA).

Amerikaneren har også jobbet med kampfiksing og korrupsjon i Det europeiske fotballforbundet (Uefa) og Det internasjonale fotballforbundet (Fifa).

Effektiv kamp

– En effektiv kamp mot teknologisk juks er et sentralt punkt i UCIs Agenda 2030, sier UCI-president David Lappartient i en pressemelding.

Raudenskis oppgave blir å «utelukke enhver mulighet for at idrettsutøvere slipper unna med juks», heter det i beskrivelsen av den nye stillingen.

Lappartient har vært sykkelpresident siden 2018. Han har gjort det til en viktig oppgave å bekjempe teknologisk svindel.

Fagområdet har fram til nå ligget i hendene på tidligere topprytter Michael Rogers, som nylig trakk seg som UCIs innovasjonssjef.

Mistanken om at noen ryttere jukser med små motorer og skjulte batterier i syklene har florert i årevis.

Ble utestengt

I 2016 ble belgiske Femke Van den Driessche den første konkurrerende rytteren som ble tatt med en motor på sykkelen. Det skjedde under VM i cyclocross og kostet henne seks års utestengelse.

Episoden har bidratt til at sykler jevnlig skannes og undersøkes i for eksempel Tour de France og andre høyprofilerte ritt.

UCI skriver at Raudenski blant annet får som oppgave å peke på potensielle nye metoder for å oppdage teknologisk juks.

NTB

Meklingen i byggebransjen fortsetter på overtid – fare for storstreik

Mekler Carl Petter Martinsen (t.h.), hos Riksmekleren, Siri Bergh fra NHO (t.h.) og forhandlingsleder, Christian Justnes fra Fellesforbundet (t.v.) da den tvungne meklingen startet mandag. Foto: Terje Pedersen / NTB Foto: Foto: Terje Pedersen / NTB

Partene i byggebransjens lønnsoppgjør har meklet på overtid i hele natt etter at fristen gikk ut midnatt. Dermed er det fare for at 16.700 går ut i streik.

– Meklingen pågår fortsatt, opplyser mekler Carl Petter Martinsen hos Riksmekleren til NTB tidlig onsdag morgen.

Sent tirsdag kveld sa han at mye arbeid gjensto, men at det var en viss bevegelse.

– Det er masse å arbeide med her, både når gjelder økonomi og en del andre spesifikke spørsmål. Men vi er godt i gang, og partene har arbeidet godt, sa Martinsen.

16.700 bygningsarbeidere går ut i streik hvis meklingen ikke kommer i mål. Meklingsfristen var midnatt.

– Ikke gitt opp

Partene har mange ting på bordet som det jobbes med, og mekleren var tirsdag optimistisk til at man skulle klare å unngå storstreik.

– Optimist må man alltid være. Det er jeg også i denne meklingen. Det er mange temaer og innfløkte, kompliserte spørsmål som er ganske langdryge å få tygget igjennom.

– Vi har ikke gitt opp å komme fram til en samlet løsning for alt meklingen omfatter. Men mengden av spørsmål er egentlig på det nåværende tidspunkt det sentrale. Vi har masse å jobbe med.

– Er det fare for streik?

– Det ligger i kortene at det alltid er. Men å gradere det, det har jeg ikke noe spesielt lyst til. Vi jobber på, svarer Martinsen.

900 bedrifter

Etter nesten 20 timer på overtid kom partene i frontfaget i havn med sin mekling søndag. En samlet ramme på 5,2 prosent skal sikre økt kjøpekraft, hvis beregningene som ligger til grunn, er korrekte.

Nå står altså byggfagene for tur, hvor utgangspunktet fra frontfaget kan bli vanskelig. Byggebransjen har sett fallende etterspørsel, økte renter og dyrere materialer sette preg på aktiviteten de siste årene, skriver E24. Salget av nye boliger og igangsettinger hadde den svakeste februarmåneden som er målt.

Mandag startet den tvungne meklingen mellom Fellesforbundet og NHO Byggenæringen hos Riksmekleren, hvor fristen altså gikk ut midnatt natt til onsdag.

Streikeuttaket er fordelt på nesten 900 bedrifter. I tillegg til lønn og etter- og videreutdanning, er det en avtale som regulerer arbeids- og reisetid et viktig tema i forhandlingene.

Det er flere store entreprenører som rammes av streik om partene ikke blir enige, blant annet Veidekke, Peab og Skanska.

Signe Marie Rølland

Brenner ned hus under øvelser

Brannvesenet har tirsdag kveld brannøvelse i Håvorstavegen i Åseral, Uslandsvegen på Øyslebø og i Nagelstadveien og Laukrokveien i Hægebostad. Under øvelsen brenner de ned hus på de fire stedene. Dette melder 110 Agder på X (Twitter) tirsdag klokken 17.55.

Iselin Vårøy

Kan miste tilgang til digitalt førerkort

En ny oppdatering av digitalt førerkort kommer snart. Foto: Stian Lysberg Solum

I løpet av den neste måneden skal Statens vegvesen rulle ut en ny versjon av appen digitalt førerkort.

Appen ble tilgjengelig i 2019, og gjorde at folk ikke lenger trengte å ta med seg sitt fysiske førerkort i bilen.

I følge Statens vegvesen brukes appen av cirka 2,4 millioner. I første omgang vil fem prosent få tilgang til den nye versjonen av appen. Etter det vil den rulles ut til alle.

Appen kan brukes gratis av alle med norsk førerkort, og er kun gyldig ved kjøring i Norge.

Statens vegvesen informerer samtidig om at det ikke er alle som får tilgang til den nye appen.

– Det vil dessverre være en gruppe som ikke lenger kan benytte digitalt førerkort, fordi de har for gammel telefon som ikke støtter nødvendig operativsystem (OS). Årsaken til at vi har satt høyere krav til nyere versjoner av OS er for å ytterligere å øke sikkerheten i digitalt førerkort. Tidligere versjoner av Android og IOS mottar ikke lenger sikkerhetsoppdateringer, sier seniorrådgiver og produkteier Bujar Llukaj i Statens vegvesen i en pressemelding.

NTB

Få kommuner oppfyller kontrollplikten de har som offentlige oppdragsgivere

80 prosent av kommunene Arbeidstilsynet førte tilsyn med fikk pålegg fordi de ikke oppfylte kontrollplikten.

Arbeidstilsynet hadde tilsyn med 46 kommuner i 2023. Tilsynene viser at kommunene må bli bedre på oppfølgingen av leverandørens lønns- og arbeidsvilkår ved offentlige anskaffelser.

– I møte med kommunene opplever vi manglende kunnskap og kompetanse til å gjennomføre kontrollen, sier avdelingsdirektør Torgeir Moholt i Arbeidstilsynet i en pressemelding.

Moholt er direktør for Avdeling for arbeidslivskriminalitet i Arbeidstilsynet.

Arbeidstilsynet fortsetter tilsynene med offentlige oppdragsgivere, og vil i 2024 gjennomføre om lag 90 tilsyn med kommuner.

NTB

Rekordmye dårlig oppdrettslaks

I vinter ble det slått alarm etter at hele 37 prosent av laksen som ble slaktet var klassifisert som produksjonsfisk. I uke 13 ble ny rekord på 38,8 prosent satt. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Foto: Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB

Både Mattilsynet og fiskeriministeren er bekymret for at det er nå er satt ny rekord i mengden oppdrettslaks som såvidt egner seg til menneskemat.

Åtte uker på rad har over 35 prosent av laksen som har blitt slaktet vært i så dårlig forfatning at den har blitt klassifisert som produksjonsfisk.

I uke 13 var andelen oppe i hele 38,8 prosent – nesten dobbelt så mye som samme uke i fjor, og ny rekord. Det melder Intrafish basert på ferske tall fra Mattilsynet.

Produksjonsfisk er oppdrettsfisk med sår og skader som ikke skal omsettes til menneskemat før den har blitt feilrettet innenlands. Feilretting i oppdrettsbransjen innebærer blant annet utsortering av dårlig fisk og videreforedling til andre produkter.

Mattilsynet sier til Intrafish at det er bekymringsfullt at så mange fisk har dårlig velferd.

– Oppdretterne må jobbe forebyggende for å snu den negative utviklingen vi har sett de siste årene, sier direktør for regelverk og kontroll i Mattilsynet, Inge Erlend Næsset.

Fiskeriminister Cecilie Myrseth (Ap) vil ikke spekulere på årsakene, men også hun omtaler utviklingen som bekymringsfull.

– Hvis ikke forholdene bedrer seg, er jeg redd det kan få konsekvenser for eksporten av laks fra Norge, sier hun til nyhetsnettstedet.

Andelen produksjonsfisk har ifølge Mattilsynet økt jevnt fra 5 prosent i 2018 til 15 prosent i 2023. Det er mest produksjonsfisk om vinteren.