Gruppen Brickbusters, bestående av 11 frivillige 6. klassinger på Nygård skole, skal i år delta på First Junior Lego League. Ligaen er en konkurranse, hvor det tidligere har vært 500 deltakere, som ved hjelp av legoroboter skal løse ulike hindringer, og ta en poengsum. Det er Lars Kjetil Sørhus som leder gruppen, og som skal hjelpe å lede barna til seier i år.

– Seier eller ikke, det er helt fantastisk å se barna vokse når de jobber med dette. De programmerer, de utarbeider, de feilsøker og de gledes. Så ser du en mestringsfølelse hos dem når de får noe til. Jeg overdriver ikke når jeg ser dem vokse 10 centimeter der og da. Dette er morgendagens ingeniører, smiler Sørhus.

Sørhus ønsker å fremme elevenes potensiale, uten at det alltid trenger å være gjennom sportslige tiltak.

– Barna som gjerne mestrer sport, og får være mer i rampelyset der er gjerne ikke like gode her. Jeg mener at barnas tidligere ubrukte potensial kommer frem under slike initiativ, understreker han.

Ulrik Berge-Stamnes (11) Foto: Sebastian Faugstad

Ulrik Berge-Stamnes (11) er ene medlemmet av Brickbusters, som har tatt på seg ansvaret for å løse en av hindringene på banen.

– Denne jeg jobber med skal åpne en bro. Den fremste delen skal programmeres til å åpne broen. Det er lettere at vi gjør det sånn, siden vi skal samle alle robotene til slutt. Det er utrolig gøy for meg å jobbe med programmering og sånt, forklarer Ulrik Berge Stamnes (11).

Knut Henriksen Foto: Sebastian Faugstad

Grillet eksperten

Gruppen jobber også med en forskningsrapport, hvor de har valgt å jobbe ut en plan for at fugler ikke skal dø på grunn av vindmøller. Det ble Amalie Eikhom Skomedal (11) som snakket på vegne av gruppen, og som da fikk grille vindmølleeksperten Knut Henriksen som møtte med gruppen.

– Går det an å bruke et annet materiale så den ikke blir så kamuflert? Hva gjør dere som lager vindmøllene for at fuglene ikke skal dø? Kan man legge gummi på vingene så fuglene ikke dør, spør Skomedal.

Dette var et fåtall av spørmålene eksperten måtte svare på. Henriksen ble nødt til å forklare hvilken grep de tar for å stanse drapene av fugler.

– Det blir vel ikke gjort noe konkrete tiltak. Vi har fått satt opp noen lys på vingene, men ikke noe mer, ble han nødt til å forklare barna.

Sunniva Johansen (f.v.) Amanda Dybvik Tangen, Amalie Eikhom Skomedal og Hani Abdu Mohamed-Elhasan (alle 11 år) Foto: Sebastian Faugstad

Tar over jobben selv

Når eksperten ikke klarer å redde fuglene blir det derfor barnas ansvar.

– Vi har kommet et stykke langt, men er ikke helt ferdig ennå, forteller Amalie Eikhom Skomedal.

– Så har vi skrevet mye på bloggen våres også. Den er veldig interessant. Vi har intervjuet noen folk som har vært her, sier Hani Abdu Mohamed-Elhasan.

– Men i dag fant vi ut at det ikke bare er fugler som dør. Flaggermus dør også på grunn av vindmøller, påpeker Amanda Dybvik Tangen.

– Dette er jo deres ansvar nå. Hva gjør dere annerledes med vindmøllen for å redde fuglene?

– Den er rund! Så når vinden kommer så snurrer den rundt inni, istedenfor utenfor, forklarer Skomedal.

– Så er stangen tydelig. Den går ikke rundt like fort, og blir ikke så usynlig, sier Mohamed-Elhasan.

– Da ser de faren tydeligere, når det blir en runding, avslutter Skomedal.

Amanda Dybvik Tangen (f.v.), Amalie Eikhom Skomedale og Hani Abdu Mohamed-Elhasan. Foto: Sebastian Faugstad