ECUADOR: — Vi fikk beskjed sent i går kveld. Det var Nils Grønås som ringte og ga beskjed, forteller Grimestads sønn, Endre Ulstrup.

Det var 29. september i fjor at Rita Grimestad ble dømt til ti års fengsel for narkotikasmugling i Ecuador. Dommen ble anket på stedet. Familien ble da forespeilet at ankesaken etter all sannsynlighet ville komme opp i løpet av januar eller februar.

Kvinnens advokat Nils Grønås kommer ikke til å reise ned.

— Det er kostbart å reise ned. Man må avveie for og imot hvilken nytte det har. Vi vet at hvis anken blir forkastet, så er det den siste instansen vi hele tiden har blinket ut som en reel mulighet til å oppnå noe, forteller Grønås

- Korrupt system

Kun fem dager før ankesaken skal opp, fikk familien beskjed. På så kort varsel har han selv ikke sjans til å reise ned for å følge ankesaken ved sin mors side.

— Det blir for tungvint med tanke på tidsfristen, sier han.

Ulstrup har litetro på at rettssystemet vil få moren hjem i denne omgang.

— Nå er ikke jeg jurist, men jeg har ikke de helt store forhåpningene til denne ankesaken. Jeg har blitt fortalt at dette er en veldig korrupt rettsinstans i forhold til den forrige.

Lite kontakt

Grimestad har kun tre minutter telefontid per måned i fengselet. Familien i Norge hører minimalt fra moren sin.

— Jeg pratet med henne på telefon rundt førti sekunder tre-fire dager før jul. Men de tre minuttene med telefontid holder knapt til oppkoblingen til Norge. Hun fikk spurt litt hvordan det går med ungene, og så klagde hun litt på maten, før det brøyt. I tillegg har jeg fått to brev av henne. Det er den eneste kontakten jeg har hatt med henne siden vi var i Ecuador, sier sønnen fortvilet.

Grimestad har slitt med helsen i fengselet.

— Akkurat nå har jeg ikke helt oversikt over hvordan det går med helsen hennes. Det eneste jeg vet er at hun får de medisinene hun trenger, sier Ulstrup.

Trukket tenner

Grønås opplyser at Grimestad har slitt med tennene.

— Flere tenner er blitt trukket uten at hun har fått nye. Derfor sliter hun litt med å spise og ta til seg næring. Men ellers går det etter forholdene greit, sier han.

Grimestad har ifølge advokaten hatt besøk fra Norge i fengselet.

— Hun har hatt besøk av noen som kjenner saken gjennom media. Det har hun satt veldig stor pris på, sier han.