– Jeg synes det er varmt, sier Mille Drivdal Breimoen (7) om badetemperaturen på Njervesanden i Spangereid. Hun og søsteren Alva Irene Johansen Drivdal (10) koser seg i vannkanten med SUP-brettet sitt (stand up paddle board, red.anm.).

Pappa Tommy Drivdal hjelper Lindesnes avis med å vasse ut på én meters dyp for å måle temperaturen. Temperaturmåleren er festet i et tau og har en stein knyttet rundt, slik at den går rett ned til bunn. Like rundt halv tolv tirsdag måler temperaturen på Njervesanden 16,5 grader. Lindesnes målte også temperaturen ved Hille utenfor Mandal. Der var temperaturen i sjøen, i likhet med Njervesanden, på 16,5 grader.

Familien på tre har ulike meninger om badetemperaturen. Jentene er fornøyde med gradene og har duppet seg i vannet flere ganger. Faren deres synes derimot det er hakket kjølig.

– For meg er det kaldt, men jeg må jo duppe meg av og til for å kjøle meg ned, og det er greit, sier Drivdal.

Ett kvarters kjøretur østover, i brakkvannet ved stranda på Vigeland, er badetempen nesten seks grader varmere. Her viser nemlig gradestokken, som igjen er én meter under vann, hele 22 grader tirsdag formiddag. Sola skinner, og det er ikke en sky å se på himmelen. Lyden av plask og latter i vannet overgår lyden av bilene som kjører på E39 like ved. Nora Storm Tønnesen (7) og Thea Homme (7) forteller at de bader nesten hver dag.

– Det er veldig gøy å bade, dykke, svømme og kjenne på vannet. Det var litt kaldt først, men nå er det varmt, sier Tønnesen.

Turistene Tove Pedersen og Inger Marie Larsen hygget seg i vannet ved Sjøsanden i Mandal. Her viste temperaturmåleren 18 grader. Foto: Anna Larsen

18 grader på Sjøsanden

Ved Sjøsanden og Lordens i Mandal skulle man tro at badetempen var lik, det er den altså ikke. Ved Piren, i enden av Sjøsanden, viste gradestokken 18 grader. Turistene Tove Pedersen fra Moi og Inger Marie Larsen fra Jørpeland i Rogaland er på ferie i Mandal. I dag har de valgt å ta turen til Sjøsanden.

– Det er helt nydelig å bade i dag. Jeg prøvde en annen dag på Kanelstranda, men da holdt jeg på å miste følelsen i føttene, sier Larsen og ler.

– Det har vært kaldt tidligere i sommer, men nå er det fint, sier Pedersen.

På Lordens var badetemperaturen oppe i 20 grader rundt ett-tiden. Det var guttene Alfred Groa Abramsen (9) og Henry Groa Abramsen (7) fornøyd med. På fjellet noen få meter ut fra stranda er det fullt av unge og voksne som skal teste hoppeferdighetene sine.

– Det er veldig gøy å bade, sier Alfred i det han hopper ut i vannet.

I årets sommersesong har brødrene inngått en konkurranse om hvem som kan bade mest, forteller mamma Marie Groa Abramsen.

– De bader hver dag, sier hun.

På Lordens ble fjellet noen få meter fra stranda brukt flittig av både turister og lokale. Her ser vi Henry Groa Abramsen hoppe ut i vannet. Foto: Anna Larsen

Gode nyheter til badenymfer

– Badetemperaturen ligger på 17–18 grader på Sørlandet. Det er ikke spesielt kaldt, men mye kaldere enn i fjor da vi hadde temperaturer opp mot 19 og 20 grader, som er varmere enn normalt, sier Jan Erik Stiansen, forskningssjef ved oseangeografi og klima hos Havforskningsinstituttet.

Han forteller at badetemperaturen måles ved Havforskningsinstituttet i Flødevigen utenfor Arendal både på 10 meters dyp og overflaten. Det måles også badetemperaturer på målestasjon på Lista, der har det blitt gjort siden 1935.

– Temperaturen i sjøen er avhengig av vindretningen. Når det blåser fralandsvind, blåses vannet utover og overflaten kjøles ned. Pålandsvind gjør derimot at det blir varmere på overflaten. Badetemperaturen kan svinge veldig i løpet av dagen alt etter hvordan vinden blåser. Det ser man også ved solgangsbris, som det ofte er på Sørlandet, sier Stiansen.

Han har imidlertid gode nyheter til alle badenymfer:

– Med de høye temperaturene som vi har andre steder i Europa er det mye som tyder på at temperaturen vil stige her også også, og at vi vil få badetemperaturer opp i 19–20 grader de neste dagene, sier Stiansen.

Både turister og lokale hadde tatt turen til Lordens tirsdag formiddag. Foto: Anna Larsen

Triks i bassenget

I bassenget på Tregde Marina er badenymfen og alpinisten Håvard Oksefjell Ribe (11). Han kjører ski hele året, og i juli er det vannski det går i. Ribe synes det gøyeste med å bade er å hoppe, ta salto og stupe.

– Det er ikke vondt når jeg lander i vannet, sier Ribe.

Han og familien tilbringer disse dagene på Åros Camping i Søgne, men i dag har de tatt turen til Tregde. Ribe tar to hopp i bassenget før han bestemmer seg for å ta et bad i sjøen. Ved badetrappen på brygga ligger det to brennmaneter, men det skremmer ikke Ribe.

– Jeg kan bare hoppe ut her, sier Ribe og peker noen meter unna badetrappen.

Han forteller at han synes bading i basseng og i sjøen er like gøy, men at det var noe forskjeller på temperaturen i vannet.

– Det virket litt varmere i sjøen, sier Ribe.

Temperaturen i sjøen viste 18 grader, mens i bassenget var det to grader varmere ved totiden tirsdag.