Fra og med 2021 vil kommuner med færre enn 12.000 innbyggere kun få tilskudd ut fra innbyggertall. For mange kommuner betyr dette en kraftig reduksjon i tilskudd fra 2021. Takket være kommunesammenslåing slipper Søgne unna med skrekken.

Johansen forteller at de ville fått en reduksjon fra rundt 600.000 i overføringer til rett over 300.000 kroner hvis ikke Søgne hadde blitt slått sammen med Kristiansand.

– Jeg har bare jobbet her i litt over ett år, men hver dag er en kamp om penger. Jeg søker om midler alle steder jeg kan, sier Johansen.

– Jeg skjønner hvor avhengig dere er av forutsigbarhet, sier Tajik.

Fra venstre: Ordførerkandidat i Vennesla Solveig Robstad, daglig leder Heidi Johansen, nestleder i Ap Hadia Tajik, ordførerkandidat i Kristiansand Jan Oddvar Skisland, og ordfører i Søgne Astrid Margrethe Hilde. Foto: Julie Johansen

Dobbel støtte

Frivillighetssentraler er ingen lovpålagt oppgave og er derfor ofte svært utsatt når kommunale budsjetter blir for trange. I dag får frivillighetssentralen i Søgne tilskudd fra både Staten og Søgne kommune.

– Vi i Søgne er veldig heldige. Vi får 414.000 kroner fra Staten og 350.000 fra kommunen. Det er veldig viktig for å kunne koordinere alle aktivitetene vi har her, sier Johansen.

Johansen forklarer videre at pengene frivillighetssentralene i landet får fra Staten hovedsaklig går til lønn for de daglige lederne. Resten av midlene som trengs for å gjennomføre aktiviteter må søkes om andre steder.

Nå som Søgne og Songdalen slås sammen med Kristiansand kommune er det fortsatt ikke helt klart hvordan ordningen for Frivillighetssentralen blir videre.

– Det er ikke klart om Kristiansand kommer til å fortsette med den samme støtten Søgne kommune har gitt Frivillighetssentralen tidligere, men vi håper det fortsetter, sier ordføreren i Søgne Astrid Margrethe Hilde.

Tajik og de andre lokale Ap-toppene følger nøye med når Heidi Johansen og de andre frivillige snakker om arbeidet de gjør på Frivillighetssentralen. Foto: Julie Johansen