Hagefugltellingen har blitt gjennomført den siste helga i januar siden 2008.  Vær med på å telle fuglene i hagen lørdag 24. eller søndag 25. januar, og

delta på norges største fugletelling. Ditt bidrag gjør at Norsk ornotologisk forening får viktig kunnskap om fuglenes tilstand og tilstedeværelse om vinteren.

For de som ikke har mulighet til å telle denne helgen, så kan dere også bruke neste uke og helg. Tellingen varer helt fram til 1. februar.

Les mer om dette her

Nå lørdag kveld er det ikke så mange som har registrert seg fra Vest-Agder. Når det gjelder fra Songdalen og Søgne er det bare en i hver kommune som har telt fugler på foringsplassen. Forhåpentligvis øker antallet i morgen eller utover uken.

Uansett om man teller eller ei sier Børge Mørkve-Simonsen, som også har en egen blogg hvor han forteller om fuglelivet, at ved å gi fuglene mat om vinteren øker overlevelsessjansene for de fuglene som blir i Norge vinteren gjennom. Det er også hyggelig å følge med på småfuglene i hagen når vinterkulda slår inn.

Videre skriver han at det er en myte at har man først begynt å mate fuglene, må man holde på hele vinteren. Det er uheldig for småfuglene hvis dette hindrer noen i å mate fuglene.

Her er et utdrag av artikkelen til Børge Mørkve-Simonsen:

Faktisk beveger fuglene seg mye mer enn mange tror. Din fôringsplass er en av mange som fuglene benytter seg av gjennom vinterhalvåret. Hvis du drar bort et par uker finner fuglene mat i andre hager i bygda. Det går også an å gi dem mat som varer lenge, for eksempel hjemmelagde, store meiseboller med plantefett.

Noen av de vanligste fuglene på fôringa her i sør er kjøttmeis, blåmeis, svarttrost, rødstrupe, pilfink, gråspurv, grønnfink og gulspurv. Men mange andre arter kommer på besøk, for eksempel spettene våre. Det er trivelig for store og små å prøve å artsbestemme de fuglene som dukker opp i din hage. En kan også delta i den landsomfattende hagefugltellingen som skjer i slutten av januar hvert år.

Hva kan en gi til småfuglene?

Nesten alt kan serveres. Pass bare på at det ikke er muggent eller inneholder salt. Et effektivt oppsett er tre automater, en med meiseboller, en med usaltede peanøtter og en med solsikkefrø. Når det blir kaldt kan du strø havre på bakken og legge ut frukt. Da dekkes alle fuglenes behov for mat.

Børge Mørkve-Simonsen anbefaler følgende side for å finne ut mer om hva fuglene liker, se siden her