I forbindelse med innspillingen av filmen Før jeg Brenner ned, som har utgangspunkt i forfatter Gaute Heivolls roman, har nå Finsland fått besøk av filmprodusenter.

– Nå er vi i den fasen at vi samler informasjon. Besøker steder, ser på muligheter og snakker med en del folk, sier produsent Edvard A. Dreyer til bsnett.

Han forklarer at filmproduksjonen har ulike faser. Etter at det er samlet inn mye informasjon, så ryddes det og snirkler seg inn hva som skal brukes. Deretter skal detaljer på plass, som statister, effekter med mere.

– Vi ønsker å slippe mange telefoner med forslag og ønsker som vi ikke klarer å rå med. Derimot trenger vi bygdefolkets kompetanse og kunnskap. Det må bli et samspill og for å få det til på best mulig måte, vil vi ha et informasjonsmøte i Finsland, legge til rette for at dette  blir en god opplevelse både for bygda og oss, sier Dreyer.

Filmfolk kan virke noe utilnærmelige når de arbeider.

– Vi har slik fokus på det vi holder på med, at vi kan virke arrogante og utilnærmelige. Det er fordi vi er fullstendig opptatt av det vi holder på med, sier han.

Hos ordfører Greibesland

Tirsdag var han og produsentteamet på besøk hos ordfører Johnny Greibesland på rådhuset i Songdalen.

– De ga et veldig godt inntrykk, og det blir spennende når innspillingen begynner. Det kommer til å skje mye i sommer,  sier ordføreren.

Han ser ikke bort i fra at dette kan gjøre Finsland og Songdalen til et sted folk gjerne vil besøke når filmen har rullet på filmlerretet.

– Jeg tipper dette blir en svært god film, effekten er vel at de som har sett filmen ønsker å se stedet. Det kan gi et potensiale til å tenke opplevelser, sier han.

Kommunen som sådan ser han ikke skal være primus motor for å sette i gang eventuelle overnattingsmuligheter, opplevelser eller andre tilbud for tilreisende.

– Derimot kan vi legge forholdene til rette og være positive, mener Greibesland.

– Brannstasjonen eies vel av kommunen. Den blir stående tom, her kan man kanskje tenke kreativt?

– Absolutt, svarer Greibesland.

Støtte fra Norsk Filminstitutt

På hjemmesiden til Norsk Filminstitutt som ligger under Kulturdepartementet står det at Pravda Film AS og regissør Erik Skjoldbjærg har mottatt 12.800.000 kroner i tilskudd til Pyromanen.  Videre står følgende beskrivelse av filmen de har gitt støtte.

En flamme bryter det skjøre mørket i den stille bygda. En pyroman tenner sin første brann og et inferno presser seg fram. Større branner følger og frykten brer seg. Den lokale lensmannen følger sporene til sannheten alle fornekter. Pyromanen er ingen fremmed.

Manus er skrevet av Bjørn Olaf Johannesen, og er basert på Gaute Heivolls roman Før jeg brenner ned. Filmen produseres av Edward A. Dreyer.

Karoline Fougner Bjerknes, produksjonskoordinator, Stine Hoel, produksjonsleder, Edward Dreyer, produsent, Bent Rognlien, linjeprodusent og Johnny Greibesland, ordfører i Songdalen. Foto: Kari Anne Candasamy
Regissør Erik Skjoldbjærg og filmtekstforfatter Bjørn Olaf Johannessen har pratet med mange finslendinger i planleggingen av filmen. Her utenfor Finsland bibliotek høsten 2013. Teksten på vekken er skrevet av bokens forfatter, Gaute Heivoll som kommer fra Finsland. Foto: Anne Lise Riseng