Alethia Elliott får en ny sjanse til å bo på Signo Vivo i Sandefjord og ikke i Søgne i et bokollektiv med stort sett eldre beboere rus og psykiatri som diagnose. Kommunestyret vedtok 20. juni at den den døve og utviklingshemmede unge kvinnen skulle få en ny vurdering. Søgne kommune mener kommunen har godt nok tilbud til kvinnen og administrasjonen rir prinsipper mot hjelpeapparatet og familiens vilje til det beste for Alethia.

Det var Fædrelandsvennen som meldte at ordfører Astrid Hilde (Ap) setter Alethia-saken på dagsorden i ekstraordinært kommunestyremøte den 20. august. Hilde sier til Fædrelandsvennen at hun oppfatter administrasjonens vedtak som illojal når det gjelder intensjonen til flertallet i møtet den 20. juni, nemlig å innvilge Alethia opphold på Signo Vivo.

Til tross for klare signaler fra politikerne om å gi den døve og funksjonshemmede 21-åringen tilbudet i Sandefjord da saken var oppe 20. juni, ble det fortsatt nei fra administrasjonen i Søgne. Christian Eikeland (Frp) som tok initiativ til at saken kom opp i kommunestyret før sommeren, er tydelig på at kommunestyret er rette arena. Han sier til regionavisen at vedtaket fra i juni må «presiseres».

Kommunestyret er kommunens øverste folkevalgte organ og har et formelt arbeidsgiveransvar for rådmann og dermed kommuneadministrasjonen. Hadde administrasjonen i en privat bedrift opptrådt på en lignende måte som kommuneadministrasjonen i Søgne, hadde styret byttet ut hele ledelsen. Kommuneledelsen i Søgne har så langt det er mulig i fire år oppført seg som slangemennesker for å unngå å følge opp politiske vedtak de er uenige i. Det er inntrykket velgerne sitter igjen med. Nå topper det seg med Alethia-saken, som på tampen av den politiske perioden må opp i et ekstraordinært kommunestyre for å stave og stable beskjeder for at ordren skal bli tatt i mot.

Frp-leder Christian Eikeland i Agder sier noe av jobben til ekstraordinære møtet blir derfor å finne ut hvor langt inn i en enkeltsak politikerne kan gå. En slik jobb er flisespikking. Kommunenes Sentralforbund sier at en rådmann skal være uavhengig og lojal, og med lojal «menes at rådmannen forventes å gjennomføre alle vedtak fattet av folkevalgte organer. Det er ikke til å misforstå andre steder enn i Søgne.»