Ut september er det ikke lenger barna som maser om å bli kjørt til skolen, men heller foreldrene som ikke får tillatelse. Barneskolene konkurrerer nemlig om å ha den mest miljøvennlige klassen i Norge.

Dette er en årlig aksjon, ledet av Miljøagentene, hvor alle barneskoler kan konkurrere om å være mest miljøvennlig ut september.

– Skolen har drevet med dette i mange år, og det er prestisje i konkurransen for dem. De følger tett med på tabellen, og det er oftest de som maser om å få lagt inn ukes-oppdraget, forteller kontaktlæreren for 6. klasse på Langenes skole.

– Det er viktig å passe på miljøet, og ikke bruke bilen unødvendig, forteller Oda Mathilde Henriksen. Foto: Sebastian Faugstad

Motiverte

Det var elevene som nå går i 6. klasse på Langenes som kom øverst i Beintøft i Søgne kommune i fjor. Selv om elevene ikke husker summen av pengepremien, husker de svært godt hva de fikk bruke den på.

– Vi lagde pizza, gelé, fruktsalat og sjokoladepudding, sier elevene fra Langenes skole i kor.

– Hva går premien til i år?

– Pizza! Vi skal uansett ha pizza eller taco når vi vinner, smiler de.

Selv om noe av motivasjonen for å gjøre det bra i konkurransen kommer fra pizza og taco, er elevene likevel motiverte av andre grunner.

– Det er viktig å passe på miljøet, og ikke bruke bilen unødvendig, forteller Oda Mathilde Henriksen.

– Ja, man kan heller ta på seg litt regntøy når det regner en dag. Det er ikke så vanskelig, kommenterer Casper-Emil H. Engesland.

Oda Mathilde Henriksen (f.v.), Magnus Stein Wergeland Yates, Tellef Emil Pettersen, Casper-Emil H. Engesland. Foto: Sebastian Faugstad

Krever ikke mye

Elevråderepresentantene fra 6. klasse på Langenes skole mener det ikke krever mye å være miljøvennlige. Som eksempel velger denne gjengen å heller sykle til skolen, fremfor å bli kjørt av foreldre.

– Det hadde jo kanskje vært flere som valgte å kjøre hadde vi ikke vært i september, men det går fint å sykle når det ikke glatt, forteller Oda Mathilde Henriksen.

I elevrådet er det Tellef Emil Pettersen som har lengst vei til skolen, men selv han mener at det ikke er et problem.

– Det er jo bare en kilometer. Det går jo kjempefort. Er ingenting å klage over, kommenterer han.

– Vi gjør det jo veldig bra. Og det før vi legger inn ukesoppdraget. Etter det får vi 100 poeng til. Tror vi kan vinne i år og, kommenterer Henriksen.

Ukes oppdraget for 6. klasse ved Langenes skole, uke 3. Oppdraget handlet om «matpakkens reise», hvor elevene skulle plasserer hvor den ulike maten de har med seg på skolen kommer fra. Foto: 6. klasse Langenes Skole

Tett konkurranse

Det er tett konkurranse i Søgne og Songdalen mellom Rosseland og Langenes skole. Rosseland har også stilt sterkt i år, og leder foreløpig over Langenes med 5 poeng.

Elevene som nå går i 7. klasse på Rosseland ble også vinnere kommunalt i fjor, i Songdalen.

– Det har gått veldig bra i år også. Det er stort konkurranseinstinktet og de har lyst til å vinne. Ikke minst synes de at er gøy å delta på, men mye av motivasjonen kommer av klassen kan finne på noe sammen med premien, forteller Gunhild Ueland, kontaktlærer for 7. klasse på Rosseland.

Her er score-tabellen før elevene går inn i siste uken av Beintøft. Her kan du se at det klasse 7B på Vågsbygd skole som er på plassert først i Vest-agder med 1892 poeng.I Søgne og Songdalen er det 7. klasse på Rosseland og 6. klasse på Langenes konkurrerer om å være best. Kun fem poeng skiller dem før siste uke av konkurransen. Foto: Sebastian Faugstad