Klokken 10.10 melder politiet om en hest eller ponni som løper rundt på FV4226 Daleveien. Politiet ber eieren om å se til dyret.

Geir Willy Haugen

Fikk motorstans på E39

Det er meldt om en bil med motorstans i Kirkeheitunnelen i Mandal. Politiet er på stedet.

– Bilen har kommet seg ut av tunnelen og bergingsbil er rekvirert, melder operasjonsleder Linn Andresen ved Agder politidistrikt.

Politiet melder dette klokken 16.02. Lindesnes avis sin journalist på stedet melder at trafikken går som normalt klokken 16.10.

Geir Willy Haugen

Vet ikke når Sørlandsbanen åpner igjen

Sørlandsbanen er stengt på ubestemt tid mellom Vegårshei og Gjerstad. Foto: Bane Nor

– Dette er en stor jobb, og den er vi i gang med å gjøre. Vi setter selvfølgelig sikkerheten foran alt annet. Vi jobber for å få i gang klimavennlig gods- og persontransport så raskt som mulig, men åpner vi først når alt er på plass, trygt og i orden, sier senior kommunikasjonsrådgiver Harry Korslund i Bane NOR i en pressemelding.

Et godstog sporet av mellom Vegårshei og Skorstøl rundt klokka 22.45 mandag 2. pinsedag. Årsaken til avsporingen var brudd i én av akslingene på ett av togets lokomotiv.

Den ødelagte akslingen førte til skader på sporet over en strekning på om lag 11,5 kilometer. Foreløpig er det avdekket at cirka 4500 sviller er påført så omfattende skader at de straks må skiftes ut.

Arbeidet med å skifte ut svillene er ikke påbegynt, men mannskap og maskiner fra Bane Nor og entreprenørselskapet Banefjell AS står klare til å ta fatt på jobben.

Bane Nor melder at det foreløpig er for tidlig å gi en sikker prognose for gjenåpning av Sørlandsbanen, blant annet fordi det fortsatt er usikkert hvor store skadene er.

NTB

Løveunger født i Kristiansand

Det er Dyreparkens løvinne Kira og hannløve Mufasa som er foreldre til de tre små. De er allerede foreldre fra før. Foto: Dyreparken / handout / NTB Foto: Foto: Dyreparken / handout / NTB

Dyreparken i Kristiansand utvider løvefamilien med nye medlemmer. Natt til 18. mai kom tre friske løveunger til verden.

Alt står bra til med både mor Kira og de tre ungene, opplyser Dyreparken.

– Kira er rolig, men på vakt, og passer godt på de tre små som hun dier. Nå er det viktig at alle fire får mest mulig ro, slik at moren får tatt seg av ungene på best mulig måte. Derfor har vi stengt Løvehuset for gjester inntil videre, sier dyrepasser Olav Åsland.

Det ble født fire løveunger lørdag, men den ene overlevde dessverre ikke. De tre søsknene er imidlertid friske og aktive, sier dyrepasseren.

Det er Dyreparkens hannløve Mufasa og løvinne Kira som er foreldre til de små. Begge ankom dyreparken våren 2022 etter anbefaling fra bevaringsprogrammet de er del av. Løveparet, som begge er fem år gamle, ble da introdusert som starten på en ny løveflokk i Dyreparken.

Det er imidlertid ikke første gang Mufasa og Kira blir foreldre. Høsten 2022 ble flokken utvidet med fire unger, en hunn og tre hanner, som fremdeles er å se i løveinnhegningen i Dyreparken.

Første gang Dyreparken fikk løveunger var i 2008.

Natt til 18. mai ble det født løveunger i Dyreparken i Kristiansand. Alt ser ut til å gå fint med mor og tre unger. Foto: Dyreparken / handout / NTB Foto: Foto: Dyreparken / handout / NTB
Geir Willy Haugen

Kontroll på skogbrann

Brannvesenet har rykket til stedet med flere biler. Foto: Geir Willy Haugen

– Det har vært en brann, og vi har nå kontroll på frontene. Det er folk i hele området. Alt av flammer er slått ned, men det er varmt i terrenget og det ryker fortsatt av tuer og greiner, sier Torbjørn Høyland i Brannvesenet Sør til Lindesnes avis.

Brannvesenet rykket tirsdag ettermiddag ut til brann ved Skoieveien, mellom Mandalskrysset og Valand. Politiet meldte at brannen var lokalisert til Drivartjørna.

Klokken 17.32 meldte 110-sentralen at brannvesenet var framme og at det brant en front på 150 meter. Én drøy time seinere ble det meldt at brannmannskapet hadde kontroll på brannen.

– Vi kommer til å være her en del timer til, for vi blir nok utover kvelden for å kontrollere brannen. Vi fikk tatt det før det ble spredt til store områder, sier Høyland.

Brannvesenet hadde på det tidspunktet syv mann ute i skogen rundt vannet.

Torbjørn Høyland i Brannvesenet Sør på stedet. Foto: Geir Willy Haugen

Skoieveien var stengt på grunn av slukkearbeidet.

– Per nå er det ikke spredningsfare til bolighus. Fylkesvei 3973 er midlertidig stengt på stedet i forbindelse med slukningsarbeidet, meldte operasjonsleder Ole B. Kleivane ved Agder politidistrikt klokken 17.59.

Vegtrafikksentralen Sør meldte at veien igjen var åpen klokken 23.52.

Det er funnet en engangsgrill i området. Foto: Geir Willy Haugen
NTB

Dagens høyeste badetemperaturer i sjøen

Dagens beste badetemperatur i sjøen blir i Oslo med 16,9 grader. Det er mellom klokken 15 og 18, og ved samme tid blir det svært små bølger.

Bergen får sin høyeste sjøtemperatur mellom klokken 16 og 19. Da er det 16 grader og noen mindre bølger.

Skal stavangere ut og bade i havet vil dagens høyeste badetemperatur være 15,6 grader mellom klokken 17 og 18. I tillegg er det da nesten stille sjø.

Sjøtemperaturen i Trondheim når 10,6 grader klokken 22 med rolig sjø.

Mellom klokken 15 og 16 blir det 14 grader i havet i Kristiansand, med noe urolig sjø med bølger på 0,5 meter.

Det er mellom klokken 13 og 16 som blir varmest for tromsøværinger om de skal bade i havet. Da er det 5,5 grader og noe rolig sjø.

I Alta når havtemperaturen toppen mellom klokken 14 og 16, med 6,1 grader. Samtidig er det noe rolig sjø.

Kilde: havtemperaturer fra Meteorologisk institutt.

NTB

Sørlandsbanen stengt på grunn av avsporing

Det vil ta tid før togtrafikken på Sørlandsbanen begynner å gå igjen etter at et godstog sporet av. Foto: Jenny Ovlien Frisholm

Sørlandsbanen er tirsdag morgen fortsatt stengt mellom Vegårshei og Gjerstad på grunn av at godstog som har sporet av.

– Det skal bare være lokomotivet som har sporet, ingen av vognene, sa pressevakt Harry Korslund i Bane Nor til Fædrelandsvennen mandag kveld.

Det er ikke meldt om skade på lokomotivføreren.

Korslund sa at det kan ta noen timer før strekningen åpner igjen. På sine nettsider varsler Bane Nor en ny oppdatering klokken 12.

– Det er noen tonn som skal opp på sporet igjen. Det kan fort gå noen timer.

Togselskapet Go-Ahead skriver på sine sider at det er satt inn buss for tog. De skriver at det er snakk om store skader på strekningen, og det vil ta tid å utbedre.

Sent mandag kveld brøt det ut to krattbranner langs skinnene. Også dette førte til problemer for Sørlandsbanen. Klokken 0.42 var imidlertid begge brannene slukket, sier operatør Emily Gjertsen i 110-Agder til avisa.

Sørlandsbanen går fra Oslo til Stavanger via Kongsberg og Kristiansand.

Jenny Ovlien Frisholm

Ulmebrann langs toglinjen

Brannvesenet er ute og slukker en ulmebrann langs toglinjen ved Brelandsveien i Marnardal.

– Det var toget som ringte og ga beskjed om at det ulmer langs linja, sier Mona Stusvik Ellingsæther i Brannvesenet Sør IKS.

De fikk beskjed om brannen noe over klokken 5.30 tirsdag morgen.

Det skal ikke være åpne flammer på stedet.

Iselin Vårøy

Tre i veien

Det ligger et tre i veibanen langs fylkesvei 455, Marnarveien ved Sandnes.

Politiet informerer om at veitrafikksentralen er varslet.

De skriver videre at det er mulig å kjøre forbi.

NTB

Hjemfart fra langhelg ventet å skape kø

Vegvesenet oppfordrer bilister som skal hjem etter langhelg om å kjøre forsiktig. Det er ventet kø og forsinkelser. Foto: Frederik Ringnes / NTB Foto: Foto: Frederik Ringnes / NTB

Vegvesenet venter kø på hovedfartsårene ut og inn fra hovedstaden mandag som følge av folk som skal reise hjem etter langhelg med 17. mai og pinse.

Mest kø og forsinkelser er ventet på E6 mellom Svinesund og Oslo og E18 mellom Kragerø og Oslo.

– Regn med mer kø enn normalt inn mot Oslo på grunn av nylig innført elbilforbud i kollektivfelt. Kjør forsiktig og vis hensyn, skriver Vegvesenet i en melding på X.

NTB

Ny leteaksjon etter savnet mann i Stryn

Leteaksjonen er gjenopptatt etter en mann i 30-årene fra Risør, som ble meldt savnet da han ikke kom hjem igjen fra en fjelltur i Stryn.

Det har ikke vært livstegn fra mannen siden forrige fredag, da familien fikk en melding fra ham, melder NRK.

Søndag er politiet og 20–25 personer fra lokalt Røde Kors med i leteaksjonen etter ham. De søker i utgangspunkt fra områder der mobiltelefonen til den savnede mannen sist sendte signal, opplyser politioverbetjent Vidar Stavik til avisen Fjordingen.

Det var familien som meldte mannen savnet ved 18-tiden mandag. Han hadde leid en hytte på Stryn Camping som han skulle ha sjekket ut av på lørdag.

NTB

Vinmonopolet selger mer alkoholfritt

Vinmonopolet selger alltid mer når det blir varmere i været og «nordmenn henter fram sin indre søreuropeer», ifølge kommunikasjonssjef Jens Nordahl i Vinmonopolet. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB Foto: Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

Salget av alkoholfri drikke øker mest av alle varer på Vinmonopolet. I årets fire første måneder ble det solgt 22 prosent mer enn samme periode i fjor.

– Vi satte rekord i fjor med 1,1 millioner liter alkoholfritt og kommer til å sette ny rekord i år med god margin, sier kommunikasjonssjef Jens Nordahl i Vinmonopolet til VG.

Også andre varer har solgt bra i det siste, mye takket være godvær, nasjonaldag og pinsehelg. Denne uken har polet solgt 2,6 millioner liter, noe som er 250.000 liter mer enn ventet.

– Når det er varmt, kjøper folk mer enn vanlig. Sånn er det alltid når nordmenn henter fram sin indre søreuropeer, sier Nordahl.

NTB

To personer skadet i voldshendelse i Kvinesdal – én til sykehus med luftambulanse

To personer er skadet etter en voldshendelse i Kvinesdal i Agder søndag formiddag. Én person er pågrepet i forbindelse med hendelsen.

Politi og ambulanse rykket ut til en privat adresse i kommunen søndag formiddag etter å ha fått melding om en alvorlig hendelse. Der fant de én skadet person.

– Da vi kom fram til stedet, var den fornærmede våken og bevisst, og vi kunne kommunisere med vedkommende. Det er et godt utgangspunkt, sa operasjonsleder Knut Odde i Agder politidistrikt til NTB klokken 10.38.

– Per nå er det ingen opplysninger som tilsier at det er snakk om livstruende skader, men det er for tidlig å si helt sikkert, og kan endre seg, understreket han.

Vedkommende ble fløyet til sykehus med luftambulanse, og skadeomfanget er ellers ukjent.

I en oppdatering klokken 11.25 melder politiet at ytterligere én person får tilsyn av ambulansepersonell. Vedkommende har lettere skader.

Like før klokken 12 søndag bekrefter politiadvokat Geir Magne Søfteland til VG at én person er pågrepet i forbindelse med hendelsen.

Politiet ønsker ikke å gå ut med detaljer om antallet involverte, kjønn eller alder. Det jobbes med å innhente opplysninger om hendelsesforløpet og eventuell foranledning.

Politiet meldte om hendelsen klokken 10.32 søndag formiddag.

NTB

Ny rekord for Vipps på 17. mai

Nesten 3 millioner betalinger ble utført med vipps på nasjonaldagen. Foto: Frederik Ringnes / NTB Foto: Foto: Frederik Ringnes / NTB

På en 17. mai med strålende vær ble 2,9 millioner betalinger utført med Vipps. Det er ny døgnrekord.

– Det er ikke så rart når man tenker på alle is, brus, kaker, pølser, vafler og lodd som selges på skolegårder rundt om i hele landet. Størst betalingstrykk var det klokken 12.35. Da ble det gjennomført hele 7550 Vipps-betalinger i minuttet, sier Vipps-sjef Rune Garborg i en pressemelding til NTB.

Den gamle døgnrekorden var på drøyt 200.000 mindre og ble satt på samme dag i fjor.

På fylkesnivå ble flest transaksjoner gjennomført i Akershus, med over 409.000 betalinger. Størst prosentvis vekst i antall transaksjoner var i Trøndelag, med 19,4 prosent flere betalinger enn på nasjonaldagen i fjor.

NTB

Lav omsetning av økologiske grønnsaker

Det selges rimelig lite økologiske grønnsaker for tiden. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Foto: Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB

For tiden er omsetningen av økologiske grønnsaker ganske lav her til lands. Unntaket er for poteter, hvor lagrene er skrapet for konvensjonelle varer.

Det kommer fram i Landbruksdirektoratets ukentlige markedsrapport.

Det har vært lite norske poteter på grunn av dårlige avlinger i fjor, og nå er det knapt mulig å oppdrive konvensjonelle poteter dyrket i Norge.

Også for gulrøtter begynner lagrene å tømmes.

– Det vil trolig være norsk gulrot tilgjengelig i flere uker til. Beholdningene er størst i Midt-Norge og på Vestlandet, og det transporteres derfor en del gulrot derfra til Østlandet, skriver direktoratet.

Den siste tidens værforhold har gitt gode vekstforhold for årets grønnsakavlinger. Årets norske asparges er allerede i butikk, og sommerkål og kinakål er rett rundt hjørnet.

Jenny Ovlien Frisholm

Hest satt fast – brannvesenet rykket ut

Brannvesenet dro fredag kveld ut for å hjelpe en hest som sto fast i en grøft i Mandal. 110-sentralen meldte om hendelsen klokken 22.41.

Jenny Ovlien Frisholm

Avsluttet fest i Mandal

På tampen av nasjonaldagen fikk politiet melding om flere unge gutter som var beruset, bråkte og spilte høy musikk i Mandal. Politiet dro dit og avsluttet festen. Guttene fikk også pålegg om å ikke forstyrre natteroen, melder politiet klokken 23.26.

Siri Wichne Pedersen

Person er slått i ansiktet

Politiet har rykket ut til en adresse på Malmø.

En person skal ifølge politiet være slått i ansiktet.

– Det skal ha skjedd på en fest som nå har opphørt. En patrulje er på stedet, og de snakker med personer for å få mer informasjon om hendelsen, sier oppdragsleder Lena Aanensen til Lindesnes avis.

En halv time senere, klokken 21.05, melder politiet at de har innhentet forklaringer fra flere, og at den fornærmede i saken blir kjørt til legevakten.

Julie Johansen

Bil på tvers på E39

Politiet rykket onsdag klokken 17.25 ut på melding om en bil som står på tvers i Osestadbakken på E39. Klokken 17.51 meldte politiet at bilen var fjernet og at E 39 igjen var åpen for normal trafikk. Bilberging er rekvirert.

– Det er foreløpig Ukjent hva som har skjedd, opplyser Arve Myklebust, politiets operasjonsleder.

Julie Johansen

Endret fartsgrense på fylkesvei for filminnspilling

Statens vegvesen har bestemt at fartsgrensen på en strekning langs Spangereidveien skal senkes midlertidig på grunn av filminnspilling.

Det er snakk om en strekning på 460 meter ved Njervesanden. Fartsgrensen endres fra 60 kilometer i timen til 50.

NTB

Det kan bli lager-streik og tomme hyller i matbutikkene

Lagerarbeidere og yrkessjåfører går ut i streik om partene i grossistoppgjøret ikke blir enige. Det kan føre til tomme butikkhyller. Foto: Terje Pedersen / NTB Foto: Foto: Terje Pedersen / NTB

Ansatte på lager og i varedistribusjon går ut i streik torsdag om partene i grossistoppgjøret ikke kommer til enighet. 3600 står streikeklare.

Partene møttes hos riksmekleren tirsdag etter at forhandlingene i april ikke førte fram. Fristen er midnatt.

Fellesforbundet har prioritert økt kjøpekraft og endringer i arbeidstidsordningen i sine krav til arbeidsgiversiden i hovedorganisasjonen Virke.

– Jeg håper at Virke vil være mer villige til å forhandle i meklingen enn det vi opplevde under forhandlingene i april, sier forhandlingsleder Joachim Espe til Fri Fagbevegelse.

Omtrent 3600 lagerarbeidere og sjåfører vil gå ut i streik fra torsdag morgen dersom partene ikke blir enige. Det er så godt som alle Fellesforbundets medlemmer i bransjen, noe som vil bety at mange matbutikker raskt vil oppleve tomme hyller, skriver nettavisen. De to store matvaregrossistene Asko og Coop er blant bedriftene som blir rammet.

Yrkestrafikkforbundet og Parat er også del av meklingen.

– Vi er uenige om blant annet betaling for arbeid på lørdager, og hvor stor del av lønningene som skal forhandles sentralt og hva som skal forhandles lokalt, sier Parats forhandlingsleder Kjell Morten Aune.