Sentrumnær havn: Sindre Tengs (22) og Johanna Brämersson (22) lå til kai gjestehavna i sommer. I likhet med mellom 8000 og 9000 andre.

Det er Båtmagasinet som har en årlig kåring av «Årets Gjestehavn». Og nettopp havnen mellom sør og vest trakk det lengste strået. Det er magasinets lesere som via sms-avstemming har bestemt at Mandal fortjener prisen som «Årets Gjestehavn 2016».

– Det er selvsagt svært hyggelig at vi blir lagt merke til, og at folk har visst å sette pris på det tilbudet vi har. Ikke minst er det en bekreftelse på at havnevesenet gjør en god jobb. Det er definitivt også bra for byen som helhet. Og som en kuriositet kan jeg jo nevne at det faktisk er et medlem i Søgne båtforening som nominerte oss i første omgang, sier ordfører Alf Erik Andersen.

– Og det er jo verd å merke seg at sammen med campingtilbudet i kommunen, så står gjestehavnen for det meste av overnattingstilbudet i byen. Så dette har vi all grunn til å være stolte av, legger leder av havnestyret i Mandal, Ove Nodeland (H) til.

For flere overnattinger

Båtfolk på reise mellom Sør— og Vestlandet har altså betraktet Mandal gjestehavn som et perfekt sted for én eller to overnattinger. Ofte flere, mener Båtmagasinet, med bakgrunn i at byen har mange tilbud og kulturaktiviteter.

– Etter gode tilbakemeldinger fra båtfolket i sommer var det derfor ikke vanskelig for Båtmagasinets jury, redaksjonen, å ha Mandal gjestehavn med i finalerunden i kåringen av Årets Gjestehavn, heter det i pressemeldingen.

En viktig del av juryarbeidet har etter sigende vært egenerfaring, lytte til signaler fra bevisste lesere og ikke minst – å observere hva som rører seg i de mange, norske gjestehavnene. Båtfolket velger ofte ferie i eget land. Derfor er de også villige til å legge igjen penger i byer og havner hvor de trives.

Seks finalister

I årets kamp om hederstittelen «Årets Gjestehavn» var der seks kvalifiserte finalister; foruten Mandal, seilte Grimstad og Risør opp som spennende kandidater, sammen med Skjærhalden, Stavern og Knutholmen Kalvåg, sistnevnte i leia mellom Måløy og Florø.

Men i finalerunden har de overlatt til leserne å stemme fram en vinner via SMS. Blant de seks finalistene var det Mandal og Grimstad som kjempet om flest poeng. Mandal endte med 30 prosent av stemmene, mens Grimstad kom på andreplass med 25 prosent, fulgt av Risør på tredjeplass med 19 prosent. Poengfordelingen er for øvrig nokså likt fordelt på de øvrige tre i finaleheatet.

Mandal kommune har gjort en solid investering i gjestehavnen, nettopp for å få flere båtgjester til å bruke havnen i byen. Det er derfor en begeistret havnefogd Olav J. Neset som kommenterer til Båtmagasinet.

– Jeg tror nok båtfolket setter pris på våre havneverter, unge studenter og skoleelever som gjør hva de kan for at båtfolket skal trives hos oss. Vi har også lagt ned betydelige midler i nytt bygg med de servicetilbudene som båtfolket vil ha, både toaletter, dusjer og vaske- og tørkerom, sier Neset til magasinet.