Ordfører:

Jeg leser i Fedrelandsvennen torsdag 24. Oktober at det nå er kommet på plass en avtale med Telenor at hele den gamle Søgne kommune skal få dekning for mobilnett. Dette er en god ting og et stort framskritt for de som bor i disse områdene... En gledens dag for de dette gjelder.

I den forbindelse blir mitt spørsmål til ordføreren. Når vil hele vår nye kommune få mobildekning og gjennom dette også tilgang til nødvendige nettsider?

I bygda der jeg bor, Finsland, er det fortsatt store områder og et merkbart antall boliger som ikke har mobildekning og dette sammenfaller i stor grad med de som ikke har fått internett gjennom fiber ennå.

De som ikke har mobilnett tilgjengelig, har ikke tilgang i samme grad på informasjon og kommunikasjon som resten av samfunnet, og det er med på å danne et klasseskille i samfunnet, der ikke alle får samme rettigheter og muligheter. Spesielt nå når Telenor har gått ut med at de ikke lenger vil vedlikeholde de eldre telefonledningene av kobber.

Samtidig er det gjort mye arbeid og brukt mye penger for å bedre kvaliteten på de tjenestene vie nettet som kommunen har å tilby de fleste av sine innbyggere.

  • Nesten all kommunikasjon i politiske sammenhenger skjer via nettet. Dette medfører at en gruppe mennesker ikke har samme tilgang på det vi kaller demokratiet. De vil følgelig heller ikke være like valgbare siden de er avskåret fra muligheten til å delta i den offentlige kommunikasjon og debatt.

  • I de fleste jobbsøknader , søknader om barnehage, SFO og i offentlige støtteordninger forutsettes det søknader fra nett og kommunikasjon via mobiltelefon.

  • Barn på skolen og ungdom under utdanning, er blitt mer og mer avhengig av internett og smart telefon. De som ikke har tilgang, får ikke de samme muligheter som andre.

  • De som trenger til trygghetsalarm, bl.a eldre og funksjomshemmede kan ikke bo hjemme like lenge som andre, da mange av disse alarmene er avhengige av mobilnett.

  • Og kanskje det mest alvorlige, Dersom noen skulle bli akutt syke, en alvorlig ulykke skulle inntreffe, hus skulle brenne, eller det skjer alvorlige kriminelle handlinger, er det ikke mulig fra disse områdene å tilkalle hjelp.

I Søgneområdet er det ut fra hva jeg har forstått, etter samtale med lokale fastboende, inngått avtaler med grunneiere om plassering av master, en dekning fra Telenor på kr 500.000 pr mast , og en avtale med kommunen om dekning av utgifter i forbindelse med strøm for fem master.

Dette er en avtale som resten av den delen av vår store nye kommunen også kunne ha nytte av og som ønskes videreført.

Mine spørsmål til ordføreren blir da:

Når får hele den nye kommunen Kristiansand mobildekning? Og når får hele kommunen internett dekning?

Hilsen Tore Smeplass

KrF