- Søgne er vårt, sier pokémon-jegerne Budstikka møter på Tangvall. Espen Aateigen, Daniel Danielsen og Sondre Veel har spilt Pokémon GO i halvannen uke men er allerede på nivå 20, 20 og 18.De er en vennegjeng på åtte stykker som bruker mye tid på å spille sammen. I gjennomsnitt anslår de at det går med seks timer om dagen til pokémon-jakt.- Det blir en veldig sosial greie. Vi sitter sammen alle kameratene og kjaser, sier Daniel.Espen nikker enig og forteller at gjengen nå møtes flere ganger i uka, ofte hver dag, mot et par ganger i måneden som er vanlig. De er glade for at det endelig er et spill hvor man kan møtes og spille sammen.

- Vi er nok av den slappere typen pokémon-spillere, sier Espen.Sondre forteller at de har et sted på Tangvall hvor de parkerer bilen slik at de akkurat når begge pokéstopsene.- Vi er kanskje slappere, men vi er ganske gode, sier Daniel.I tillegg klekker de en del egg når de er ute å kjører om natten. Alltid med en ikke-spillende sjåfør vel og merke.

Gjengen fra Tangvall har lenge ledet gymmen. De tilhører blått lag og har holdt seg stabilt på toppen siden de først vant gymmen.- Det er og et spørsmål om hvem som har best tålmodighet, sier Sondre mens han klikker fort på mobilen. Hvis man utfordrer lederne av gymmen gjelder det å trykke mye. Man kan bruke spesialtriks, men det er visst bare for spesielt interesserte.

Både Daniel, Espen og Sondre savner en oppdatering av spillet.- Det burde koste noe å angripe en gym. Man kunne for eksempel ha mistet pokemonen, sier Daniel.- Og det hadde vært kult hvis man kunne bytta pokémons med hverandre, mener Sondre.Espen sier at han tror det bør komme en slik oppdatering snart, hvis ikke kommer folk til å gå lei.- Ja, hvis det forblir som nå, hvor man bare skal fange pokemons, evolve de og angripe gymmer, så varer det nok maks en måned før folk slutter å spille, sier Daniel.

---

Det er fremdeles noen begreper som gjenstår å forklares.

Candy er noen godteriliknende ting man mottar når man fanger en pokémon. Som regel får man tre candy for å fange en pokémon og en for å overføre den. Overføring kan gjøres dersom man har flere av samme pokémon, men husk å aldri overfør den med høyest CP og helst ikke en XL-pokémon.

Evolve, eller utvikle, kan man gjøre med candy. Hvis man fanger en Pikachu får man tre pikachu candy. For å evolve den trenger man femti candy. En pokémon av typen Pidgey trenger man bare 12 pidgey candy for å utvikle første gangen og så 50 candy for å utvikle for annen gang.

Stardust kan brukes for å forbedre en pokémon uten å utvikle den. Forbedring, eller power up, koster som regel et candy og ganske mye stardust.

---

På spørsmål om de erfarne pokémon-jegerne har noen tips til andre spillere, sier Sondre raskt:- Ikke brukt alt med en gang! Han forteller at det i begynnelsen ofte kan friste å evolve og forbedre pokémons, men etterhvert som man kommer opp i level får man sterkere og sjednere pokémons, og det er først da man bør begynne å tenke på å utvikle dem.- Det kan være lurt å spare på alt av candy og stardust fram til man er rundt nivå 15, forteller guttene.

Et annet godt tips er å fange alt som kommer din vei.- Selv om det er en vanlig pokémon du allerede har mange av, fang dem! Da får du både stardust og candy, og så kan du spare til du evolver når du kommer oppover i nivåene, sier Espen.- Man kan også vente til man får lucky egg, for da oppnår man dobbel XP hver gang man evolver eller fanger en pokémon. Da kommer man fortere opp i nivå og får dermed mulighet til å fange bedre pokémons i naturen, forteller Daniel.- Ja, og ikke kjør og spill pokémon Go!, avslutter Sondre.

Til alle nye spillere, lykke til!Dette blir den siste artikkelen om Pokémon GO, og forhåpentligvis har artiklene hjulpet til å forstå spillet bedre og kanskje gitt noen tips underveis.