Det var yrende liv på Vamoen om formiddagen 1. mai. For mange var dette et nostalgisk møte med det som en gang var, for yngre generasjoner et møte med noe nytt og spennende.

Et yrende liv på Vamoen gokartbane 1. mai. Foto: Anne Lise Riseng

Lenge har det vært snakk om å få satt i gang igjen ferdighetsløpet som for et par-tre tiår siden ble arrangert av MA og dugnadsfolk i Finsland. Nå skjedde dette, takket være inititativtakere og god dugnadsinnsats fra nærmere førti personer. Bygdas næringsliv sørget for flotte premier.

Thom Isak Dahle var strålende fornøyd både med deltakerantall og arrangement. Foto: Anne Lise Riseng

Trafikksikkerhet

– Det er noe mer enn et arrangement. Ved å kjøre løpet lærer en bilen å kjenne, vi har post med Røde Kors med livredningsprøve og Nullvisjon er her på Vamoen med Bråstopp, fortalte Vidar Finsådal som sammen med Thom Isak Dahle, Kristian Homme og Tor Wikne dro i gang ferdighetsløpet igjen. Ikke bare sjåfører fikk teste Bråstoppen, interessen var stor og mange fikk seg nok en overraskelse for hvor mye det «slår» når en bråstopper i 10 km/t.

Katine Moi og datteren Tilly fikk teste ut bråstoppen. - Det kjente jeg, kommenterte Moi etterpå. Foto: Anne Lise Riseng

Flott innsats

– Vi har hatt med oss en fantastisk dugnadsgjeng. Hege Heia har ikke fått kjenne på de varme solstrålene i det hele tatt, hun har stått i kiosken i timesvis, smilte Homme. På de 17 postene fikk sjåførene forsøke seg på ulike ferdigheter, være seg å treffe klosser, måle avstand eller kunne noe om bygda Finsland. Hesteskokasting ga også en pause bak rattet, men aller mest fikk sjåførene teste sine ferdigheter bak rattet, beregningsevne og teori.

– Dette var rett og slett fantastisk, det var som å bli tatt tilbake til den gang Hans Åsland stod i spissen for arrangementet, sa en oppglødet passasjer etter endt runde som startet på Vamoen, gikk bort til Lauvsland, ned til Kilen, opp til Brokka, videre til Koland og ned igjen forbi Finsland kyrkje for så å komme til siste poster igjen på Vamoen.

En blid Torstein Dale tar i mot deltakerne med et stort smil. Foto: Lars Jaabæk
Asbjørn Dahle forklarer sjåføren hva som skal skje, mens Dagfinn Fløystøl står klar med målestokken. Foto: Anne Lise Riseng

Kommet for å bli

Finsådal var som arrangører, dugnadsfolk og sjåfører med passasjerer ikke i tvil.

– Dette var et prøveprosjekt, men det må bli en tradisjon igjen. For lenge siden var det også fest om kvelden, så hvem vet hva som skjer til neste år, sa Finsådal med glimt i øyet. Finslendingene har en initiativgruppe som har kalt seg Toppen av Kristiansand, og målet er mye aktiviteter og vise fram hvor mye bygda Finsland har å by på.

– Dette er en aktivitet som er et produkt av det samarbeidet vi har fått til her i Finsland. Hvis en vil få noe til, så får en det til, konstaterte Finsådal.

Katrine Haugland er russ i år, men tok seg tid til å teste sine ferdigheter som sjåfør. Foto: Anne Lise Riseng

Resultater

Som i tidligere tider var det klasse for damer og klasse for herrer. I dameklassen var det Martine Djupesland som viste best ferdigheter bak rattet. Hun kjørte ut som bil nummer 75 og fikk bare 53 prikker. De seks beste kunne høste premier sponset av bygdas næringsliv, og etter Djupesland fulgte Tove Maria Høye Finsådal med 56 prikker, mens Heidi Frigstad, Britt Elin Jaabæk og Linda Grindland fikk 59 prikker og kom på premielisten.

Aller best var Kjell Steinar Øvland som kun fikk 29 prikker. Deretter fulgte Knut Heggland og Knut Ingvar Augland med 36 prikker. Vegard Roland og Arild Fløystøl fikk delt tredjeplass 59 prikker.

Det ble også delt ut en fiaskopris til den med flest prikker, en kvinne som pådro seg 88 prikker.

– Hun fikk gavekort så hun i alle fall har en ren bil, humret Finsådal.

Tilbake til bygda

Overskuddet av ferdighetsløpet går tilbake til barn og ungdom for aktivitet på Vamoen Gokartbane som er av internasjonal størrelse. Førstkommende lørdag benyttes igjen Vamoen Gokartbane til mer enn gokart, da er det startsted og servicested for de som skal delta i Rally Sørland. Da er det duket for en ny happening på Toppen av Kristiansand.