LINDESNES/MANDAL: – Vi har alltid samarbeidet bra med Mandal i alle år. Vi må heller styrke det samarbeidet vi har i dag og bygge videre på det slik at vi blir enda bedre, sier formann i Vigeland handelsstandforening, Synnøve Aspvik til Lindesnes.

Vigeland Handelsstand vil til Nye Lindesnes. Det ble klart etter et møte med politikerne i Lindesnes onsdag formiddag. Politikerne presenterte fordeler og ulemper ved de ulike samarbeidene, og etter det tok handelsstanden et endelig valg.

– Et stort flertall i Vigeland Handelsstandsforening vil til Nye Lindesnes, fortsetter Aspvik.

I ettermiddag er det felles kommunestyremøte for Mandal, Lindesnes og Marnardal på hotellet på Båly. Der skal intensjonsavtalen for Nye Lindesnes behandles. Et felles driftsstyremøte mellom kommunene har tidligere innstilt på å godta avtalen.

LES OGSÅ: NYE LINDESNES FORKLART

Industrien ser muligheter

Mandal Industriforening, som også er industriforeningen for industrien i Lindesnes, vil også til Mandal.

— Industriforeningen vil sterkt anbefale Lindesnes en sammenslåing mot Mandal grunnet historikk, og ikke minst de rådende fremtidsutsiktene. Mandal har elven inn i byen, ny havn, industriområder og et veldig bra utviklingspotensial. Dette vil bli svært fordelaktig for de nye innbyggerne i denne storkommunen, sier Tom Eikså i Mandal Industriforening.

Handler om tilhørighet

Og grunnene er mange: geografisk tilhørighet, forventet størst vekst, nærmere tilhørighet til stor-Kristiansand, mulighet for næringsområde nærmere Vigeland og så videre.

– Det er mot øst det er naturlig for oss å vende. Det er der vi har relasjoner, samarbeid, nettverk og geografisk tilhørighet, og vi samarbeider godt på veldig mange områder allerede. Dessuten er det her vi forventer størst vekst i arbeidsmarkedet i årene framover, og det vil vi dra nytte av, sier Aspvik.

Nærheten til storkommunen Kristiansand er også positiv.

– Det handler også om geografisk størrelse. Slår vi oss sammen østover blir vi en storkommune tett opp til Kristiansand, som vil bli Sørlandets hovedstad. Det er viktig med en stor, sterk kommune på utsiden av Kristiansand, påpeker Else Jørgensen ved YX Vigeland, som også er medlem av handelsstanden.

LES OGSÅ: BØNN OM SAMARBEID FRA MANDAL

Behov for næringsareal

Det er mange år siden det har vært tilgjengelig industriareal i Lindesnes. Også dette spilte inn på avgjørelsen.

– Vi har et skrikende behov for nytt næringsareal. I et samarbeid med Mandal kan vi kanskje få til et næringsareal ved Reibakken, som er mye nærmere Vigeland, enn det ville vært i Lyngdal, sier Jørgensen.

HAR DU LEST? DETTE SIER LINDESNESPOLITIKERNE OM FOLKEAVSTEMNINGEN

God merkevare

Næringen og handelsstanden i de to kommunene mener de bør slå seg sammen og danne en samlet forening med en felles markedsføringsstrategi som retter seg mot hele landet. De mener de sammen har en god merkevare å selge som vil trekke folk til regionen.

– Vi har et varemerke som er både unikt og godt. Vi blir landets sydligste kommune, og det vil vi markedsføre for å få folk til kommunen. Hvem har hørt om Lyngdal eller Mandal? Lindesnes har som Nordkapp et varemerke å selge. På den måten vil vi trekke folk hit, sier handelsstandslederen.

Håper folk velger riktig

Næringslivet håper innbyggerne i kommunen nå får øynene opp for hvor viktig et samarbeid med Mandal er for den framtidige utviklingen av næringslivet i kommunen og regionen.

– Det er klart vi begynte å skjelve litt når vi hørte at folk ville til Lyngdal på grunn av parkeringen. Da tenkte vi at her må vi på banen og få gjort noe. Da tenker de med følelser og ikke fonuft, sier Jørgensen.

– Det er viktig at innbyggerne ikke tar et valg basert på følelser, men tenker gjennom hvilken framtid de vil ha. Det er et viktig valg hvor folk ikke må tenke to år fram i tid, men 50. For næringen er det veldig viktig å komme til Nye Lindesnes for best mulig utvikling, avslutter Aspvik og oppfordrer innbyggerne til å lytte til næringslivet.

Mandal fornøyd

Espen Regevik, leder av Mandal Handel- og Service Forening, er veldig glad for handelsstanden er så tydelige på at de vil til Nye Lindesnes.

– Det er vi veldig glade for. Vi har store synergier og samarbeider godt på mange områder i dag, så vi er veldig glade for at de vil bygge videre på det samarbeidet, og gjøre det enda bedre og sterkere, sier Regevik.

Også han påpeker viktigheten av at innbyggerne setter seg godt inn i saken og lytter til næringslivet når de tar et valg.

– Dette er ikke en avstemming i Idol. Her må vi ikke la tilfeldighetene avgjøre - for dette er et viktig valg for hele befolkningen for de neste 50 årene, sier han.

– Dyreparken har til nå i år hatt 1. million besøkende. Nå vet de hvor de kan reise videre på reisen. Nå har vi bare mulighetene foran oss, sier Regevik fornøyd.