Langeland: Her på gamleveien mellom Mandal og Holum er dukken plassert. Foto: Google Maps
Reagerer: UP-sjef i Agder, Øystein Krogstad, kan styre sin begeistring for "UP-dukken" i Mandal.
Skjult: Figuren er plassert slik at man ikke får øye på den før man er på kort hold.

Gårdseier Mats Urban Bergstrøm sier til Lindesnes at han satte opp dukken på torsdag i forrige uke for å få ned hastigheten utenfor huset.

– Det er mye mer trafikk her etter at E 39 ble stengt. De fleste kjører også for fort, og derfor kom jeg på ideen. Den første kvelden etter at jeg satte ut dukken fulgte jeg godt med. Bilene bremset kraftig opp da de fikk øye på den, sier Bergstrøm.

Ved eiendommen på Langeland har huseieren kledd en figur med gul refleksvest som holder en varmluftspistol i hånden. Varmluftspistolen kan på avstand likne det måleinstrumentet som brukes av UP under en fartskontroll.

– Kjeledress med "stuffing"

– Det er en kjeledress med stuffing, som jeg satte gul vest på. Hodet er en fotball som jeg har satt en maske og lue på, sier Bergstrøm.

Ved gården hans er det 50-sone og skilt som indikerer gårdstun. Bergstrøm mener bilistene ikke holder seg til reglene.

– De aller fleste kjører nok rundt 70-80 km/t forbi huset. Jeg har også barn på fem og syv år, og man vet jo aldri hva som kan skje. Vi har bodd her i to år og ennå ikke sett noe til UP, sier han.

– Har du sjekket lovligheten av å sette opp en slik figur langs veien?

– Nei, det har jeg ikke. Den står jo på tomta, og figuren er heller ikke merket med UP eller politi. Det må da være lov, mener Bergstrøm.

Kan skape ulykker

Distriktsleder Øystein Krogstad i UP er ikke like begeistret for påfunnet til Bergstrøm. Han synes lite om innbyggere som selv prøver å ta loven i egen hånd.

– Dette kan jeg spare min begeistring for. Det er opp til UP og politiet å ta seg av trafikk-kontroller og den generelle trafikksikkerheten, ikke innbyggerne. Da kan vi heller intensivere kontrollene, sier Krogstad.

Han tror UP-dukken kan virke mot sin hensikt.

– Den kan dra oppmerksomheten bort fra veien. Hvis alle skal kikke på den dukken og irritere seg over den, kan det fort skje ulykker, sier UP-sjefen.

– Er det et problem at folk setter opp figurer som likner på UP?

– Jeg vil ikke si det er et stort problem. Det har vel skjedd tre ganger i løpet av mine seks år som sjef i UP, sier Krogstad.

Usikker på lovligheten

UP-sjefen stiller spørsmål ved lovligheten av å sette opp en slik dukke langs veien.

– Man kan jo gjøre mye så lenge det er på egen eiendom, men det finnes regler for hvor nærme veien man kan plassere tingene. Det kan veivesenet svare på, sier Krogstad.

Områdesjef Terje Bekker i Statens Vegvesen er også usikker på lovligheten når Lindesnes tar kontakt.

– Det er jo veldig spesielt. Vi har jo hørt om slike ting som at folk har laget ting som falske fotobokser og satt langs veien, men jeg har ingen oversikt over regelverket, sier han.

Veisjefen er klar på hva han mener om saken i Mandal.

– Jeg synes ikke noe om det. Hensikten kan være god, men jeg tror man må bruke andre instanser eller veier for å nå budskapet. Jeg tror ikke dette gagner sikkerheten, tvert imot, sier han.

Heller ikke Anne Grete Tofte, seksjonsleder for plan og forvaltning i Statens Vegvesen, hadde et klart svar på lovligheten.