Jeg er totalt uenig i at november er en grå og trist måned. Hør bare her. Sola rekker ikke å komme inn verken morgen eller kveld for å fortelle meg om upussa vinduer og speil. Jeg kan sette meg ut under gassvarmeren gitt til min bedre halvdel til 60-årsdagen for en tid tilbake av gode venner på Frydenes og hyttefolk på Tånes. Tenne alle utelyktene jeg ikke rakk å tenne i oktober.

I november er det tid for å finne fram juleblader og julebøker. For sikkerhet skyld fikk jeg kjøpt et par tre julebøker på Hjelperen forleden dag. I fjor fant jeg ikke julebladene mine før i mars. I år derimot. Jeg skal også være helt à jour med julekalendere, skal ikke ligge på kne og pakke og styre dagen før 1. desember. I skinnet fra lys og varme fra glødende vedkubber. Fyrt opp med kongler dryppet i stearin. Det skal jeg helt sikkert få gjort før jeg skal pakke inn kalenderpakkene. Rakk det ikke i fjor, men i år får jeg det til. I år skal jeg huske å sette riktig dato på alle gavene, det skal ikke mangle en den 13. og være to den 14.

En annen ting som er vidunderlig i november. Drivhussesongen og hagearbeidet er satt på vent. Selv om nabo Finn også i år fikk flere tomater enn meg, til tross for at jeg har større drivhus, så har jeg flere terrakottapotter. I drivhuset. Nå skal jeg konsentrere meg om inneplanter. Alle jeg så optimistisk anskaffet i fjor på denne tiden har av en eller annen grunn forlatt stuen. Jeg har klart å få røtter på en fuccia og skal stjele litt avleggere sånn som generasjonen min over meg gjorde, når jeg besøker alle vennene jeg skal besøke i november.

I november er det tid for å spise lutefisk. I år skal jeg invitere både de som ikke har smakt lutefisk og de som har ventet et par-tre år på at jeg skal få invitert dem på delikatessen som jeg setter min eget preg på med hvit saus. I fjor kom det noe i veien, jeg husker ikke helt, det ble bare en person som ble invitert. I år derimot.

Ikke nok med det. November er en fantastisk tid å fordype seg i bøker. I november skal jeg lese alle de jeg ikke fikk lest i ferien. I tillegg skal jeg spille alle de gamle LP-platene som jeg fant fram i november 2015, men som av en eller annen grunn ikke er blitt spilt enda.

November er definitivt måneden for strikketøy. Lange mørke kvelder og klirrende strikkepinner. Absolutt. De fem påbegynte arbeidene skal ferdigstilles, spesielt de jeg begynte på i 2009. Og så skal jeg strikke en kofte. Ei jeg er veldig glad i ønsker seg det. Det rekker jeg i år, helt sikkert.

November er måneden hvor budsjettene legges fram fra rådmenn i de to kommunene jeg har fått i samfunnsoppdrag å følge gjennom mitt arbeidsliv. Jeg sitrer av spenning. Tenk å få lov til å lytte til politikernes ulike oppfatninger av samme tall, men med ulike interessefelt og geografisk tilhørighet.

Første dagene av november må blomsterløkene i jorda, et par-tre hundre. Det blir gjort. Det er fort gjort og ta på seg "pekejakka" og fortelle hvor jeg tenker de skal få sin vinterdvale. Det å sette løk er tidkrevende, så det gjør hannen i huset. For det kan ikke utsettes, det må gjøres. Godt noen tar ansvar.

Nei, november er da slett ikke grå og trist. Marianne Kjelleberg fra Søgne Kunstlag fortalte under åpningen av kunstutstillingen 036 et skråblikk på bunaden at en av hennes eldre slektninger, usikker på bestemor eller oldemor, som følte seg litt grå på sine gamle dager. Hun ville ha noe funklende og fint rundt halsen.

– Det er ikkje så nøye om det er gull, sa setesdalsdama, berre det glitrer, eller gleime, som Kjelleberg sa.

Så hjertens enig, det er ikke så nøye om ikke det er sola, bare det lyser. Og det gjør lampa vi har montert utenfor døra som slår seg på når noen kommer. Den ønsker meg farvel med sitt lys når jeg går om morgenen, og sier velkommen med sitt lys når jeg kommer hjem igjen om kvelden. Det er helt innlysende, november er en god måned hvor dårlig samvittighet ikke får næring. Støv ser jeg ikke, ugresset dør snart av deg selv, og fuglene har spist opp hyllebærene. Så artig å ta fatt på en måned som det er tid til å sysle med helt andre ting.

Det er sant, det er bare 30 dager i november. Fillern.