– Noen er nødt til å ta ansvar, hvis ikke blir hver sak som tas til styret en ny kamp. Det blir ikke noe godt for noen, sier KrF politiker fra Songdalen Tore Smeplass.

Harald Furre (H) ser ikke ut til få med seg flere enn KrF (8), Frp (4), Venstre (2), PDK (1) og Pp (1), og står derfor i sine koalisjonforhandlinger låst med 29 mandater.

Den rødgrønne siden har foreløpig overtak med 32 mandater i koalisjonforhandlinger.

Men tirsdag kveld ble det kjent at Jørgen Kristiansen (KrF) står frem som ny het ordfører kandidat.

– Ikke et drømmescenario

Som et sentrumpolitisk parti, og uten å utelukke samarbeid med noen av partiene, står Kristiansen derfor sterkt i kampen om ordførerkjedet.

Demokratene, jokerpartiet som til nå har vært utelukket fra forhandlinger, kan derfor nå komme inn i spill.

Smeplass forklarer at det absolutt ikke er noe drømmescenario for noen av dem, men at KrF ønsker å løse situasjonen på best mulig måte.

– Situasjonen er jo at det så mange nye på banen. Man må skape ordninger som bærer med seg større risiko for å komme bedre ut, sier han.

Utelukker ikke Demokratene

– Jørgen Kristiansen sa på valgnatten at han ikke utelukker et samarbeid med demokratene. Er dette fortsatt mulig?

– Han sa vel heller at KrF ikke utelukker et samarbeid med noen av partiene, og det gjør vi ikke heller uten videre. Men et slikt samarbeid blir ikke smertefritt, sier Smeplass.

Smeplass forklarer at ett samarbeid med demokratene vil være et forhandlings-teknisk samarbeid, og ikke et praktisk ett. Han tror ikke at forhandlinger med Demokratene i bystyret vil løse noe.

– Det er store politiske forskjeller mellom partiene, og jeg tror at et slikt samarbeid vil føre til samme problemer som i dagens regjering, avslutter Smeplass.