Tirsdag kveld har Daniel DeNiazi bestemt seg for å droppe den planlagte sultestreik-aksjonen.

Det skriver han i en melding til Lindesnes avis.

Den tre uker lange sultestreiken, i protest mot Sodevika-planene, skulle opprinnelig ha startet mandag denne uken. Men en forstuet fot gjorde at DeNiazi utsatte planene.

I går gikk Lindesnes SV ut og frarådet aksjonistens planer om sultestreik.

Nå har DeNiazi også kommet frem til den samme konklusjonen.

– Jeg har besluttet å avblåse den kommende sultestreik-aksjonen utenfor rådhuset i Lindesnes som følge av de sterke reaksjonene som har kommet inn, skriver han.

– Reaksjonene har vært mange, på godt og vondt. Det er fint å se at folk har engasjert seg konstruktivt og rådet meg til å tenke meg om, skriver DeNiazi i meldingen.

Iselin Vårøy

To biler i trafikkulykke

To biler har vært i en ulykke på E39 ved Halseveien. Foto: Kristian van Pelt

Politi og ambulanse har rykket på en trafikkulykke på E39 ved Halseveien.

Det er tre personer involvert og to biler.

– Slik jeg har forstått hendelsesforløpet har det kommet en bil på E39 retning østover, som skulle svinge av E39 og inn på Halseveien. Når han har kjørt av har han truffet en bil som har svingt av E39 på vei vestover, sier Tom Einar Gausdal på politiets operasjonssentral.

Alle er ute av bilene og oppegående.

– Det fremstår ikke alvorlig, sier Gausdal.

Bilene skal ikke stå til hinder for øvrig trafikk.

Iselin Vårøy

Oppgraderer mobilnettet: Kan miste dekning

Telenor oppgraderer mobilnettet i enkelte områder i Lindesnes kommune. Dette kan føre til at folk opplever dårligere kapasitet og i perioder ingen dekning. Det skriver Lindesnes kommune på sine nettsider.

Arbeidet skal starte 10. mai klokken 08.00 og skal være ferdig rundt 24. mai klokken 18.00. Det er området rundt Vigeland som i denne omgang blir berørt.

Kommunen skriver videre at Telenor vil varsle de kundene som blir berørt av oppgraderingen.

NTB

Brudd i lønnsforhandlingene for frisører

Fagforbundet og NHO Service og Handel har brutt forhandlingene om frisørenes lønnsoppgjør. Oppgjøret omfatter over 1200 frisører, og det går oppgjøret til mekling. Fagforbundets forhandlingsleder Ingunn Reistad Jacobsen sier at det er gode tider for bransjen, men at lønna har hengt etter de siste årene.

(NTB)

NTB

EU-forskere: Elleve måneder på rad med rekordhøye globale temperaturer

Varmerekorder kommer fortsatt på løpende bånd mange steder i verden. April var den ellevte måneden på rad med rekordhøye globale temperaturer, ifølge forskere.

De nye tallene fra EUs klimaovervåkingstjeneste C3S ble offentliggjort i natt. Gjennomsnittstemperaturen på jorda i forrige måned lå 0,14 grader over forrige april-rekord fra 2016, ifølge beregningene.

EU-forskerne konstaterer at april var den ellevte måneden på rad med rekordhøy global snittemperatur for den respektive måneden. I Europa var det særlig øst på kontinentet det var uvanlig varmt i april. I Norden og på Island var det tvert imot kaldere enn normalt.

(NTB)

NTB

Statens inntekter fra trafikkbøter har økt betraktelig

I 2023 økte bøtesatsene for fartslovbrudd, og de siste årene har statens inntekter fra trafikkbøter økt betraktelig. Her fra justisminister Emilie Enger Mehls (Sp) besøk i Holmestrand i 2022. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB Foto: Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

Statens inntekter fra trafikkbøter i 2023 var på 1,1 milliarder kroner. Det er nesten 170 millioner mer enn i 2021.

I prosent var økningen på 18,2 prosent, skriver VG.

Økt oppetid på fotobokser og høyere bøtesatser er en stor del av årsaken, ifølge avisen. I 2023 kom 379 millioner inn fra fotobokser, mot 223 millioner i 2021.

– Et tilstrekkelig høyt nivå på reaksjoner som bidrar til at flere overholder reglene er derfor positivt for trafikksikkerheten, sier statssekretær Tom Kalsås (Ap) i Samferdselsdepartementet.

Fotoboksene har en oppetid på rundt 90 prosent. I 2023 kontrollerte de over 288 millioner kjøretøy, 18 prosent flere enn i 2021.

NTB

Enighet i sokkeloppgjøret seks timer på overtid

Over seks timer på overtid ble det omsider oppnådd enighet i årets sokkelforhandlinger Foto: Helge Hansen / NTB Foto: Foto: Helge Hansen / NTB

Over seks timer på overtid ble det omsider oppnådd enighet i årets sokkelforhandlinger mellom Offshore Norge og de tre forbundene IE &, Safe og Lederne.

Enigheten går blant annet ut på at satsene i lønnsmatrisen økes med 44.000 kroner fra 1. juni, inklusiv sokkelkompensasjon og feriepenger. Enigheten ble oppnådd tidlig onsdag morgen.

– Vi er fornøyd med å få gjennomslag for kravet vårt om et solid økonomisk oppgjør for sokkelansatte, samtidig som vi har fått på plass en rekke viktige endringer og tillegg i overenskomstene, sier nestleder Lill-Heidi Bakkerud i IE & i en pressemelding.

Også forbundet Lederne sier de er fornøyd med enigheten i årets hovedoppgjør.

– Vi sørger for økt kjøpekraft, og ikke reallønnsnedgang blant våre medlemmer, sier forbundsleder Audun Ingvartsen.

Oppgjøret er i tråd med rammen som ble avtalt sentralt tidligere i vår.

– Vi har strukket oss langt i forhandlingene, samtidig som vi har vært nødt til å forholde oss til rammen som ble gitt i frontfaget tidligere i vår. Det har gjort forhandlingene krevende, sier forhandlingsleder Elisabeth Brattebø Fenne i Offshore Norge, som understreker at de også er fornøyd med avtalen som er inngått.

Forhandlingene på sokkelavtalen ble gjennomført med fagforeningene som er omfattet av Sokkelavtalene; Lederne, SAFE og Industri Energi. Sokkeloppgjøret omfatter over 4000 medlemmer som jobber på faste offshoreinstallasjoner.

Jenny Ovlien Frisholm

Stoppet mistenkt for ruskjøring

En mann i 30-årene ble tirsdag kveld stoppet av politiet mens han kjørte uten førerkort i Mandal. Politiet mistenker ruskjøring og har anmeldt forholdet.

NTB

Partene i jordbruksoppgjøret går til forhandlinger

Leder for Norges Bondelag, Bjørn Gimming, mener inntektsgapet for norske bønder må tettes raskere enn det staten legger opp til i sitt tilbud. Her under en markering med Norges Bondelag utenfor Stortinget i april. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Foto: Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Jordbrukets forhandlingsutvalg har gitt beskjed til staten om at de går til forhandlinger om en jordbruksavtale. Fristen for å komme til enighet er 16. mai.

Tilbudet som staten leverte mandag denne uken, ligger betydelig under kravet fra jordbruket.

Bøndene la fram et krav på til sammen 3,9 milliarder kroner, som skal utgjøre en samlet inntektsvekst på nesten 83.000 koner per årsverk.

Staten var villig til å tilby 2,62 milliarder kroner. Det skal utgjøre en inntektsvekst på rundt 70.000 kroner per årsverk, samt en reduksjon i inntektsgapet med 45.000 kroner per årsverk.

– Tilbudet svarer ikke ut Stortingets nylige marsjordre om økt selvforsyning, sa Bjørn Gimming, jordbrukets forhandlingsleder og leder i Norges Bondelag, etter å ha mottatt statens tilbud.

Det siste døgnet har Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag sine forhandlingsutvalg gått nøye gjennom statens tilbud. I en pressemelding skriver bondelaget at de går til forhandlingene med sikte på å finne gode løsninger.

NTB

Hundretusener av sommerferier kan spoleres av mulig pilotstreik

Parkerte Norwegian-fly kan bli en realitet i sommer om ikke pilotene kommer til enighet med Norwegian i lønnsoppgjøret. Foto: Vidar Ruud / NTB Foto: Foto: Vidar Ruud / NTB

Forhandlingene mellom Norwegian og flere av deres piloter er allerede på overtid. Skulle de ikke komme i mål kan flyene stå på bakken i sommer.

– Det er den norske forhandlingsmodellen, og selvfølgelig kan vi ende der. Men vi er i dialog, og vi ønsker å finne en løsning, sier Alf Hansen, som representerer Norwegians piloter basert i Norge til E24.

Lederen for Norwegian Pilot Union forteller at de er i dialog med Norwegian og at han håper de kommer i mål.

Forhandlingene er på overtid, men det er ikke satt noen forhandlingsfrist. Dermed kan det i verste fall ende med pilotstreik i den mest travle perioden, sommerferien.

– Vi både håper og tror vi at vi skal kunne komme til enighet med pilotene, slik vi nylig har gjort i Spania og Danmark, forteller Norwegians kommunikasjonsdirektør, Esben Tuman, til avisen.

Pilotenes forhandlingsleder understreker at de ikke ønsker å skade passasjerene.

– Uansett tid på året flyr vi mange mennesker, så det er ikke et strategisk valg at dette pågår nå, det er fordi selskapet har vært opptatt, sier til E24.

Næringslivsavisen skriver at Norwegian allerede har solgt over 300.000 flere billetter til årets sommersesong enn i fjor.

NTB

Historisk lov om vold mot kvinner endelig vedtatt i EU

EU har vedtatt en ny lov som skal bidra til å bekjempe vold mot kvinner. Illustrasjonsfoto: AP / NTB Foto: Illustrasjonsfoto: AP / NTB

EU-landene gir grønt lys for en lov som skal bekjempe vold mot kvinner.

Direktivet er historisk som det første i sitt slag.

– Vold mot kvinner og vold i hjemmet er en vedvarende form for kriminalitet. Denne loven vil garantere at lovbrytere i hele EU vil bli straffet strengt, og at ofre for vold vil få den støtten de trenger, sier Belgias visestatsminister Paul Van Tigchelt i en pressemelding.

På et møte i Ministerrådet tirsdag ga EU-landene den siste formelle godkjenningen. Loven er allerede godkjent av EU-parlamentet.

– Dette er et avgjørende øyeblikk for å styrke kvinners rettigheter, sier Belgias likestillingsminister Marie-Colline Leroy.

Det har imidlertid vakt stor oppmerksomhet at voldtekt ikke er omfattet av direktivet.

Det som nå blir helt forbud, er kjønnslemlestelse, tvangsekteskap, spredning av intime bilder uten samtykke samt trusler og forfølgelse på nettet.

I tillegg har EU-landene mandag godkjent to direktiver som skal styrke likestillingsarbeidet i unionen.

NTB

Landbruksdirektoratet åpner for mer egg-import

Tomme egghyller i dagligvarebutikkene er blitt et vanlig syn denne våren. Foto: Cornelius Poppe / NTB Foto: Foto: Cornelius Poppe / NTB

Fra 14. mai fjerner Landbruksdirektoratet igjen toll på import av egg for å dekke etterspørselen.

Landbruksdirektoratet har denne våren satt reduserte tollsatser for import av egg for å få bukt med mangelen på egg i norske butikker. I perioden 20. februar til 1. april var tollsatsen på egg fjernet, men en tollsats på 1,50 kroner per kilo ble gjeninnført 2. april.

Fra 14. mai fjernes igjen tollen på import av egg og heleggmasse fram til 24. juni, opplyser Landbruksdirektoratet selv i en pressemelding.

– Apriltallene er ennå ikke klare, men det forventes at importen vil ligge tett opp mot prognosen til Nortura på 1000 tonn. Det forventes likevel at det vil være litt for lite egg i markedet også i perioden mai til august. For å dekke underskuddet i 2024 må det importeres i overkant av 2000 tonn egg, opplyser Landbruksdirektoratet.

Ifølge Norturas nyeste prognoser vil det trolig være en mangel på norske egg i butikkene ut året.

– Norge trenger flere eggprodusenter. I et forsøk på å rekruttere flere har Nortura økt prisen vi betaler for eggene til våre produsenter. Vi håper at dette fører til at flere etablerer seg, og at eggproduksjonen går opp og leveransene fra Nortura øker, sa kommunikasjonsrådgiver Matilda Aronsson i Nortura i begynnelsen av mai da prognosene ble lagt fram.

NTB

15 prosent flere inkassosaker hos landets største inkassoselskap

Lommeboka er trangere for flere. Antallet inkassosaker går opp, og landets største inkassoselskap tror ikke vi har nådd bunnen helt enda. Foto: Gorm Kallestad / NTB Foto: Foto: Gorm Kallestad / NTB

Kredinor rapporterer om økt antall inkassosaker. For landets største inkassoselskap økte antallet med 15 prosent mot samme tid i fjor.

– Blant privatpersoner er økningen på 15 prosent, der handel og energiregninger etter en kald vinter drar statistikken opp. Fortsatt er det de yngste aldersgruppene som har størst økning i vårt tallgrunnlag, sier Christoffer Steen-Hansen, analysesjef hos Kredinor.

I en pressemelding skriver de at tross en relativt stor økning er det 11 prosent færre saker nå enn i samme periode i 2019, før pandemien. Derfor ser ikke Steen-Hansen på økningen som dramatisk.

– Det er naturlig at inkassosakene normaliserer seg på et høyere nivå enn det vi hadde under pandemien.

Hos bedrifter er det også en økning i inkassosaker, 14 prosent flere enn på samme tid i fjor.

Kredinors analysesjef tror vi nærmer oss et økonomisk bunnpunkt.

– Vi mener vi står foran en ytterligere liten knekk, før det sakte går mot bedre tider og økt kjøpekraft sent i høst og utover i 2025, 2026 og 2027, sier Steen-Hansen.

Geir Willy Haugen

Melding om firehjuling i Furulunden

Politiet fikk klokken 10.35 mandag melding om at det kjøres med firehjuling i Furulunden på plasser hvor dette ikke er tillatt.

– Vi minner om at det er en egen forskrift som regulerer atferdsregler for kommunens friluftsområder, melder operasjonssentralen ved Agder politidistrikt.

Forholdet følges opp av skole, politi og foresatte, melder operasjonssentralen klokken 12.42.

Kristian van Pelt

Rykker ut til trafikkulykke

Nødetatene rykker ut etter melding om trafikkulykke langs Gjervoldstadveien i området Holum.

– Moped som har kjørt ut av veien, en person involvert. Vedkommende er våken og bevisst.

Det melder Tom Einar Gausdal, operasjonsleder ved Agder politidistrikt.

Ambulanse og politipatrulje er på stedet klokken 20.43.

- Fører blir tatt med av ambulanse, opplyser Gausdal.

NTB

Kristoff spurtet til seier i Belgia

Alexander Kristoff etter 4. etappe av Tour De France sist år. Foto: Fredrik Varfjell / NTB. Foto: Foto: Fredrik Varfjell / NTB.

Alexander Kristoffs bein kan fortsatt. 36-åringen spurtet inn til seier i rittet Elfstedenronde Brugge søndag.

I det 199,9 kilometer lange rittet spurtet Uno-X-rytteren inn til tiden 4.04.06 og seier foran belgieren Jarne Van De Paar og franskmannen Pierre Barbier.

Lars Gudmestad satt også i det aller fremste feltet og kom inn til 9.-plass på samme tid.

Seieren til Kristoff sikret det norske profflaget sårt tiltrengte 125 UCI-poeng. Gudmestads 9.-plass ga 25 UCI-poeng.

Uno-X stilte med totalt sju ryttere i rittet.

Trine Vasby

Måtte taues til land

Båten taues til havn Foto: Redningsselskapet Mandal

En uheldig båteier måtte søndag ha hjelp av Redningsselskapet i Mandal, på grunn av fremdriftsproblemer. Mannskap på redningsskøyta Bill tauer båten trygt til Mandal havn, melder de selv på X kl. 12.51.

Trine Vasby

Mann bortvist fra sentrum

En mann ble kl.22.16 lørdag innbragt til arresten etter brudd på pålegg. Han var bortvist fra en privat adresse etter å ha vært involvert i et slagsmål der. Siden mannen ikke etterkom bortvisningen, ble han kjørt i arresten og anmeldt, melder politiets operasjonssentral.

Trine Vasby

Bortvist fra sentrum

Klokken 02.43 natt til lørdag ble to personer bortvist fra Mandal sentrum. De var uønsket på et utested fordi de hadde kranglet og oppført seg dårlig, melder politiets operasjonssentral.

Trine Vasby

Fartskontroll på gamle E39

Utrykningspolitiet har hatt fartskontroll i 70-sonen ved Aurebekk i Mandal. 18 bilførere fikk forenklet forelegg. Høyeste hastighet ble målt til 88 kilometer i timen, melder politiets operasjonssentral.

Geir Willy Haugen

Fire fraktet til legevakt

Brannvesenet på plass etter melding om brann. Foto: Signe Marie Rølland

– Vi fikk melding om bygningsbrann og slo full alarm. Da vi kom til stedet, hadde de som jobber her slukket brannen, og det var bare røyk igjen, sier brannsjef Terje Spilling til Lindesnes avis.

Brannvesenet rykket fredag formiddag ut på melding om brann i Mandal sentrum. Det ble slått full alarm, men den ble avblåst før neste bil hadde forlatt brannstasjonen.

Operasjonssentralen ved Agder politidistrikt meldte klokken 10.44 at alle beboere var ute av huset og at brannvesenet har kontroll på stedet.

– Brannårsaken er fortsatt ukjent, og vi etterforsker saken. Fire personer er sendt til legevakta for en sjekk, alle er oppegående og det er ikke snakk om brannskader, sier innsatsleder Geir Ljungqvist i politiet til Lindesnes avis.

Ifølge ham, skal det være snakk om en slags ulmebrann uten store materielle skader.

Brannsjef Terje Spilling på stedet. Foto: Signe Marie Rølland