Kari Olsen ble 95 år gammel. Hun gikk bort i dag, den 7. desember, etter kort tids sykeleie.

Olsen, som er best kjent som Mama Kari, la ned mye arbeid for Haydom sykehus i Tanzania.

– Ved hennes død er mye tapt. Ved hennes liv er mye vunnet skriver Kari B,. Kleivset, styreleder i Stiftelsen Haydoms venner, i en pressemelding.

Begravelsen blir i Mandal kirke fredag 16. desember kl.12.30.

– Det blir minnestund med plass til alle, skriver Kleivset.

Bygde opp sykehuset

I 1953 begynte de norske misjonærene Finn Espegren, Jon Jøssang og Alfred Lien på byggingen av Haydom sykehus. Tidlig i byggefasen kom også mandalitten Olaf Olsen og hans kone Borghild Evjen Olsen. Olaf Olsen var den første legen på sykehuset som åpnet i 1955.

I 1961 kom ekteparet Olsens sønn Ole Halgrim Evjen Olsen og hans kone Kari Olsen, ned til Tanzania. Med seg hadde de fire barn og i løpet av 1960-tallet fikk de to til som ble født på Haydom sykehus. I 1967 ble sykehuset utvidet betraktelig.

Ole Halgrim Evjen Olsen jobbet som lege på sykehuset fra 1961 til sin død. Han hadde noen opphold hvor han jobbet hjemme i Norge, blant annet på Mandal sykehus. I tillegg til legejobben la Olsen ned mye arbeid for å utvikle sykehuset, samfunnet i Haydom og en rekke andre prosjekter i Tanzania. I 2005 døde han av kreft hjemme i Mandal.

– Han var en enorm drivkraft og gründer. Han og mor var et fantastisk team. Begge hadde veldig stor arbeidskapasitet, de brydde seg om andre og de hadde mye humor. De var sjenerøse og hadde et stort hjerte for andre, sier datteren Bjørg Evjen-Olsen.

Gikk alltid med stort forkle

Fram til 2012 bodde Mama Kari i Haydom. Hun hadde også noen opphold i Mandal fra 1961, men etter 1989 bodde hun fast i Haydom. Da kom hun bare hjem på sommerferier. Mama Kari var farmasøyt og drev sykehusapoteket, og hun var ansvarlig for regnskapet på sykehuset. Hun hadde også ansvar for alle tilreisende som kom til sykehuset for å hjelpe. Det ansvaret hadde hun helt fram til 2005 da ble det bygget et gjestehus der det ble ansatt en egen kokk.

– Mor var veldig aktiv ute i samfunnet og engasjert i det meste. Hun var veldig god til å bli kjent med folk. Det kom nok av at hun var pragmatisk og ukonvensjonell, sier datteren.

Hun forteller at mange ble glad i hennes mor, og at mange kom til Mama Kari hvis de hadde noe å stri med.

– Mama er i Afrika en betegnelse på en person som hjelper og tar ansvar. Det brukes ofte om flinke kvinner som ordner opp og fikser for andre. Hun var veldig karismatisk, sier Bjørg Evjen-Olsen.

Mama Kari gikk alltid med et stort forkle med en stor lomme som inneholdt penger da hun bodde i Haydom.

– Forkleet hennes ble kalt for «sareptas krukke». Hvis noen kom til henne i nød, så gravde hun nede i forkleet og fant som regel noe til dem.

Ekteparet Olsen ble begge hedret med St. Olavs orden. Ole Hallgrim Evjen Olsen ble kommandør og Kari Olsen ble ridder av 1. klasse.