Over 64.000 nordmenn fikk i fjor dekket diabetesmedisinen Ozempic av Helsedirektoratet. Over 15.000 av dem kan ha fått medisinen på blå resept på feil grunnlag.

Aftenposten skriver at Helsedirektoratet i fjor utbetalte nesten 1,4 milliarder kroner i refusjoner til diabetesmedisinen, som inneholder virkemiddelet Semaglutid. Totalt fikk 64.479 pasienter skrevet ut medisinen på blå resept, som gjør at de kun betaler en egenandel på 520 kroner hver gang istedenfor flere tusen kroner.

I fjor ble det anslått at rundt en tredel av dem som fikk medisinen på blå resept i 2022, fikk den på feil grunnlag. I 2023 har – ifølge Aftenposten – rundt 15.900 pasienter fått medisinen på blå resept, noe som betyr at 341 millioner kroner feilaktig er betalt av folketrygden.

Iselin Vårøy

Innbrudd hos entreprenør

Klokken 07.20 fikk politiet meling om at det har vært innbrudd hos en entreprenør bedrift. Politiet er på stedet og undersøker åstedet. Det er snakk om stjålet verktøy.

NTB

En person omkommet etter helikopterulykken utenfor Sotra

Ulykken skjedde rundt 6 kilometer vest for Algerøyna i Øygarden kommune. Foto: Faksimile / NTB Foto: Foto: Faksimile / NTB

En person er omkommet og fem er skadd etter helikopterulykken utenfor Sotra onsdag kveld. Equinor stanser alle helikopterflyginger fram til klokken 13 i dag.

I alt var seks personer om bord i helikopteret som styrtet i sjøen. Alle ble hentet opp av vannet og brakt til Haukeland universitetssjukehus i Bergen onsdag kveld.

Klokken halv ett natt til torsdag meldte politiet at en person er omkommet. En person er lettere skadd, og for de øvrige fire melder politiet at skadegraden er «varierende», uten å gå nærmere inn på dette.

Helikopteret tilhørte selskapet Bristow Norge og var på et treningsoppdrag for Equinor da ulykken skjedde. Det havarerte rundt seks kilometer vest for Algerøyna i Øygarden kommune.

Politiet har varslet at de skal komme med mer informasjon i løpet av formiddagen. Årsaken til ulykken er ikke kjent.

– Dyp sorg

– Det er med dyp sorg at vi har fått vite at en person på oppdrag for oss er omkommet i denne tragiske hendelsen. Våre tanker går til de nærmeste pårørende, sier Equinors pressetalsperson Gisle Ledel Johannessen til NTB.

Han opplyser at Equinor stanser alle helikopterflygninger fram til klokken 13 i dag.

Store ressurser ble satt i sving da Hovedredningssentralen (HRS) mottok nødmeldingen klokken 19.41. Et redningshelikopter fra Forsvaret kom først til stedet og fant umiddelbart fem personer i sjøen, ifølge politiet. De ble hentet opp og brakt til sykehus. Et annet helikopter fant den sjette personen og heiste vedkommende opp.

Søker etter vrakrester

Ifølge HRS lå personene i vannet i rundt 50 minutter før de ble hentet opp, skriver Bergens Tidende.

Natt til torsdag ble det søkt etter vrakdeler, og politiet har bedt Forsvaret om å bistå med dette. Statens havarikommisjon har begynt arbeidet med å finne årsaken til ulykken.

– Det vi kommer til å gjøre i morgen, er å lokalisere hovedvraket og deretter finne ut hvordan vi kan få hevet det, slik at vi kan få gjort nærmere undersøkelser, sa avdelingsleder Kåre Halvorsen i havarikommisjonen til TV 2 onsdag kveld.

Vil avhøre overlevende

Politiet gjort forsøk på å avhøre de overlevende i natt.

– Vi har gjort noen forsøk på avhør av de skadde og vil gjøre et nytt forsøk nå. Det er ikke sikkert vi lykkes med det, fordi det har vært en stor påkjenning for dem som var om bord, sa stabssjef Landro tidligere i natt til NRK.

Politiet og Equinor har opprettet et pårørendesenter på Scandic Kokstad. De har også opprettet et nummer som pårørende bes om å ringe: 990 97 989.

Nødmeldingen som ble sendt ut, var et såkalt mayday relay, som er en nødmelding formidlet på vegne av andre.

Ifølge Bristow Norge var helikopteret på søk- og redningstrening. Det var av typen Sikorsky S-92.

Iselin Vårøy

Politiet rykket til privat adresse

Klokken 02.55 i natt fikk politiet meldinger om at en person sto og banket med en hammer på ei dør. Hendelsen skjedde på Torjusheia. Politiet dro til stedet og kom i kontakt med personen. Det viste seg at personen ikke kom seg inn i sin egen bolig. Politiet hjalp personen og dro fra stedet. Kort tid senere fikk politiet igjen melding om de samme forholdene. Denne gangen fikk personen pålegg fra politiet om å ikke forstyrre natteroen.

Iselin Vårøy

Nettproblemer for sykehuset i Kristiansand

Sykehuset i Kristiansand skal ha problemer med internett og telefoni.

Folk kan derfor ha problemer med å nå gjennom med telefon.

Det var Fædrelandsvennen som meldte om saken først.

– Vi har gått i grønt beredskap og satt inn kriseledelse, sier beredskapssjef Tom Helge Tollefsrud i Sørlandet Sykehus HF til avisen.

Journalsystemet og sykehusets kliniske systemer er også rammet av feilen.

Iselin Vårøy

Vigelandsjenta tatt ut til EM-kvalifisering

Anny Kerim-Lindland spiller på Start. Foto: Iselin With Vårøy

Anny Kerim-Lindland er tatt ut til EM-kvalifisering for J17-troppen. Kampene spilles i Sandnes 11. mars- 17. mars.

Vigelandsjenta har 21 landskamper bak seg.

Norge skal møte Sveits, Wales og Sverige.

NTB

Mobbingen øker – skolens tiltak hjelper ofte ikke

Mobbing i skolen øker på alle områder, ifølge Elevundersøkelsen. Foto: Gorm Kallestad / NTB Foto: Foto: Gorm Kallestad / NTB

Årets elevundersøkelse viser at totalt 10 prosent av elever opplever å bli utsatt for mobbing, at mobbing øker, og at skolens tiltak ofte ikke hjelper.

Samlet for alle trinn fra 5. trinn til vg3, er det 10 prosent av elevene som sier at de opplever mobbing, viser tall fra Udir.

I året før var det tilsvarende tallet 7,3, mens det i 2021 var på 5,9 prosent.

Av de som sier at de utsetter andre for mobbing, svarer 40 prosent av elevene at de også opplever mobbing. Det er en økning fra tidligere, da andelen normalt har ligget på 35 til 36 prosent siden 2016.

All mobbing øker

Undersøkelsen viser at alle former for mobbing øker – av medelever, digitalt mobbet, eller mobbet av voksne på skolen.

8 prosent av elevene oppgir å ha blitt utsatt for mobbing av medelever, 3,8 prosent rapporterer at de er mobbet digitalt og 2,5 prosent av elevene oppgir at de er mobbet av voksne på skolen de siste månedene.

I alle disse kategoriene har mobbetallene økt, da andelen året før var på henholdsvis fra 5,9 prosent, 2,7 prosent og 1,6 prosent.

Kjønn- og aldersforskjell

Undersøkelsen viser også at mobbing avtar med alderen. Der 14 prosent av elevene på femte trinn oppgir å bli mobbet, er andelen 2,2 prosent i vg3.

Det er små kjønnsforskjeller, men fra femte trinn til tiende trinn er det en større andel jenter som opplever mobbing.

Før 2013 viste resultatene av Elevundersøkelsen at mobbeandelen hos gutter var høyere enn for jenter for alle trinn.

Skolen hjelper ikke

På spørsmål om skolen gjorde noe for å hjelpe deg, svarer 36,3 prosent av de som er utsatt for mobbing at ingen voksne på skolen visste om det.

17 prosent svarer at skolen visste om mobbingen, men ikke gjorde noe.

NTB

Nå faller habilitetsdommen

Erna Solberg (t.h.) og Anniken Huitfeldt har vært i sentrum for de mest omtalte habilitetssakene. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Foto: Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Ni måneders intenst politisk drama går mot slutten når Stortingets kontrollkomité i dag kommer med sin dom over habilitetsskandalene.

Kort tid etter klokka 12 ventes det at medlemmene av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité kommer ut fra sitt avsluttende møte i saken og legger fram sine innstillinger i saken.

Komiteens saksordfører Grunde Almeland (V) har ledet an granskningen av saker knyttet til fem vidt forskjellige norske politikere.

Størst spenning er det knyttet til sakene til Høyre-leder og tidligere statsminister Erna Solberg og tidligere utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap). I begge deres tilfeller har ektemennene handlet aksjer mens politikerne har hatt tunge politiske verv, noe som har ført til at de ble inhabile.

Ventes sterk kritikk til Solberg

Kontroll- og konstitusjonskomiteen kan gi flere forskjellige typer kritikk.

«Sterkt kritikkverdig», den nest sterkeste formen, er ifølge flere mediers opplysninger den sterkeste kritikken som ligger an til å tas i bruk. Ifølge TV 2 og VG ligger Solberg an til å få denne formen for kritikk.

Dagens Næringsliv og Aftenposten skriver på sin side at tidligere kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) og tidligere forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) ligger an til å slippe uten kritikk, ettersom de tok konsekvensen av sine habilitetssaker umiddelbart og gikk av.

Ga styreverv til nære venner

Den første habilitetssaken sprakk i juni i fjor. Da gikk daværende kunnskapsminister Tonje Brenna ut og opplyste at hun hadde brutt habilitetsreglene, blant annet ved å gi et styreverv til en nær venn.

Kort tid etterpå gikk daværende kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) av. Også hun hadde gitt viktige verv til venner.

I juli innrømmet daværende forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) brudd på habilitetsreglene gjennom et aksjekjøp i Kongsberg Gruppen. Også han gikk av.

Aksjesaker

Deretter var det daværende utenriksminister Anniken Huitfeldts tur i slutten av august. Hun innrømmet inhabilitet som følge av aksjehandler ektemannen hadde gjort, og ble senere byttet ut som statsråd.

Den siste saken handler om Høyre-leder Erna Solberg som i flere år var statsminister mens ektemannen drev omfattende aksjehandel i en rekke selskaper som hun var inhabil overfor. Saken sprakk like før kommunevalget i september, men vokste etter hvert i omfang.

Saksordfører Grunde Kreken Almeland (V), komitéleder Peter Christian Frølich og arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) i diskusjon etter åpen høring i november. Foto: Heiko Junge / NTB Foto: Foto: Heiko Junge / NTB
NTB

Politiet har mottatt et titalls tips om KI-generert overgrepsmateriale

Helge Haugland leder gruppen i Kripos som årlig tar imot tusenvis av tips om overgrepsbilder og -videoer fra verdens teknologiselskaper. Han advarer om at det blir stadig vanskeligere å fastslå hvordan overgrepsmateriale har blitt laget. Arkivfoto: Stian Lysberg Solum / NTB Foto: Arkivfoto: Stian Lysberg Solum / NTB

Det siste året har Kripos mottatt et titalls antall tips om overgrepsmateriale som er generert av kunstig intelligens (KI).

– Fremover risikerer vi at vi forsøker å identifisere barn som ikke finnes, som er utsatt for «overgrep» som ikke er begått i den fysiske verdenen, sier Helge Haugland, som leder avsnittet for innledende etterforskning i Kripos, til NRK.

Utviklingen innen KI går raskt, og Haugland forteller at det bare for noen måneder siden var enklere å konstatere hvorvidt et bilde var generert av en datamaskin enn det er i dag.

Etter norsk lov er det ulovlig å lage, videreformidle og lagre KI-genererte fremstillinger som seksualiserer barn.

Kripos advarer om at det blir stadig vanskeligere å fastslå hvordan overgrepsmateriale har blitt laget, og at datagenerert overgrepsmateriale kan binde opp etterforskningskapasitet som gjør det vanskeligere å stoppe pågående overgrep i den fysiske verdenen.

Haugland forteller til NRK at Kripos fremover må forholde seg til at overgrepsmateriale kan være ekte, men at det har blitt manipulert av KI-verktøy for å gjøre det vanskeligere å identifisere ofrene og overgriperne.

NTB

Rekordfå branner i landbruket i fjor

2023 hadde det laveste antallet landbruksbranner som hittil er registrert. Satsing på brannforebyggende tiltak fremmes som hovedårsak.

– Landbruket har hatt en fallende trend i branner siden brannforebyggende el-kontroll ble innført i 2014, skriver Landbrukets brannvernkomité i en pressemelding.

De opplyser til NTB at de begynte å føre statistikk med antall branner i landbruket i 2008. I toppåret 2014 ble det registrert 247 branner i driftsbygninger, mot 101 branner i fjor.

El-kontrollen er skreddersydd for landbruksbygg og brukes i kombinasjon med varmesøkende kamera.

– Dessuten har over 12.000 bønder vært på kurs i brannforebygging og praktisk slukkeøvelse de siste årene, og nesten like mange landbrukselever har deltatt på kurs i regi av Norsk landbruksrådgivning, heter det i meldingen.

Antall registrerte branner i boliger på gårdsbruk har også gått ned, og i fjor ble det registrert 155 slike branner, mot 186 i 2022.

Det omkom husdyr i seks av gårdsbrannene i fjor, og komiteen legger til at landbruket vil fortsette den forebyggende innsatsen.

– Målet er fortsatt nedgang og null dyreliv tapt i brann, sier styreleder Einar Frogner i Landbrukets brannvernkomité.

NTB

Spellemann skal ikke lenger vises på NRK

Under fjorårets prisutdeling dro rapduoen Karpe hjem med seks av prisene. Foto: Terje Bendiksby / NTB Foto: Foto: Terje Bendiksby / NTB

Musikkprisen Spellemann skal ikke lenger vises på NRK. Nettavisen og Amedia tar over som distributør.

– Etter 50 år med tradisjonell TV-sending har Spellemann valgt å gå en litt annen vei i år. Gjennom samarbeidet med Amedia og Nettavisen håper vi å nå enda bredere ut, til publikum i hver eneste del av Norge, gjennom lokale og sentrale kanaler.

Det sier Erlend Gjerde, som er styreleder i Spellemann, i en pressemelding ifølge Nettavisen.

Målet med årets Spellemann er å nå bredere og større enn tidligere, spesielt til den yngre målgruppen, sier han.

Utdelingen 4. april skal sendes direkte og gratis med Nettavisen som hovedplattform. Amedia, som er landets største utgiver av aviser med totalt 89 lokalaviser, i tillegg til Nettavisen, Nationen, elleve lokale nettsteder, fire fagtidsskrifter og én lokalradio, skal også bidra til dekning.

– Spellemann har hatt en lang og trofast tradisjon for en årlig gjennomføring og hedring av landets artister, og Nettavisen skal sørge for en solid dekning av dette, sier nyhetssjef for kjendis og underholdning, Julie Solberg, i Nettavisen.

Spellemannprisen ble opprettet i 1972.

NTB

Støre: – Viljen til å støtte Ukraina er fortsatt stor

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) var mandag på et europeisk toppmøte om Ukraina-krigen. Foto: Javad Parsa / NTB Foto: Foto: Javad Parsa / NTB

Samholdet og viljen til å støtte Ukraina er fortsatt stor sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) etter et toppmøte om Ukraina i Paris mandag.

Rundt 20 europeiske ledere møttes i den franske hovedstaden for å diskutere krigen, som nå går inn i sitt tredje år.

– Dette møtet bekreftet hvor sterkt samholdet er og at viljen til å støtte Ukraina fortsatt er stor, sier statsministeren til NTB etter møtet.

Han mener at samlingen sender et sterkt signal, ikke bare til de allierte i Ukraina, men også til Russland.– Vi legger stor vekt på samarbeid og koordinering med partnere og allierte. Det er en viktig forutsetning for å finne gode og effektive måter å fortsatt støtte Ukraina på, legger Støre til.

Videre finansiering og forsyning av både raketter og ammunisjon til Ukraina var blant temaene som ble diskutert under møtet.

– Vi er overbevist om at sikkerheten og stabiliteten i Europa er avhengig av at Russland blir nedkjempet, sa Frankrikes president Emmanuel Macron.

Iselin Vårøy

Advarer mot svindel

Politiet i Agder har i kveld fått flere meldinger om personer som blir forsøkt svindlet. Meldingene gjelder personer som sier at de har blitt oppringt av Namsfogden og har blitt bedt om å oppgi personlig informasjon.

Andre melder om at de har fått lenke på sms fra politiet om å ta kontakt. Også der blir man bedt om å oppgi personlig data og passering.

Politiet skriver at dette er kjente forsøk på bedrageri. De oppfordrer folk til å ikke oppgi personlig informasjon, BankID eller kontoopplysninger på telefon.

NTB

Advarer mot laksesykdom

Veterinærinstituttet advarer mot laksesykdommen BKD. Tallet på utbrudd har ikke vært høyere på 20 år.

Ikke siden 1990-tallet har det vært så mange utbrudd av BKD-sykdommen på laks. Det er registrert hele 15 utbrudd hittil på kort tid.

I 2023 ble tolv BKD-utbrudd bekreftet. I tillegg er det påvist to BKD-utbrudd i Midt-Norge hittil i år.

Starten på BKDs tilbakekomst var én påvisning før jul i 2022.

– Vi må følge nøye med hvordan situasjonen utvikler seg utover våren, sier veterinær Torfinn Moldal ved Veterinærinstituttet til IntraFish.

Han er fagansvarlig for fiskehelse ved Veterinærinstituttet.

Også Mattilsynet er bekymret.

Iselin Vårøy

Tunnel på E39 er stengt

Drangeidtunnelen i Flekkefjord har vært stengt i noen timer. Grunnen er et kumlokk inne i tunnelen.

Klokken 14.09 meldte veitrafikksentralen at kjøretøy med totalvekt over 3,5 tonn blir ledet gjennom tunnelen med ledebil. Personbiler må kjøre på omkjøringsvei.

Iselin Vårøy

Kjørte 80 km/t i 60-sone

Utrykningspolitiet har hatt laserkontroll på E39 ved Rom i Lyngdal.

Det ble gitt 25 forenklede forelegg.

Den høyeste hastigheten ble målt til 80 kilometer i timen i 60-sonene.

Julie Johansen

Tiltalt for vold mot mann

En mann i 40-årene skal ha slått en annen mann i ansiktet gjentatte ganger, slik at han ble påført kuttskader.

Mannen fra Lindesnes står tiltalt for å ha brutt straffelovens paragraf 273, som gjelder kroppsskade.

Det var en lørdagskveld i en privat bolig i november i fjor at tiltalte skal ha slått mannen i ansiktet flere ganger, slik at han ble påført to kutt på innsiden av leppen. Skaden førte til at fornærmede måtte sy flere sting.

Saken skal opp i Agder tingrett den 18. mars.

Julie Johansen

Kjørte i bakrus – fratatt lappen

En kvinne i 40-årene bosatt i Lindesnes ble i oktober i fjor stanset av politiet da hun var ute og kjørte bil i Kristiansand. Da blåste hun til over lovlig alkoholverdi, og ble tatt med til politistasjonen i Kristiansand. På nytt viste utåndingsprøven at hun hadde for høye verdier, tilsvarende 0,6 i promille.

Da rettssaken var oppe i tingretten, ga kvinnen er uforbeholden tilståelse.

Hun ble dømt til 14 dagers betinget fengsel, med en prøvetid på to år. Som betyr at hun i første omgang slipper å sone. I tillegg ble hun fratatt førerretten for en periode på 12 måneder, og må betale 10.000 kroner i bot.

NTB

Nesten 105.000 arbeidsdager gikk tapt i streik i 2023

Peggy Hessen Følsvik under LO sin streikemarkering på Youngstorget i fjor vår. Foto: Lars Thomas Nordby / NTB Foto: Foto: Lars Thomas Nordby / NTB

Totalt streiket 25.706 personer i til sammen 104.581 dager i fjor, ifølge en oversikt fra FriFagbevegelse.

Historisk sett er det ikke vanlig med streik i et mellomoppgjør, men i 2023 skjedde det.

Den største streiken startet i april da det ble brudd i meklingene mellom LO og NHO om hvor store tillegg de ansatte i privat sektor skulle få. Da streiken tok slutt etter fire dager, hadde 24.000 arbeidstakere vært i streik og nærmere 95.000 arbeidsdager gått tapt før partene ble enige, skriver Frifagbevegelse.

Oversikten fra FriFagbevegelse viser også at arbeidstakere ved tre anledninger i fjor gikk til streik for å få opprettet tariffavtale.

Ti oljearbeidere i Schlumberger Oilfield UK, som nekter disse tariffavtale, har streiket siden mars 2023. Bare i fjor gikk 1701 arbeidsdager tapt i denne streiken.

Ved Olivia-restauranten i Hegdehaugsveien i Oslo streiket ansatte i 57 dager for å opprette tariffavtale, fram til ledelsen ga etter 11. april. En tilsvarende streik varte i 50 dager i bedriften 360 Logistics.

I tillegg streiket barnehagearbeidere i private barnehager i en måned for bedre pensjonsordninger, og YS-forbundet Parats medlemmer i Luftambulansen streiket i 26 dager før det ble tvungen lønnsnemnd.

Geir Willy Haugen

Helsehus-prosjektet er i gang

Representanter fra kommunen og Skanska på Skinsnes mandag morgen. Foto: Kristian van Pelt

Mandag morgen går spaden i jorda på Skinsnes. Dermed er det store helsehusprosjektet i gang.

Prosjektsjef Runar Nykvist i Skanska Norge og ordfører Alf Erik Andersen (Frp) står klare til å sammen ta det første spadetaket.

I desember signerte Lindesnes kommune byggekontrakt med Skanska. Entreprenøren dro det lengste strået i anbudskonkurransen om å bygge nytt omsorgssenter og helsehus på Skinsnes.

Prosjektet har en ramme på 1,059 milliarder kroner. Kommunen får blant annet 251,5 millioner kroner i støtte fra Husbanken.

Flere har møtt opp for å få med seg byggestarten. Foto: Kristian van Pelt
NTB

Forlag krever 45 millioner av staten til dekning av advokatkostnader

Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Foto: Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB

Fem bokaktører krever til sammen 45 millioner kroner til dekning av advokatutgifter knyttet til et straffevedtak fra Konkurransetilsynet som ble kjent ugyldig.

Det samlede kravet utgjør 45.373.310 kroner, opplyser Klagenemndssekretariatet til Dagens Næringsliv. Det er det høyeste beløpet sekretariatet noen gang har fått til behandling for dekning av sakskostnader.

Det er Bokbasen, Gyldendal, Cappelen Damm, Vigmostad & Bjørke og Aschehoug som fremmer kravet. Bakgrunnen er at Konkurransetilsynets ileggelse av et samlet overtredelsesgebyr på 545 millioner kroner ble kjent ugyldig.

Tilsynet konkluderte med at de fire største forlagene ulovlig hadde utvekslet fremtidige bokpriser og annen konkurransesensitiv informasjon gjennom et abonnement i Bokbasen. Konkurranseklagenemnda var uenig.

Når et vedtak endres til klagernes gunst, har klagerne rett på erstatning for nødvendige sakskostnader, ifølge forvaltningsloven.