20 år gamle Frida Karlsson tok langrennssporten med storm under 2018/2019-sesongen. Etter to gullmedaljer i junior-VM i Lahti fulgte den svenske toppatleten opp med individuelle sølv- og bronsemedaljer under VM i Seefeld, før hun gikk andreetappen på Sveriges gullag på fire ganger fem km stafett.

Nå har den svenske skiyndlingen fått seg en ny lidenskap ved siden av sitt profesjonelle virke. 20-åringen har nemlig fått øynene opp for travsporten. I sentrum for fascinasjonen står en sørlending. Øystein Tjomsland.

– Stig Wiklund (en av Sveriges mest fremtredende mentaltrenere, red.anm) er hesteeier hos meg, og det var han som spilte inn idèen overfor Frida om å være med på å eie en hest. Han fortalte henne om min treningsfilosofi, og hun ble ekstremt fascinert av vårt treningsregime, forteller den sørlandske trenerchampionen.

Eier Norges beste 3-åring

Valget av førstegangshest kunne ikke vært bedre. Karlsson ble med på en andel i sørlandsoppdrettede Grisle Odin G.L., og den tre år gamle hingsten har nærmest gjort rent bord i storløpene denne sesongen. Karlsson var selv til stede på Dannero i Sverige da Grisle Odin G.L. vant sin kvalifisering og var tredje i det svenske kriteriet, og i sine tre påfølgende starter har sørlandstalentet vunnet kvalifisering og finale til Kriteriet samt finalen av Biri Oppdretningsløp.

- Frida og jeg har diskutert mye rundt hva det innebærer å ta vare på et supertalent. For å ta Grisle Odin G.L. som eksempel viser treningsresultatene at han har tilnærmet seniorkapasitet, men han er samtidig bare en junior i kroppen. Samtalene våre har dreid rundt hvordan man da unngår skader, og hvor viktig detaljer i hverdagen er. Jeg har sammenlignet Frida med Grisle Odin G.L., de er på nesten samme nivå i utvikling, beskriver Tjomsland på pedagogisk vis.

Skistjerne med genuin travinteresse

At fascinasjonen for hestene er ektefølt hos det svenske skiesset er det liten tvil om. Karlsson følger løpene på PC når hun ikke får vært til stede på travbanen, og får samtidig oppdateringer fra treneren på SMS som beskriver hestens utvikling.

– Dette har vært «jättekul». Nå er jeg engasjert og nervøs når hesten løper. Det hadde jeg aldri trodd jeg skulle bli!, fortalte 20-åringen til Equus Media tidligere i høst, og Tjomsland bekrefter den ektefølte lidenskapen hos Karlsson. - Jeg ble fascinert av hennes genuine interesse for travet og for treningen, understreker 48-åringen fra Søgne.