Ekstremværet "Nina" kan bli verre enn først antatt, melder Yr.no. Vinden vil treffe aller verst lenger sør enn meterologene varslet i går. I Telemark og Agderfylkene blir det full storm i fjellet og på kysten.

Vest-Agder:

Fra lørdag ettermiddag vestlig full storm på kysten og i fjellet. Fra sent lørdag ettermiddag vestlig sterk storm på kysten vest for Lindesnes og bølgehøyder på 8-10 m. Også kraftige vindkast i lavlandet på omkring 30 m/s. Minkende vind natt til søndag.

Songdalen: – Vi oppfordrer til å sikre løse gjenstander og følge med på værmeldingen, skriver Songdalen kommune på sin hjemmeside. De skriver videre: Selv om det værste uværet ikke ser ut til å ramme Songdalen, ber vi innbyggerne være spesielt oppmerksomme på de kraftige vindkastene på omkring 30 m/s som varsles i lavlandet. Husk å sikre alle løse gjenstander.

Lørdag formiddag blåste det ganske kraftig her sør. Budstikkanett tok turen til Høllen. Der traff vi Geir Torkildsen og skipper på rutebåten "Høllen", Trond Karlsen. De var, naturlig nok, opptatt av været.

– Det blåser nokså heftig utpå der, sier Karlsen, og peker utover sjøen. Vannstanden i Høllen er høy, og går helt opp til kaikanten.

– Vestavind gjør at det er roligere i Høllen. Hadde det vært sørlig vind, hadde det blåst rett inn, forklarer Karlsen.

– De har meldt stormflo i kveld, og vestlig sterk vind, har Torkildsen hørt.

– Liten til full storm i kveld, lyder oppdateringene fra Karlsen. Han følger nøye med på værmeldingene.

– Har dere noen tips å komme med. Hva bør folk ta av forhåndsregler?

– Se etter båten, og kjør etter værforholdene, svarer Karlsen.

Inne i butikken er Vidar Nilsen som vanlig på plass. I dag iført regnjakke.

– Alt som kan blåse av, må vi jo få i hus. Jeg sier sånn, at når Reidar Hausvik får vann i kjelleren, da stenger vi butikken og går hjem, sier Nilsen. Han legger forklarende til at Reidar Hausvik bor på toppen av Hølleheia.

Nilsen har hørt at været skal begynne å toppe seg fra 16-tida og utover.

– Det blir jo litt artig, sier han. Han legger til:

– Syd og sydvest, da hadde vi fått det rett i fanget. Akkurat nå er det veldig fredelig, bare litt mye vann, sier Nilsen. Som i formiddag ikke kunne gå tørrskodd rundt bygningen han har butikk i.

Nilsen husker tilbake på den gang vannstanden i Høllen var så høy at de måtte legge paller ut for å få folk ombord i ferja. Den gang gikk vannet godt opp på veggen utenpå bygningen, men kom heldigvis ikke inn i butikken.

Rolf Severinsen er ute og vasser og kikker på vannstanden.

– Jeg tror det må ha vært i 1959. Vi guttunger ble surret fast i rekkverket til den gamle butikktrappa hos Ditlefsen mens pappa og farfar skulle ned å sjekke båten, forteller Severinsen. Han konstaterer at det er mye svell i sjøen i dag.

– Det er vel sånn at det alltid er ei gang som har vært verre, sier han, og vandrer videre langs sjøkanten.

Solta. Foto: Klara Turid Fidje Frettun
Sjøvannet når helt opp til kaikanten i Høllen. Foto: Klara Turid Fidje Frettun