Bite seg fast: Om hunden går på flåttabletter må flåtten bite seg fast før den dør. Dermed kan overførbare sykdommer smitte hunden. Foto: Marianne Furuberg

– Flåtten kan sitte overalt på hunden, så man må lete nøye overalt, sier veterinær Charlotte Leschbrandt ved AniCura Dyreklinikk i Mandal.

Særlig biter flåtten seg fast der pelsen er litt tynnere, som i lyskeområdet, i ansiktet, og rundt ørene.

– Men det er ingen garanti for at den ikke sitter andre steder, understreker Leschbrandt.

På markedet finnes dråper, bånd og tabletter til hund og katt.

Flåttfjerner: Leschbrandt anbefaler dette spesialredskapet for å fjerne flått fra husdyr. – Få flåtten i mellom og vri så løsner den, sier hun. Foto: Marianne Furuberg

– Fordeler og ulemper med alt

Leschbrandt forteller at de i år skriver ut mest tyggetabletter til hund og dråper som dryppes i nakken til katt. Hovedgrunnen er at varigheten av middelet er opp til tre måneder.

– Har man barn, eller flere dyr må man tenke på at dråpene kan overføres fra katten. Det gjelder også til for eksempel vann, sier Leschbrandt.

Ulempen med tyggetablettene er at flåtten må bite seg fast før den dør. Dermed kan det ikke utelukkes helt at smittestoffer fra flåtten overføres til hunden.

– Men det er fordeler og ulemper med alt, så man må velge det flåttmiddelet som fungerer best for sine dyr, sier hun.

Har allerede satt flere vaksiner enn i fjor

På vaksinekontoret i Mandal har de allerede satt flere vaksiner mot TBE enn de gjorde i hele fjor.

Stor økning: Trine Bjerkan og Ragnhild Sveinall Lian har allerede satt flere vaksiner så langt i år enn i hele fjor. Foto: Marianne Furuberg

– I fjor satte vi 320 vaksiner mot TBE. Vi har allerede passert det tallet så langt i år, sier sykepleier Trine Bjerkan.

Hun og kollega Ragnhild Sveinall Lian jobber på vaksinekontoret i Mandal. Det er ikke bare mandalitter som kommer for å få vaksine mot den flåttbårne sykdommen TBE (skogflåttencefalitt).

– Det er folk som skal på ferie, som har hytte her eller annen tilhørighet. Noen har begynt vaksinasjonsprogrammet hjemme og fullfører den da de kommer hit, sier Bjerkan.

Turister: Det er ikke bare de fastboende som tar vaksinen mot TBE på vaksinekontoret i Mandal. Foto: Marianne Furuberg

Folk begynte å vaksinere seg allerede i januar, men de to sykepleierne merker større pågang når våren kommer.

– Det er ingen tvil om at det er flere som vaksinerer seg når flåtten har begynt å bite, sier de to, og legger til at hele femten personer har bestilt time denne dagen.

– Ikke bli bekymret

De fleste som tar vaksinen har allerede god informasjon om hva vaksinen hjelper mot – og ikke. Sykepleierne understreker at det viktigste er å ikke frykte naturen.

– Det er ingen grunn til å bli redd for å gå i skogen. Blir du bitt av en flått er det viktigste å få fjernet den så fort som mulig, sier Lian.

– Om noe blir sittende igjen er det ikke så farlig, det er verre å pirke i såret. Bruk fingrene eller en pinsett, klem til og vri mot klokka, sier de to.