Dét opplyser teknisk direktør Martin Løvland hos Parat Halvorsen AS til Agder24 etter at det onsdag ble kjent at Statoil har valg Flekkefjord-bedriften som leverandør av varmesentraler til oljefeltet Johan Sverdrup.

– Vi er veldig fornøyd med å få denne kontrakten. Dette styrker vår posisjon som den ledende leverandøren av høyspent elektrodekjeler world wide, poengterer Løvland.

Parat Halvorsen AS har fått kontrakten på å levere det komplette elektriske kjelanlegget som lager varmt vann på 150 °C til oppvarmingsprosessen

Varmesentraler

Johan Sverdrup er et av de fem største oljefeltene på norsk sokkel, og det Flekkefjord-bedriften skal levere er varmesentraler med kjeler, pumper, vannbehandling, vekslere og kontrollsystem montert på skid.

Oljefeltet skal drives med kraft fra Haugsneset på norsk fastland.

Løvland forklarer:

– Johan Sverdrup-plattformen prosesserer olje og gass. Dette skjer på høy temperatur og det må derfor tilføres mye varme til prosessen. Det vanlige er å bruke fossile brensler til å lage denne varmen ute på plattformen. Til Johan Sverdrup fase 2-prosjektet blir det lagt strømkabler til plattformen fra land. Det betyr at strøm fra vannkraft skal brukes til oppvarmingen. Statoil oppnår dermed vesentlige utslippsreduksjoner. Parat Halvorsen AS har fått kontrakten på å levere det komplette elektriske kjelanlegget som lager varmt vann på 150 °C til oppvarmingsprosessen.

Det vil redusere offshore- utslipp av klimagasser med 80–90 prosent, sammenlignet med en standard utbygging med gassturbiner på norsk sokkel

Leveransen fra Parat vil være en nøkkelferdig varmesentral med kjeler, pumper, vannbehandling, vekslere og kontrollsystem montert på skid. Foto: Illustrasjon: PARAT

Reduserer utslipp

– Det vil redusere offshore- utslipp av klimagasser med 80–90 prosent, sammenlignet med en standard utbygging med gassturbiner på norsk sokkel. Statoil har høyt fokus på å redusere utslipp, og den moderne elektrode kjelen fra Parat, med en virkningsgrad på 99.5 prosent, vil gi et stort bidrag til elektrifiseringen av Johan Sverdrup, opplyses det i en pressemelding fra Parat Halvorsen onsdag formiddag.

- I samarbeid med kunden er det funnet gode og sikre løsninger både for tilkomst, drift og vedlikehold.

I første fase ble kontrakter til en verdi av over 60 milliarder kroner utdelt

Milliarder

Johan Sverdrup-feltet har forventede ressurser på 2,1–3,1 milliarder fat olje og kommer ifølge Parat Halvorsen å være et av de viktigste industriprosjektene i Norge de neste 50 årene.

Utbygging og drift av feltet vil gir inntekter og sysselsetting til mange over tid.

– I første fase ble kontrakter til en verdi av over 60 milliarder kroner utdelt. Over 70 prosent har gått til norske leverandører. Hver dag i perioden 2016-2018, selve byggefasen i prosjektet,  jobber over 12.000 mennesker med Johan Sverdrup over hele verden.

– Hvor mye er kontrakten verdt i penger for dere?

– Vi går generelt sett ikke ut med priser,  men kan si at det er et tosifret millionbeløp., opplyser Martin Løvland.

Du kan lese hele pressemeldingen om kontrakten her.

Slik vil Johan Sverdrup se ut etter fase to er fullført. Foto: Illustrasjon: Statoil