MANDAL Det er på bestilling fra Kartverket at kommunene Mandal, Marnardal og Audnedal har blitt bedt om å ta en vurdering av noen veinavn i kommunene.

For Mandals del er det snakk om å bytte navn på to veier - Holumsveien mellom Marnarkrysset og Marnardal, og Marnaveien mellom Øvrebyen og E 39.

Grunnen til at Kartverket ber kommunene ta en revurdering av veinavnene, er at likheten mellom navnene kan føre til forvirring for blant annet nødetatene.

Marnarveien hele veien

Både Audnedal og Marnardal har bestemt at fylkesvei 455, som strekker seg helt fra Mandal til Audnedal, skal få navnet Marnarveien.

Mandal kommune skriver på sine hjemmesider at navnekomiteen finner det fornuftig at Holumsveien også blir omdøpt til Marnarveien, slik at den får samme navn helt fra Marnarkrysset på Ime, til Sveindalskrysset i Audnedal.

Dersom dette blir bestemt vil altså beboere i Holumsveien få ny adresse. Kommunen ber om innspill fra innbyggerne om navnebytter.

Ellen Gleditsch vei?

Det at Marnaveien i Øvrebyen lyder veldig likt som Marnarveien skaper også problemer. Og når Mandal og Marnardal fra 2020 skal bli slått sammen i en storkommune er det sannsynlig at så like veinavn ikke blir tillatt.

Derfor bør Marnaveien få nytt navn, og kommunens navnekomite foreslår Ellen Gleditsch vei.

Ifølge kommunens hjemmesider var Ellen Gleditsch Norges første spesialist innen radiokjemi, blant annet etter samarbeid med Marie Curie. Hun var også Norges andre kvinnelige professor. Gleditsch var fra Mandal og ble født her i 1879, før hun og familien flyttet til Tromsø ni år senere.

Navneforslagene skal ut på høring før det til slutt er driftsstyret som skal bestemme. Kommunen ønsker altså folkets mening om å endre Holumsveien til Marnarveien, samt Marnaveien til Ellen Gleditsch vei. De er også åpne for andre forslag.