Til dere engasjerte og idealistiske ungdommer som møtte opp på torvet på Tangvall, og dere 40 000 andre som møtte opp over det ganske land for å protestere mot manglende handling i klimapolitikken – takk! Takk for at dere gir håp til oss som står i denne kampen hver dag og føler på maktesløsheten. Takk for at dere tar ansvar for vår felles framtid. Takk for at dere minner oss på at det er noen stemmer som fortsatt ikke blir hørt i politikken. Og takk for at dere trosser alle surmagede kommentarer fra voksne om at dere burde holde dere på skolen og lære mer om ting dere ikke forstår.

Husk at mange voksne vokste opp i ei tid da klimaendringer var ukjent, og alle trodde at jorda var så stor at vi aldri ville klare å forurense den selv om vi kastet søpla vår på sjøen og helte motorolja i hagen. De lærte ikke om menneskeskapte klimaendringer, plastforurensning og insektsdød. Mange voksne sliter fortsatt med disse idéene, mens andre voksne burde vite bedre, men nekter fortsatt å innse det som forskerne forsøker å formidle til oss. Det er ikke lett å være voksen i dag, med så mye ansvar for det som skjer, men så liten endringsvilje.

Det er ikke lett å være ungdom heller, med så lite makt, men så stort ønske om å reparere det de voksne har ødelagt. Det er dere som skal arve jorda. Det er dere som må betale for våre synder. Og jeg liker at dere protesterer på det. Jeg liker at dere streiker. At dere er ulydige, selv når dere er oppdratt til å være tidenes mest lydige generasjon. Dette er deres generasjonsopprør. Ikke la de voksne få stoppe det, ei heller støtte det i hjel. Dette er deres sak. Når politikerne blir sinte og ber dere finne andre ting å bruke energien deres på, da vet dere at opprøret virker. Ubehaget vokser. Presset øker. Hvor lenge kan politikerne stå imot?

Yngvar Monstad,Tobarnsfar, lærer og politiker