– Vi ser ut på gatene hver dag og de er tomme. Vi er bekymret, sier Torhild som mener at det er mye handelslekkasje til plasser som Sørlandssenteret, Kristiansand og Lyngdal. Hun vil gjerne ha svar på hvorfor kunder ikke ønsker å handle på Tangvall.
– Vi har alt her. Det man ikke kan kjøpe her er sofa og bord, men alt annet får man tak i, påpeker Torhild.
– Vet ikke folk at alle butikkene finnes, er det på grunn av servicen eller utvalget, at folk ikke ønsker å handle her? Det skulle vi gjerne hatt svar på, poengterer hun og påpeker at en butikk kan ikke overleve av å bare være til pynt.
– Hvis kundene ikke kommer så må vi legge ned og da dør lokalsamfunnet ut, sier hun og spør om dette er noe vi ønsker?
Hun påpeker også at på Tangvall er det gratis parkering og ingen bom. Hun mener derfor at man allerede har spart inn om ting er noe dyrere enn i byen. Noe hun mener det ikke kan være på grunn av husleieprisene, som er i samsvar med prisene på produkter.
At folk bare handler på Tangvall når det er tilbud og på handelens dag, er ikke nok for at butikkene klarer seg.
– Vi kan ikke overleve hvis folk bare handler på tilbud. Man klarer ikke bygge opp en butikk når alt er på tilbud. Butikkene må brukes på det jevne. Det hjelper ikke å bare komme på handelens dag når det er 70 prosent rabatt. Det spiser inn noe vanvittig og er med på å bygge ned, poengterer butikkeieren videre.
Røde tall
Ekteparet på Hegne har tatt en titt på regnskapstall for ulike bedrifter rundt i Søgne. De ser en negativ trend.
– Vi er bekymret for regnskapet, trenden er at det går ned. Det er et dårlig tegn. Vil Søgne ha det sånn?, spør Torhild.
– Vi vet at butikkdrift er tøft uansett, her eller der. Når de store kjedene tar over, taper også kundene på det. Nisjene og produkter går vekk. Det blir ikke så lett å få tak i ting lengre. Utvalget blir begrenset, sier hun videre.
Torhild forstår at hvis man ikke trenger noe, så går man ikke inn i en butikk.
– Men skal du ha noe, og du får det samme i Søgne som i byen, hvorfor ikke støtte opp, spør hun.
Fyller hull
Ekteparet på Hegne er videre klar over at folk ikke kommer inn i deres spesialbutikk om man ikke trenger noen av de hjelpemidler de selger.
– Jeg skjønner at i vår butikk, så kommer man ikke om du ikke er syk eller trenger hjelpemidler. Men det er ikke folk i gatene og det bekymrer oss. Vi er 11.000 mennesker. Hvorfor er det ingen her?, spør Torhild som ønsket å fylle et hull når de åpnet butikken med sin ektemann.
– Vi ønsket å bidra. Vi så at ekstratjenester ikke fantes her. Heller ikke hjelpemidler fantes. Du kan finne ting og tang i Markens, men det er ikke en butikk før Stavanger som dette, sier Torhild som også påpeker at det ofte ikke er så lett for de eldre som trenger hjelpemidler å reise til byen.
Torgeir forteller at de startet med å vaske, ofte hos eldre, og at de så behovet for utstyr og hjelpemidler som gjør hverdagen litt lettere. Apotekene på Tangvall har et forskjellig utvalg fra bandasjisten Hegne. Hegne selger ikke medisiner, men tilbyr opplæring når det kommer til hjelpemidler.
Brutal virkelighet
Hun reagerer også på at kommunen ikke har en representant for næringen. Hun mener det hadde vært positivt med en som kunne ha markedsført Søgne som et lokalt næringssted, slik som Vennesla har.
– Man må dra sammen fra flere hold. Politikerne, handelsforeningen, kunder og butikk må alle gjøre sitt, påpeker hun videre.
– Kunden har et ansvar for at butikkene forblir. Vi har alle et ansvar for at vi handler våre ting lokalt, hver og en av oss, poengterer hun.
– Det er ikke greit å drive butikk med røde tall. Det går for en stund, så sier det stopp. Det er virkeligheten og den er brutal, avslutter Torhild.