Det er et utrykk som heter "Når vinninga går opp i spinninga". Det fikk jeg selv erfare i går ettermiddag. Hele daglønna og vel så det rett til Staten.

Jeg var ferdig for dagen, og "skulle bare" ta en telefon til min kollega for å spørre om noe. I den forbindelse snakket jeg i mobiltelefonen mens jeg kjørte fra Tangvall til Linnegrøvan. Bak meg kjørte en sort Audi som blinket "frenetisk" med lyktene. "Tulling, du kan ikke kjøre forbi her. Du får holde deg bak meg", tenkte jeg, og fortsatte mot Linnegrøvan. Jeg svingte til venstre, så gjorde også den sorte Audien. Bare det at nå kom både blinkende blålys og sirene på. "Det var da veldig!", tenkte jeg. Akkurat da trodde jeg det var noen ungdommer som holdt meg for narr fordi jeg kjørte rundt i den lille, smarte Budstikkabilen. Sekundet etter skjønte jeg alvoret; det var nok selveste onkel politi som hadde sett meg snakke i mobiltelefonen. Her var det bare å kjøre inn til siden og godta "dommen".

– Dette koster deg 1300 kroner, sa politimannen. Og la til:

– Men du slipper å få noen prikker.

– Ja vel, sa jeg. Og lurte på om det der med prikkene var jevngodt med å vinne i lotto. Jeg følte det nemlig ikke slik. Det gjør jeg heller ikke nå som det har gått et døgn.

Min snakksalige tabbe kostet meg 1300 kroner. Alternativt fengsel i tre døgn. Sistnevnte er visst ikke noe reelt alternativ. Jeg foreslo det en gang jeg kjørte noe for fort ved inngangen til 50-sona på Skinnarsmoen. Det gikk ikke. Det var pengene mine de ville ha.

– Siden du jobber i pressen, kan du jo få med deg denne, sa politimannen. Han ga meg en seddel på samme størrelse som bota, der prisen for trafikkforseelser er behørig forklart. Nynorsk på den ene sida, bokmål på den andre. Det er bare å velge.

I mitt tilfelle er det 12A som gjelder: Forbud mot bruk av elektronisk utstyr i motorvogn V $ 23b kr. 1300 s 3 dgs. f.

Det står printet svart på hvitt, og er dermed ikke prikkbelastet. Det som er markert med blått gir to prikker, og trafikkforseelser markert med gult gir tre prikker i tillegg til ei klekkelig bot. Lurer bare på hvorfor slike viktige opplysninger må skrives med så liten skrift?

– Ja, jeg trenger også briller for å lese det, sa politimannen. Heldigvis klarer jeg å lese det som står på innbetalingsblanketten til Brønnøysundregistrene: 1300 kroner, står det. Det ble en dyr telefonsamtale.